Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys: K. Krivickas pasidalijo receptu

Šio ypatingo troškinio – kataplanos – pirmą kartą paragavau prieš daug metų, kai atostogavau Portugalijoje, Algarvės regione, – šis patiekalas čia populiariausias. Gaminamas specialiame inde, kuris taip ir vadinamas – kataplana.

 Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys.<br> K. Krivicko nuotr.
 Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys.<br> K. Krivicko nuotr.
 Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys.<br> K. Krivicko nuotr.
 Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys.<br> K. Krivicko nuotr.
 K. Krivickas.
 K. Krivickas.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristupas Krivickas, tinklaraščio „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“ autorius

2023-01-01 14:48

Recepto pagrindas autentiškas, bet kiekis ir kai kurie ingredientai pakeisti – dabar mano skoniui jis tobulas.

Troškinio nebūtina gaminti kataplanoje. Tiks didelis žemas troškinimo indas su dangčiu.

Portugališkas žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos troškinys

Reikės:

  • 700 g krevečių su kiautu
  • 12 midijų
  • 2 didelių kalmarų (išvalytų, pjaustytų žiedais)
  • 400 g jūrinės žuvies filė gabaliukų
  • 500 g kubeliais pjaustytos kiaulienos
  • 100 g plonai pjaustytos čioriso dešros
  • 4 pusžiedžiais pjaustytų svogūnų
  • 10–15 skiltelių kapotų česnakų
  • 250 ml Lisabonos padažo (receptas žemiau)
  • 250 ml keptų pomidorų padažo (galima naudoti itališką pomidorų tyrę (passata)
  • 250 ml sauso baltojo vyno
  • 500 ml žuvies sultinio
  • 2 a. š. paprikos miltelių
  • druskos, pipirų
  • citrinos
  • šviežių kapotų kalendrų
  • alyvuogių aliejaus

Garnyrui reikės:

  • virtų ryžių, prancūziško batono
  • Lisabonos padažui reikės:
  • 2 prinokusių raudonų paprikų
  • 4 skiltelių česnako
  • 200 ml alyvuogių aliejaus (nekartaus)
  • druskos

Paprikas apdeginame ant žarijų pavartydami (iš bėdos galima nudeginti virš dujinės viryklės), kol visiškai pajuoduos ir suminkštės.

Suvyniojame į foliją ir palaikome 15 minučių. Išvyniojame, nulupame sudegusią odelę, išimame sėklas ir sutriname trintuvu kartu su česnaku.

Pilame aliejų, beriame druskos pagal skonį, dar truputį patriname, bet labai nedaug, nes trinamas aliejus pasidaro kartus.

Keptų pomidorų padažui reikės:

  • 1,5 kg prinokusių pomidorų
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. druskos
  • 1/2 a. š. pipirų
  • 2 skiltelių tarkuoto česnako
  • 1 didesnio smulkiai pjaustyto svogūno
  • 1 šaukšto smulkintų petražolių

Pomidorus užpilame verdančiu vandeniu, kad lengviau nusiluptų odelė. Išimame sėklytes ir susmulkiname. Visus ingredientus dedame į keptuvę su dangčiu ir kepame ant labai mažos kaitros apie 30 minučių. Nusunkiiame per sietelį nereikalingą skystį.

Viską pasiruošus galima pradėti gaminti.

Mėsą apkepiname ir atidedame. 1 minutę vidutiniame karštyje kepame česnakus ir čioriso dešrą.

Dedame svogūnus ir dažnai maišydami kepame apie 10 minučių, kol pageltonuos. Sugrąžame mėsą, pilame Lisabonos padažą, keptų pomidorų padažą, vyną, žuvies sultinį. Po kiekvieno supilto ingrediento vis pamaišome. Beroame paprikos miltelius, druskos pagal skonį.

Sudedame žuvį, kalmarus ir uždengę troškiname ant mažos kaitros 20 minučių. Dedame krevetes ir midijas. Troškinkame dar 5 minutes, prieš baigdami suberiame kalendras.

Patiekiame su virtais ryžiais ir paskrudintu traškiu prancūzišku batonu. Troškinį pašlakstome išspaustomis citrinos sultimis.

„Kristupo Krivicko BBQ užrašai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.