Traškios trumpai marinuotos cukinijos: receptas, kuris pravers net ir žiemą

Dar visai neseniai konservavimas buvo absoliučiai sezoninis užsiėmimas – tokį jį išlaikė tik tie, kurie patys augina daržoves, vaisius ar uogas. Man tokiais sezoniniais visad liks agurkai ir pomidorai. Pirmieji dėl to, kad auginu juos, o antrieji dėl to, kad vasariniai pomidorai yra šimtąkart skanesni ir kvapnesni nei auginti žiemą, tad jeigu jau kemšu juos į stiklainius, tai tik vasarą ir nupirkusi žinomame ūkyje augintus raudonžandžius.

 Marinuotos cukinijos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Marinuotos cukinijos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Marinuotos cukinijos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Marinuotos cukinijos.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 6, 2023, 9:11 PM

Tačiau yra vienas „bet“. Neauginu, bet ir vasarą neperku cukinijų marinavimui. Dėl to, kad retas kuris parduoda jaunutes, beveik besėkles cukinijas, o ir ilgai marinate mirkstantys cukinijų gabaliukai ar griežinėliai sutyžta.

Traškių marinuotų cukinijų atradimą padariau tuomet, kai prekybos centruose žiemą pasirodė pirmosios jaunos cukinijos iš Ispanijos. Būtent tokios, kokias rekomenduočiau marinuoti, greitai suvalgyti ir marinuoti vėl – ir gal netgi tame pačiame marinate! Šią tvarią idėją pristatysiu ne tik marinuodama  cukinijas, bet ir galybę kitų produktų, sekite naujienas.

Taigi, nusiperku 1–2 cukinijas, kruopščiai jas nuplaunu ir supjaustau griežinėliais, ne itin plonai, kaip matote nuotraukose.

Verdu marinatą iš:

  • 1 litro vandens
  • 1 šaukšto rupios druskos
  • 3 šaukštų baltojo cukraus
  • 1 šaukšto prieskonių marinavimui mišinio (rasite parduotuvėse ir žiemos metu)
  • 3–4 skiltelių česnako
  • 150 ml obuolių acto

Actą naudoju naminį, bet ir pirktinis obuolių actas yra puikios kokybės. Jei naudotumėte acto rūgštį, užteks ir 100 ml.

Vandenį pilu į puodą, jam užvirus suberiu druską, cukrų ir vis pamaišydama verdu iki kristalai ištirpsta. Tuomet beriu prieskonius, perpus perpjautas česnako skilteles, paverdu kelias minutes, išjungiu kaitrą, supilu actą, sumaišau ir dengiu puodą dangčiu.

Po 10–15 minučių cukinijų griežinėlius (šį kartą dar ir morkų įpjausčiau) sudedu į marinatą, lengvai pasuku šaukštu, vėl dengiu dangtį ir palieku iki visiškai atvėsta. Tuomet perkeliu į maisto dėžutę.

Valgyti galima jau po valandos, bet gardžiausios marinuotos cukinijos būna bent 12 valandų pasisvečiavusios šaldytuve. Ten, beje, jas ir laikau.

O pabaigus valgyti, marinato neišpilu, jį pakaitinu ir vėl užpilu ką nors, pavyzdžiui... Apie tai bus sekantis įrašas.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.