Nuostabaus skonio vištiena: marinatų receptai, kurie įtiks net išrankiausiųjų skoniui

Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir virsti daugybe patiekalų – nuo sriubos iki kepsnelių. Dėl tokio universalumo ji yra viena populiariausių mėsų pasaulyje, o jos vartojimas kasmet tik auga. 

Paruošti nuostabaus skonio vištieną nėra itin sudėtinga – tereikia laikytis kelių svarbių taisyklių.<br> 123rf nuotr.
Paruošti nuostabaus skonio vištieną nėra itin sudėtinga – tereikia laikytis kelių svarbių taisyklių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 11:03 AM

Tokias tendencijas patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, nors ir nuolat varžosi su kiauliena, vištiena yra vienas dažniausių pirkėjų kasdienių pasirinkimų.

„Šviežia vištiena nuolat patenka į dažniausiai pasirenkamos mėsos rūšies trejetuką, o jos pardavimai nuosekliai auga. Sveriamos mėsos vitrinose prekiaujame tik be antibiotikų užauginta šviežia vištiena“, – sako V. Budrienė.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad nuostabaus skonio vištieną paruošti nėra itin sudėtinga – tereikia laikytis kelių svarbių taisyklių.

„Svarbiausia tinkamai pradėti nuo pradžių – pasirinkti aukštos kokybės šviežią vištieną, susimaišyti gerą marinatą ir duoti pakankamai laiko jam atlikti savo darbą. 

Jei ketinate gaminti iš šaldytos paukštienos, ją atšildyti galite keliais būdais. Turint daugiau laiko: iš šaldiklio ištraukti dar išvakarėse, nakčiai perkelti į šaldytuvą, o prieš gaminimą – leisti sušilti kambario temperatūroje. Jei skubate, tuomet mėsą atitirpinimui galite iškart perkelti ir į kambario temperatūrą, tačiau tokiu atveju – mėsai sušilus, iš karto imkitės jos marinavimo“, – patarimais dalijosi mėsininkas.

Vištienos ruošimo ABC: triukai tobulam skoniui

Anot G. Bačkovo, vištienai marinavimas itin reikalingas – ji pati savaime nėra išraiškingo skonio. Be to, tinkamas marinatas mėsai suteikia minkštumo.

„Necharakteringas skonis ir paverčia šią paukštieną tokia universalia bei mėgstama visame pasaulyje. Išbandant skirtingus marinatus, pavyksta iš naujo atrasti ir pačią vištieną. Tas pats patiekalas kaskart gali atsiskleisti vis kitaip – tereikia tinkamai suderinti prieskonius ir marinato pagrindą“, – teigia mėsos technologas.

Pasak G. Bačkovo, svarbu, kad marinuojančiame mišinyje būtų mėsą minkštinančių ingredientų, pavyzdžiui: citrinos sulčių, medaus, jogurto, acto ar net majonezo. Tuo metu džiovinti prieskoniai ir žolelės marinatui suteiks reikalingą skonį. O jų įvairovė itin didelė – kiekvienos šalies virtuvė turi ne vieną skirtingą tradicinį jo variantą.

„Pavyzdžiui, prancūzai marinate dažniau maišo kvapnius, o ne stipraus skonio prieskonius, renkasi alyvuogių aliejaus arba baltojo vyno ir Dižono garstyčių pagrindą. Amerikiečiai neretai naudoja BBQ padažą, o portugalų ar Pietų Afrikos virtuvėms įprasti aštresni marinatai, juk jų pasididžiavimas yra „peri-peri“ vištiena“, – pasakoja mėsos technologas.

Jei kepsite visą paukštį, jis pataria marinato mišinio pakišti ir po odele. Be to, prieš kepimą siūlo virvele surišti vištos kojas ir sparnus – tuomet ji išlaikys savo formą ir iškeps tolygiau.

„Nesvarbu, gaminsite visą vištą ar tik atskiras jos dalis, prieš tai paukštieną kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tuomet iškepsite ją itin traškia odele. Prieš pjaustydami jau iškeptą, leiskite jai bent keletą minučių pailsėti. Sultys tolygiau pasiskirstys ir vištienos mėsa bus minkštesnė“, – žiniomis dalijosi G. Bačkovas.

Atraskite kitokią vištieną

Jei norite atrasti naujus vištienos skonius ir per ją susipažinti su kitų šalių virtuvėmis, išbandykite G. Bačkovo siūlomus skirtingų pasaulio regionų įkvėptus marinatų receptus.

Meksikietiškas: sumaišykite po šaukštelį aitriųjų paprikų miltelių ir kmynų, skiltelę smulkinto česnaką ir valgomąjį šaukštą medaus.

Azijos virtuvės: sumaišykite 3 valgomuosius šaukštus sojų padažo, 2 valgomuosius šaukštus ryžių acto, po šaukštelį sezamų aliejaus ir tarkuoto šviežio imbiero, įspauskite skiltelę česnako.

Viduržemio jūros regiono: sumaišykite po 3 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus, įberkite po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir bazilikų, įspauskite skiltelę česnako.

Indiškas: Sumaišykite 140 ml jogurto, 1 valgomąjį šaukštą kario miltelių, po šaukštelį kmynų ir džiovintų kalendrų, įspauskite skiltelę česnako.

Karibų jūros regiono: sumaišykite 60 ml apelsinų ir 30 ml žaliosios citrinos sulčių, įspauskite skiltelę česnako, įberkite po pusę šaukštelio kvapiųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių.

Pasirinkto regiono marinato ingredientus sumaišykite dubenyje arba plastikiniame maišelyje. Tuomet į jį įdėkite vištieną ir įsitikinkite, kad ji tolygiai pasidengė marinatu. Uždenkite dubenį arba užriškite maišelį ir padėkite paukštieną į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia – palikite per naktį. 

Prieš gaminant vištieną ištraukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kepkite ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.