Kepta plekšnė pagal V. Kurpienės receptą įtiks ir sveikuoliams, ir gurmanams

Žuvies verta valgyti bent kelis kartus per savaitę. Geriausia kiekvieną kartą rinktis skirtingą žuvį: liesą (baltą) ir riebią. Žuvyje yra daug visaverčių ir lengvai pasisavinamų baltymų, iš jos pagaminti patiekalai lengvai virškinami.

 Kepta plekšnė su daržovėmis.
 Kepta plekšnė su daržovėmis.
 V. Kurpienė.
 V. Kurpienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė, dietistė, sulieknek.lt autorė

Jan 15, 2023, 5:29 PM

Riebi jūrinė žuvis, pavyzdžiui, silkė, skumbrė, lašiša, papildomai suteikia būtinų omega-3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negali pasigaminti. Tai gerieji riebalai, kurie gali padėti apsisaugoti nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų.

Žuvyje esantis vitaminas D skatina kalcio pasisavinimą iš virškinamojo trakto, padeda reguliuoti kalcio ir fosfatų metabolizmą, lemia kaulų stiprumą ir raumenų jėgą.

Siekdami išlaikyti gerą maistinę vertę gamindami žuvį venkite riebių padažų, nevoliokite jos miltų ir kiaušinio plakinyje, venkite kepti dideliame riebalų kiekyje.

Kepkite trumpai, nes kitaip žuvis perkeps ir bus perdžiūvusi, o ne minkšta ir sultinga. Tuomet norėsis menkaverčių padažų šalia, o ir malonumo valgant bus mažiau.

Plekšnė – daugiausia jodo turinti žuvis. Išskyrus jūrų dumblius, nėra kito maisto produkto, kuriame būtų toks didelis jodo kiekis. Retas iš mūsų gauna pakankamai jodo, o jis būtinas normaliai skydliaukės veiklai palaikyti. Jei skydliaukės veikla sutrinka, lauk bėdų – nuo blogos nuotaikos iki platesnės talijos.

Kalbant apie taliją, 100 g plekšnės turi vos 76 kcal, baltymų – net 15 g, o riebalų – vos 1,8 g.

Keptai plekšnei su daržovėmis reikės (vienai porcijai):

  • Plekšnės. Ją nuplauname ir nusausiname.
  • Pomidorus nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Rinkitės nedidelius kelių spalvų ir dydžių pomidorus.
  • Svogūną nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Tinka ir tradiciniai, ir raudonieji svogūnai.
  • Ropę supjaustome riekelėmis. Labai tinka ir pastarnokas.
  • Citriną perpjauname per pusę.
  • Sviesto gabaliuką (1 a. š.) padalijame į kelias dalis ir uždedame ant plekšnės viršaus, kad odelė skaniai apkeptų.

Druskos nereikia, nes plekšnė gyvena druskingame vandenyje, tad ji natūraliai sūri.

Iškepusią žuvį tinka pabarstyti krapais ir petražolėmis. Tik pastarosios žiemą kietokos, tad rekomenduoju sukapoti labai smulkiai.

Kad ir daržovės, ir plekšnė skaniai iškeptų, rekomenduoju sudėti daržoves į kepimo skardą ar formą, paliekant vietos plekšnei. Pašaukime į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkime apie 20 min.

Tuomet šalia dėkime plekšnę ir dar pakepkime 10 min. Bus ir skanu, ir žuvis bus sultinga, ir daržovės iškeps tinkamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.