Marinuotos alyvuogės: užkandėlė, kuri įtiks net patiems išrankiausiems

Alyvuogės – vienų itin mėgstamos, kitų nekenčiamos uogos. Vaikystėje paragavęs, daugelis dar ilgai jų vengia, nes skonis išties specifinis: varijuojantis nuo karčiai saldaus iki sūraus.

 Marinuotos alyvuogės.<br> 123rf nuotr.
 Marinuotos alyvuogės.<br> 123rf nuotr.
 Marinuotos alyvuogės.<br> 123rf nuotr.
 Marinuotos alyvuogės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 5:56 PM

Perkopę dvidešimtmetį ir vėl pabandę paragauti alyvuogių nustembame, kadangi skonis, kurį prisimename iš vaikystės, pasikeičia, ir turtingos skoniu alyvuogės dažnam tampa skaniausiu užkandžiu.

Taip atsitiko ir gerai žinomam keliautojui, „Lidl“ ambasadoriui Vytarui Radzevičiui, kurio pirma pažintis su alyvuogėmis buvo išties kurioziška. Kaip pasakoja keliautojas, kad pradėtų mėgautis alyvuogėmis, prireikė nemažai laiko.

„Labai gerai atsimenu pirmą alyvuogių skonį. Sovietmečiu alyvuogės buvo reta ir nežinoma prekė. Pirmą kartą jų paragavau, kai draugo tėtis parvežė jas iš Vakarų. Paragavus net susiraukiau – man visai nepatiko, nes tikėjausi kažko saldaus“, – atsiminimais dalijasi V. Radzevičius.

Kodėl vaikystėje nemėgstame alyvuogių?

Tyrimai rodo, jog apie dvidešimtuosius gyvenimo pradeda keistis skonio receptoriai, todėl nustatyta, kad vidutiniškai prireikia 22-ejų gyvenimo metų, jog galėtume pradėti mėgti „suaugusiųjų“ maisto produktus, tokius kaip alyvuogės ar ančiuviai ir mėgautis neįprastais ir sudėtingesniais skoniais.

Dar paauglystėje pasakęs, kad alyvuogės jam nėra skanios, V. Radzevičius sulaukė išmintingų ir lemtingų žodžių. „Draugo tėvas pasakė, jog kai užaugsiu, suprasiu, koks tai delikatesas. Šie žodžiai buvo pranašiški ir dabar alyvuoges labai mėgstu“, – pasakoja keliautojas.

Kalbėdamas apie savo vaikus ir anūkus V. Radzevičius sako, jog jiems vaikystėje alyvuogės, kaip ir jam, nebuvo skanios, tačiau visada pasitaiko ir išimčių. „Vaikai mėgsta, bet kaip ir aš – ne nuo vaikystės, labiau nuo vėlyvos paauglystės. O anūkams kol kas alyvuogės nėra skanios, nors kartą mažasis Jokūbas nuo picos nurankiojo visas alyvuoges ir jam, atrodo, tikrai patiko“, – pasakoja Vytaras.

Šviežių alyvuogių nevalgytų net suaugusieji

Alyvuogės, nuskintos tiesiai nuo medžio, yra nevalgomos dėl kartaus skonio, kurį nulemia cheminis junginys, vadinamas oleuropeinu. Didžioji dalis alyvuogių perdirbama būtent tam, kad ši molekulė būtų pašalinta.

Dar romėnų laikais žmonės išmoko apdoroti alyvuoges, kad sumažintų oleuropeino kiekį. Romėnai šviežius vaisius mirkė vandenyje su medžio pelenais. Pelenai sudaro šarmines sąlygas, kurios greitai suskaido oleuropeiną, todėl alyvuogės per kelias dienas tampa valgomos ir nebe tokios karčios. Nors alyvuogių perdirbimo procesas pažengė, tačiau alyvuogių mirkymas įvairiuose šarminiuose skysčiuose išliko iki šių dienų.

Šiais laikais alyvuogės dažniausiai vartojamos kaip greitas ir lengvas užkandis, ar valgomos prie Viduržemio virtuvės įkvėptų patiekalų: maltos mėsos kepsnių ar pitų su smulkintos mėsos įdaru. Alyvuogės taip pat neretai mėgstamos su jūros gėrybėmis ar halumio sūriu.

Šiuos ingredientus ir jų derinius jau šią savaitę galėsite išbandyti visose „Lidl“ parduotuvėse, kuriose prasideda graikų teminė savaitė. Joje netrūks graikiškų patiekalų, kurie valgomi vieni arba kartu su gardžiomis alyvuogėmis.

Graikijos savaitės proga dalinamės greitai pagaminamų, saldžiarūgščių marinuotų alyvuogių receptu, kuris patiks kiekvienam.

Marinuotos alyvuogės

Reikės:

  • 2 indelių juodųjų ir žaliųjų alyvuogių
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkintų rozmarinų
  • 5 arbatinių šaukštelių balzaminio acto
  • 8 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 valgomųjų šaukštų sojų padažo
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus
  • kelių skiltelių česnako
  • kelių kalendrų šakelių
  • kelių šlakelių citrinos sulčių

Kaip gaminti

Pirmiausia nupilkite alyvuogių skystį ir suberkite jas į dubenį. Susmulkinkite kalendras bei česnaką ir apibarstykite alyvuoges.

Dabar – metas kvapniam marinatui. Jam paruošti naudokite soją, balzaminį actą, citrinos sultis, rozmarinus, alyvuogių aliejų ir medų. Šiuo padažu apipilkite alyvuoges, viską gerai išmaišykite ir bent kelioms valandoms palikite pasimarinuoti.

Mėgaukitės gaiviu Viduržemio jūros skoniu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.