Silke įdarytas batonas: užkandis, kuris sužavėjo ir skoniu, ir grožiu

Niekad nebūčiau sumaniusi kuo nors kimšti batono, jei ne draugė, atvežusi mūsų vištaitėms maišą duonos gaminių, kurių galiojimo laikas buvo besibaigiąs.

 Silke įdarytas batonas.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Silke įdarytas batonas.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Feb 1, 2023, 5:11 PM

Vienas batonas buvo nei supelijęs, nei įpjautas, paspaudus dar vis minkštas viduje, todėl atidėjau jį šonan ir, pasikuitusi atminties stalčiukuose, prisiminiau kadaise matytą vaizdą. Tokį, kokį dabar matote nuotraukoje.

Kaip tik turėjau silkės, šviežių daržovių ir sviesto, juos, išlydėjusi draugę, supjausčiau, sumaišiau ir sukimšau į išskaptuotą batoną.

Kitą dieną prapjovus aiktelėjom nuo grožio, o paragavę – ir nuo skonio. Ir nuo tada, kai tik leidžiamės į kokią pažintinę kelionę po Lietuvą, gaminu šį neįmantrų užkandį. Gardų, gaivų, sotų ir itin patogų transportuoti. O ir tepti nieko nebereikia, tik atsipjauti.

Gamyba visiškai nesudėtinga, vienintelis nepatogumas yra tas, kad sviestas turi būti kambario temperatūros. Esu bandžiusi paspartinti procesą sviestą ištirpindama, tačiau tuomet įdaro tekstūra gavosi kitokia, šiltas sviestas susigėrė į batono minkštimą, produktai „nesusirišo“ tarpusavy.

Taip pat atradau, kad įdarui labiausiai tinka silkė, nemirkusi marinate ar aliejuje, tokios dabar galima rasti visuose prekybos centruose, ant pakuotės būna užrašas „be aliejaus“. Arba dar geriau – pasigaminti sausai sūdytos silkės patiems.

20 porcijų reikės:

  • 1 standartinio nepjaustyto batono
  • 180 g sviesto
  • 200 g sūdytos silkės
  • 1 nedidelės raudonosios paprikos
  • 1 nedidelės morkos
  • žiupsnelio džiovintų žolelių

Nupjaunu batono galą ir pirmiausiai pirštais, po to ilgesniu šaukštu išskobiu batono minkštimą, negramdau iki pat plutos. Minkštimą dedu į gilų dubenį ir dar kiek patrupinu, kad nebūtų didelių gabalų.

Morkas sutarkuoju stambia tarka, papriką supjaustau nedideliais kubeliais, silkę kiek stambesniais. Kambario temperatūros sviestą ir supjaustytus produktus dedu ant minkštimo dubeny, beriu prieskonius ir šakute maišau, kol visi produktai tolygiai susijungia į vientisą masę.

Linksmoji dalis – kemšu įdarą į batoną. Šaukštu, vis paspaudžiant, kad neliktų oro tarpų. Sukimšusi uždedu nupjautąją duonos dalį ir batoną standžiai susuku į virtuvinį rankšluostį.

Dedu į šaldytuvą – užkandžiui verta pasisvečiuoti šaltyje bent 12 valandų.

Tiekiant tiesiog atpjaunu storesnę riekę ir dedu į lėkštę ar tiesiai valgytojui į delną.

Užkandis šaldytuve išlieka šviežias iki savaitės.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.