Avižinių dribsnių ir bananų apkepas: paruošti nesudėtinga, o rezultatas patiks visai šeimai

Jei įprasta košė rytais jau pabodo, o namuose prisikaupė prinokusių, ruduoti pradėjusių bananų, vos per kelias minutes pasigaminkite avižinių dribsnių ir bananų apkepą, kurio užteks visai šeimai.

 Avižinių dribsnių ir bananų apkepas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
 Avižinių dribsnių ir bananų apkepas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 8:10 AM

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti tiek šiltą, tiek šaltą, tad jei patiekalo liks kitai dienai, su kava suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bananai yra puikus, daug energijos teikiantis užkandis, kuriuo mėgautis geriau tuomet, kai laukia fizinė ar protinė veikla, tad patiekalai su populiariaisiais vaisiais tiks pusryčiams.

Teikia energijos ir pasotina

Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose – saldžius ir minkštus juos mėgsta tiek patys mažiausieji, tiek tėvai. Tai puikus ir nebrangus užkandis praalkus, kai iki pietų dar lieka kelios valandos.

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, bananai tikrai turėtų atrasti vietą kiekvieno žmogaus mityboje: „Juose gausu vitaminų C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti. Kiekvienas sportuojantis, daug dirbantis ar tiesiog aktyvus žmogus žino, kad jeigu nespėjo pavalgyti, tai prieš treniruotę ar kitą daug energijos reikalaujančią veiklą suvalgęs bananą išties pajaus didesnį jėgų antplūdį.“

Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus.

„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje. Pernokę bananai nerekomenduojami žmonėms, varginamiems dirgliosios žarnos sindromo bei sergantiems lėtinėmis žarnų ligomis. Dėl didesnio kalio kiekio bananuose, atsargiai juos turėtų vartoti sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena gydytoja dietologė.

Sunokę – kepiniams, žalsvi – užkandžiams

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad jų žievelė nebūtų įtrūkusi. Jei norite juos dar panokinti namuose, atkreipkite dėmesį į bananų spalvą: svarbu, kad jų žievė nebūtų papilkėjusi, nes tokie greičiausiai jau labiau nebesunoks.

„Be to, bananų geriau nelaikyti šaldytuve – labiausiai jiems tiktų kambario temperatūra. O norėdami juos kuo ilgiau išlaikyti neparudavusius, bananų galus apvyniokite maistine plėvele – taip pristabdysite jų nokimą. Taip pat nepatariama jų laikyti šalia obuolių ir pomidorų, kurie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau“, – atkreipia dėmesį specialistė

Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti. „Gabalėliais supjaustytus ir užšaldytus bananus vėliau galėsite panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų, taip sutaupysite ir mažinsite maisto švaistymą. Išleisti mažiau apsiperkant padės ir oranžiniais lipdukais pažymėtų vaisių pirkimas. Taip žymimi tie vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizda, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar tinkami vartoti“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Jei norisi saldesnio apkepo, kulinarijos technologė L. Barčaitė pataria jį paskaninti klevų sirupu.

Bananų ir avižinių dribsnių apkepas

Patiekalui reikės:

  • 3–4 didelių prinokusių bananų;
  • 2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių;
  • 100 g smulkintų graikinių riešutų;
  • 2 puodelių pieno;
  • 1/3 puodelio rudojo arba baltojo cukraus;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • ¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

Gerai sutrinkite bananus šakute.

Sudėkite sutrintus bananus į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.

Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.

Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.

Avižų mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.

Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.