Sviestiniai sausainiai „Širdelės“: Liucija rekomenduoja išbandyti šį paprastą receptą

Šv.Valentino diena man visada sukelia ilgesingus prisiminimus iš mokyklos laikų. Būtent šią dieną svarstydavau, kokį megztuką rengtis, kad priklijuotos lipnios širdelės ne tik matytųsi, bet ir nenukristų.

 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“ pagal Liucijos receptą.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“ pagal Liucijos receptą.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“.<br> „Lithuanian in the USA“.
 Valentino dienos sausainiai „Širdelės“.<br> „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (4)

Liucija Galinytė, tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė

Feb 14, 2023, 1:34 PM

Mūsų mokykloje, kaip ir daugumoje kitų, mokiniai per šv.Valentiną atsinešdavo po lapelį ar net kelis širdelės formos lipdukų ir jais apdalindavo savo klasės draugus, mokytojus. Lipdukus dažniausiai klijuodavo ant rūbų, kartais ir ant veido. Ir, žinoma, surinktų lipnių širdelių skaičius būdavo vienas svarbiausių atributų tą dieną! Po to visi vieni kitų klausinėdavo, kiek širdelių surinko. Juk visada norisi surinkti daugiau nei pernai. Ir juokinga, ir miela tai prisiminti.

Nežinau, ar tokią širdelių lipdukų tradiciją turėjote savo mokykloje, bet kepdama šiuos sausainius prisiminiau būtent tą linksmą laiką mokykloje per šv.Valentino dieną.

Ir trumpai apie sausainius. Jie labai paprasti, sviestiniai, lengvo vanilinio skonio. Prie arbatos tinka idealiai. Jei neturite sausainių švirkšto, tikrai ne bėda. Naudokite konditerinį maišelį su norimu antgaliu ir sausainius kepkite ta pačia tvarka, kaip nurodyta recepte.

Pabarstukai taip pat gali būti įvairiausi – spalvoti, šokoladiniai ir t.t. Jei sausainius sutepsite šokoladiniu kremu, tuomet reikėtų juos laikyti uždengtus šaldytuve, nes kremas pasidarys skystas, jei laikysite kambario temperatūroje.

Sausainiai „Širdelės“

Reikės:

  • 2,5 stiklinės (370 g) miltų
  • 225 g kambario temperatūros sviesto
  • 0,5 stiklinės (130 g) cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 1 a. š. migdolų ekstrakto
  • 0,5 a. š. smulkios druskos
  • mėgstamų pabarstukų arba spalvoto cukraus

Kremui reikės:

  • 180 g pieninio ar juodojo šokolado
  • 0,5 stiklinės plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 1 v. š. sviesto
  • 0,5 a. š. tirpiosios kavos miltelių
  • 1 žiupsnelio druskos

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

Viename dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ir migdolų ekstraktus, berkite druskos ir išplakite. Tada pamažu suberkite miltus ir išplakite, kol neliks jų gumulėlių.

Paruoškite sausainių švirkštą su širdelės formele. Tešlą dėkite į švirkštą ir išspauskite sausainius tiesiai ant kepimo skardos.

Kepdami jie faktiškai neišsiplečia, tad galite kepti arti vienas kito, nes tikrai nesulips. Tešla nuo švirkšto turi nukristi su kiekvienu paspaudimu (išspaudę sausainį staigiu judesiu, bet atsargiai, pasukite švirkštą į vieną pusę, kad sausainis lengvai nukristų). Jeigu tešla labai sušyla ir pasidaro itin minkšta (nenukrinta nuo švirkšto), galite labai trumpam įdėti į šaldytuvą. Jei tešla bus per šalta ir kietesnė, tuomet spaudžiami sausainiai taip pat nenukris nuo švirkšto. Kitaip tariant, tešla turėtų būti kambario temperatūros.

Kiekvieną sausainį apibarstykite pabarstukais arba spalvotu cukrumi (jei naudosite).

Sausainius kepkite 8–9 min. įkaitintoje orkaitėje. Iškepusius palikite visiškai atvėsti.

Kremui grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį, sudėkite sviestą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol grietinėlė pasidarys karšta. Šokoladą sulaužykite, sudėkite į dubenį kartu su tirpiosios kavos milteliais, užpilkite karšta grietinėle ir palikite 3–4 min. Po to gerai išmaišykite, kad šokoladas visiškai ištirptų. Palikite kremą šaldytuve, kad sustingtų.

Ant lygios sausainio pusės dėkite maždaug po pusę arbatinio šaukštelio šokoladinio kremo, uždėkite kitą sausainį ant viršaus ir truputį paspauskite. Taip sutepkite visus sausainius.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.