Burnoje tirpstantis maskarponės pyragas: receptas, kuris nenuvils

Daugelis esame ragavę burnoje tirpstančio maskarponės sūrio, kilusio iš Lombardijos regiono šiaurės Italijoje. Kreminis saldaus skonio maskarponės sūris gaminamas iš grietinėlės ir yra plačiai naudojamas desertams bei įvairiems patiekalams gaminti.

 Maskarponės pyragas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Maskarponės pyragas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 O. Suchočeva.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 O. Suchočeva.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 5:07 PM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog kreminiai sūriai gali padėti sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą. Juose taip pat yra kalcio, visaverčių baltymų bei vitaminų.

Padeda sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kreminis sūris gaminamas iš pieno arba grietinėlės, tad jame yra kalcio bei visaverčių baltymų.

Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas, tačiau kreminių sūrių sudėtį keičia priedai: „Šios rūšies sūriai gali būti gaminami pridedant kai kurių daržovių, žolelių ar prieskonių, tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti produktą pagal savo skonines savybes. Tačiau kreminiams sūriams galioja ta pati taisyklė, kaip ir kitiems patiekalams: kuo mažiau sudėtinių dalių, tuo sveikatai palankesnis yra produktas.“

Pasak gydytojos dietologės, maskarponė yra dvigubai riebesnė už kreminį sūrį, nes gaminama iš riebiausios pieno dalies – grietinėlės, tačiau ji yra puikus vitamino A šaltinis. Net nedidelė (apie 30 gramų) maskarponės porcija suteikia 10 proc. vitamino dienos normos.

„Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą. Vis dėlto, yra ir gerų žinių. Viena jų – maskarponės sūryje yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Kita – minkštasis sūris gali būti naudojamas įvairiems patiekalams gaminti ir taip sumažinti gyvūninės kilmės riebalų (grietinėlės bei sviesto) naudojimą“, – teigia E. Gavelienė.

Gydytoja įspėja, jog skanaujant šios rūšies sūrius nereikėtų viršyti maždaug 30 gramų dienos normos, o širdies bei kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius kreminius sūrius.

Tuo metu alergiški pieno baltymams sūrių neturėtų vartoti apskritai. Visi kiti gali drąsiai juos skanauti, pasirinkti pagal skonį bei riebumą ir kreminiais sūriais gardinti įvairiausius patiekalus bei desertus.

Pasirinkimas įtiks visiems

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiuo metu parduotuvių asortimente yra apie 50 rūšių tepamų sūrių. „Prie jų galėtume priskirti ir apie 15 rūšių minkštųjų sūrių, skirtų salotų gamybai, sūrio kubeliais aliejuje ar sūrio užkandžių su įvairiais pagardais, asortimentą. Populiariausi jų yra mocarelos, rikotos, maskarponės bei fetos sūriai“, – vardija specialistė.

„Maskarponės sūris gaminamas tik iš grietinėlės, todėl yra itin riebus, jo sudėtyje yra 50 proc. riebalų, 5 proc. angliavandenių ir 3 proc. baltymų. Dėl savo unikalaus saldaus, pieniško ir rūgštaus skonio jį galima naudoti įvairiai. Tai puikus pagrindas gaminant pagrindinius patiekalus, norint atskleisti kitų priedų skonį ar gaminant desertus. Tuo metu kreminis sūris turi kiek ryškesnį sūrio skonį ir yra ne toks riebus. Tačiau abu šie sūriai yra panašūs ir vieną galime pakeisti kitu“, – sako O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė taip pat pažymi, jog netoleruojantys laktozės pirkėjai gali rinktis iš didelio sūrių be laktozės asortimento: tarp jų – ir sojų varškė (tofu), augalinės kilmės sūrio pakaitalai iš avižų, žirnių baltymų, taip pat brandinti kietieji sūriai, kurie dažniausiai turi ženkliai mažiau laktozės.

Norintiems užsiimti kulinariniais eksperimentais taupiau O. Suchočeva pataria pasidairyti akcijų bei būtinai patikrinti asmeninius pasiūlymus lojalumo kortelių terminale ar mobilioje aplikacijoje.

„Rimi“ technologai kviečia namuose išsikepti kvepiantį bei burnoje tirpstantį maskarponės sūrio pyragą.

Maskarponės pyragas

Pagrindui reikės:

  • 100 g sausainių;
  • 50 g tirpinto sviesto;

Maskarponės sluoksniui reikės:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 100 ml plakamosios grietinėlės 35 proc.;
  • 120 g cukraus;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 4 šaukštų miltų;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sausainius sumalkite į trupinius, sumaišykite su tirpintu sviestu.

Sukrėskite į 20 cm skersmens formą ir pirštais prispauskite prie dugno. Kepkite 8 min., palikite atvėsti.

Maskarponę išplakite plaktuvu, įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų, miltus. Po vieną įplakite kiaušinius. Tada – grietinėlę ir žievelę.

Tešlą supilkite į kepimo formą. Orkaitėje kepkite dar 60–70 min., kol viršus pagels, o viduriukas dar nebus visai standus. Palikite atvėsti orkaitėje pravėrę dureles.

Kai atvės, palaikykite šaldytuve ir patiekite šaltą.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.