Velykų boba taps tikra švenčių stalo karaliene: receptas ir kelios gudrybės padės iškepti tobulai

Nė viena šventė neapsieina ir be deserto, o ypatinga Velykų stalo puošmena – nuo seno gilias tradicijas turinti Velykų boba.

 Velykų boba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Velykų boba.<br>Pranešimo autorių nuotr.
L.Barčaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
L.Barčaitė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-28 17:59

Jos receptų randama jau XIX a. receptų knygose, aprašančiose Šiaurės Žemaičių Velykų papročius, tačiau manoma, kad šis pyragas buvo kepamas ir gerokai anksčiau.

„Senovėje buvo tikima, kad kuo aukštesnis pyragas, tuo geresnis bus kviečių derlius, todėl tradiciškai boba buvo kepama aukštoje formoje. Kepimui moterys naudodavo molinius puodus, kuriuos vėliau sudaužydavo ir išimdavo išsipūtusią Velykų bobą. Tradiciškai ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene“, – pasakojo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė.

Ji atskleidžia kelias gudrybes, kaip šį skanų pyragą sėkmingai išsikepti namuose: „Norint, kad tešla būtų puresnė, miltus rekomenduojama persijoti, o pačią tešlą ne minkyti rankomis, bet ne mažiau kaip pusvalandį maišyti šaukštu, jį sukant tik į vieną pusę.

Jei norite, kad pyragas būtų gelsvos spalvos, į tešlą galite įberti šiek tiek ciberžolių prieskonių, o jei kepant Velykų bobos viršus per greitai apskrunda, galite jį uždengti folija.“

Dažniausiai kepamos mielinės arba varškinės Velykų bobos, o jų tešla pildoma įvairiais pagardais: riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, šokolado gabaliukais ar cukatomis.

„Iškepęs ir pravėsęs pyragas apipilamas specialiu glajumi. Tradiciškiausias Velykų bobos glajus yra miltelinis cukrus, sumaišytas su citrinų sultimis. Norint, kad pyrago viršus būtų baltesnis, glajų reikia tepti bent kelis kartus“, – pataria L. Barčaitė.

Ji kviečia išbandyti gardžios Velykų bobos receptą – šis kepinys ne tik pradžiugins svečius, bet ir papuoš šventinį stalą.

Šventinė Velykų boba

Patiekalui reikės:

  • 70 g šviežių mielių;
  • 400 ml pieno;
  • 200 g cukraus;
  • 1,1 kg miltų;
  • 8 vnt. kiaušinių;
  • 4 vnt. kiaušinių trynių;
  • 500 g sviesto;
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 1 šaukšto aliejaus.

Razinoms paruošti reikės:

  • 3 vnt. apelsinų žievelių;
  • 200 g razinų;
  • 30 g romo, konjako arba brendžio.

Glaistui reikės:

  • 200 g cukraus pudros;
  • 2 šaukštų pieno;
  • 1 skiltelės citrinos.

Kaip gaminti

Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite 1 šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite 4 kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską. Gerai išmaišykite.

Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite.

Kitame dubenyje išplakite iki purios masės 4 trynius su cukrumi.

Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite procesą, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės.

Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje.

Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite.

Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytas iki viršaus, nes tešla pakils.

Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje.

Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 laipsnių temperatūroje apie 40–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.

Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite miltelinį cukrų ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.