Kiaušinių salotos su avokadais ir ridikėliais: štai kur sunaudosite po švenčių likusius margučius

Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių dažymo ir namų puošybos įvairias raštais išdailintais margučiais. Dažnai po Velykų jų lieka visa pintinė, bet neskubėkite kiaušinių išmesti – kulinarijos technologė dalijasi būdais, kaip išradingai panaudoti po Velykų likusius margučius. 

 Kiaušinių salotos su avokadais ir ridikėliais.
 Kiaušinių salotos su avokadais ir ridikėliais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 8:13 AM

Tuo metu sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pavasarines daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o lietuviškas derlius yra ne tik sveikatai palankus, bet ir tvarus pasirinkimas. Be to, šviežioms salotoms puikiai tiks ir po Velykų likę kiaušiniai. 

Rekomenduoja mėgautis pirmuoju šviežių daržovių derliumi 

Pavasarį norime gauti kuo daugiau vitaminų bei mineralų, todėl imame valgyti daugiau daržovių bei iš jų pagamintų salotų. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, naujai užaugintas derlius – šviežesnis ir sveikatai palankesnis pasirinkimas. Valgydamas šviežias daržoves žmogus gaus visą puokštę vitaminų ir naudingų mineralinių medžiagų.

Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį į daržovių kokybę. 

„Reikėtų valgyti nesuglebusias ir neapvytusias daržoves, o prasidėjus vietiniam derliui rekomenduojama rinktis savo šalyje  užaugintas daržoves, nes tai ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankesnis pasirinkimas. Šviežių arba apdorotų daržovių kasdien reikėtų suvalgyti bent 500 gramų. Šis kiekis būtinas tiek suaugusiems, tiek vaikams“, – primena dietologė. 

Renkantis daržoves ekspertė pataria nepamiršti į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau šviežių produktų ir atrasti ne tik maistines daržovių naudas, bet ir kuo įvairesnius jų skonius. 

„Aitraus, kartaus skonio daržovėse gausu antioksidantų – saponinų, susijusių su cholesterolio mažinimo efektu. Ridikėlių aitrumas priklauso ir nuo eterinių aliejų, o ryškią spalvą jiems suteikia fitochemikalai. Naudingi yra ne tik ridikėliai, bet ir jų lapai, kuriuos galima dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Pavasaris įneša įvairovę į mūsų lėkštes, todėl kasdien naudinga valgyti kuo skirtingesnių daržovių“, – teigia dr. E. Gavelienė. 

Pataria, kaip panaudoti kiaušinių likučius

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, jog maisto švaistymas vis dar išlieka opi šiuolaikinės visuomenės problema, o švenčių progomis pasigaminame daugiau maisto nei pajėgiame suvalgyti: „Net 8 iš 10 žmonių pripažįsta išmetantys maistą, o to išvengti gali padėti stropus patiekalų planavimas bei sumanus apsipirkimas. Susidarę reikiamų produktų sąrašą, iš parduotuvės grįšime tik su tomis prekėmis, kurias žinome, kur ir kada naudosime.“ 

Nuo Velykų likučius margučius kulinarijos technologė siūlo išradingai panaudoti dedant į šaltibarščius, salotas, įdarant kumpiu ar lašiša: „Kietai virti kiaušiniai yra puikus būdas salotoms suteikti tekstūros ir baltymų, be to, tai yra sveikatai palankus sumuštinių ingredientas. Smulkiai supjaustytus kiaušinius sumaišykite su trintu avokadu bei garstyčiomis, įberkite druskos, pipirų, įlašinkite citrinos sulčių ir užtepkite ant skrudintos pilno grūdo duonos – tai bus skanus bei maistingas pusryčių patiekalas.“

L. Barčaitė siūlo panaudoti velykinių kiaušinių likučius ir pasigaminti gardžias kiaušinių salotas su avokadais ir ridikėliais, kurios patiks kiekvienam namiškiui. 

Kiaušinių salotos su avokadais ir ridikėliais 

Salotoms reikės: 

  • 14 vnt., kietai virtų kiaušinių;
  • 2 vnt. avokadų;
  • 1 ryšulėlio ridikėlių;   
  • 1 vnt. saliero stiebo;
  • Kelių šakelių krapų;      
  • 1 šaukšto majonezo;
  • 1 šaukšto jogurto be priedų;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį. 

Kaip gaminti

Kiaušinius ir avokadus nulupkite, supjaustykite kvadratėliais.

Ridikėlius supjaustykite griežinėliais.

Lapinio saliero kotą supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais.

Viską sudėkite į dubenį, pabarstykite druska, pipirais, sumaišykite su natūraliu jogurtu ir majonezu.

Ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustytų krapų. Labai skanu su juoda skrudinta duona. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.