Atvelykio pyragas namus iškvėpins jaukiausiais kvapais

Purus, minkštas ir tirpstantis burnoje – toks yra šis mielinis pyragas, kuris tiks ir Atvelykiui, ir kitoms šventėms. Namus jis iškvėpins jaukiausiais aromatais ir prie stalo suburs visus.

 Atvelykio pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Atvelykio pyragas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2023, 9:07 AM

Atvelykio pyragas

Reikės:

  • 400 g miltų
  • 120 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • 6 v. š. cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 0,5 a. š. druskos
  • 2 v. š. aliejaus
  • tarkuotos citrinos žievelės
  • 100 g tirpinto sviesto
  • 200 g razinų, spanguolių, kitų džiovintų uogų ar vaisių, cukatų, riešutų

Kaip gaminti

Šiek tiek pašildykite pieną. Sumaišykite 2 šaukštus miltų, šaukštą cukraus ir mieles, viską suberkite į pieną, išmaišykite ir palikite maždaug pusvalandžiui šiltoje vietoje, kol mielės suputos.

Išplakite kiaušinius su likusiu cukrumi ir druska, supilkite aliejų, išmaišykite. Supilkite į pieno ir mielių masę, suberkite persijotus miltus (nesuberkite visų iš karto) ir užminkykite tešlą. Jeigu tešla per daug limpanti, berkite dar miltų, tik nepadauginkite. Minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Ji turi būti minkšta ir elastinga.

Suformuokite kamuoliuką, pridenkite ir palikite pakilti šiltoje vietoje. Kai tešla pakils, dar kartą išminkykite.

Mielinę tešlą plonai iškočiokite – kad būtų lengviau, padalinkite tešlą į dvi dalis. Iškočioję vieną, gausiai aptepkite tirpintu sviestu, apibarstykite razinomis, spanguolėmis, kitomis džiovintomis uogomis ar vaisiais, riešutais. Susukite į vyniotinį.

Kitą tešlos dalį taip pat iškočiokite, padenkite sviestu ir pagardais, ant krašto dėkite pirmąjį vyniotinį ir susukite – gausite vieną didelį vyniotinį.

Perpjaukite jį perpus ir sukdami abi dalis kaip pynę suformuokite kepinį, dėkite į apvalią kepimo formą, išteptą riebalais, palikite pakilti maždaug valandai.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45–50 min. Jei paviršius pernelyg greit ruduoja, uždenkite pagaliuku.

Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. 

Atvėsinkite, apibarstykite milteliniu cukrum ir patiekite.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.