Bemielė kvietinė duona: produktai paprasti, o skonis maloniai nustebins

Rašydama „bemielė“ turiu omeny jokių mielių, net ir tų, kurios gyvuoja rauge. Tai elementariausiai pagaminama duonos tešla iš visų, kurias esu kepusi. Nereikia laukti mielių aktyvavimosi, visi produktai paprasti, natūralūs ir prieinami kiekvienam.

 Bemielė kvietinė duona.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Bemielė kvietinė duona.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 10, 2023, 8:10 AM

Nerašau „becukrė“, nes jeigu sekate mano receptus, greičiausiai pastebėjote, kad cukrų naudoju tik desertų/pyragų ir marinatų gamyboje. Iš ilgametės patirties galiu patvirtinti, kad jokiai duonai ar ragaišiui cukrus nereikalingas, kaip ir rauginamiems kopūstams!

Ne kartą esu sulaukusi klausimų šia tema, atsakymas labai paprastas – mielės, tiek sausos kepimo, tiek presuotos ar rauge natūraliai susidariusios, aktyvuojamos šiltu (apie +30 laipsnių) vandeniu, o maitinasi miltuose esančiais angliavandeniais.

Šioje duonoje kildintojo vaidmenį atlieka soda, ji sureaguoja su kefyre ar jogurte esančia rūgštimi. Tokių didelių skylučių riekėje, kaip mielinėje ar raugo duonoje, nebus, žinoma. Tačiau skonis tikrai nustebins ir pradžiugins.

Kartais į tešlą įmaišau miežinio salyklo, duona būna tamsi ir kiek kitokio skonio, tuomet ant tešlos formoje užberiu kmynų.

Duoną kepu formoje aukštais kraštais, dar kitaip vadinamoje kekso forma.

Reikės:

  • 500 g kvietinių miltų (550D)
  • 4 g druskos
  • 5 g sodos
  • 420 g kefyro (arba natūralaus jogurto)
  • 30 ml aliejaus

Kefyrą, jei buvo šaldytuve, atšildau iki kambario temperatūros, supilu į gilų dubenį, beriu sodą ir mentele maišau, kol pradeda susidaryti putos. Pilu aliejų, beriu druską, vėl kiek pamaišau ir galiausiai beriu persijotus miltus. Neskubant maišau, kol visi produktai susijungia į vienalytę masę, dubenį pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku 20 minučių kambario temperatūroje.

Praėjus laikui, tešlą sudedu į silikoninę kepimo formą, jei naudosite metalinę ar keraminę, išklokite ją kepimo popieriumi.

Paviršių apipurškiu vandeniu, beriu sėklų ir šaunu į orkaitę, nustatau 220 laipsnių kaitrą ir kepimo režimą viršus – apačia. Kepu 45–50 minučių.

Laikau sandariame popieriniame maišelyje.

Tiekiu kaip sumuštinių duoną ar poroje su sriuba, bet labiausiai pamėgome ją skrudinti ir tepti česnakiniu aliejumi.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.