Su jogurtu ir ciberžolėmis marinuoti vištienos šašlykai: ne tik gardu, bet ir sveikatai palanku

Vištiena – populiariausia paukštienos rūšis, pasižyminti gausiu baltymų kiekiu. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa. Tiesa, palankumas priklauso ir nuo jos paruošimo būdo bei kokybės.

 Viščiukų šlaunelių šašlykas, marinuotas su jogurtu.
 Viščiukų šlaunelių šašlykas, marinuotas su jogurtu.
O. Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
O. Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2023, 12:11 PM

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės E. Gavelienės, vištienoje gausu lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų. Taip pat ši mėsa pasižymi mažu riebalų kiekiu. Specialistės teigimu, dėl šių savybių vištiena laikoma sveikatai palankesne nei raudona mėsa.

„Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia jos dalis – krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos, – teigia dietologė. – Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos įtaka yra sveikatai palankiausia, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi. Ypač į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“

Svarbus tinkamas apdorojimas

Gydytoja dietologė akcentuoja ir tinkamo vištienos paruošimo svarbą bei įtaką sveikatai: „Jokiu būdu nevalgykite termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes tuomet didėja infekcijos rizika.

Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose. Geriau vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus, apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje.“

Specialistė pastebi, kad neretai pirkėjų akis užkliūva už specialaus vištienos ženklinimo „užauginta be antibiotikų“. „Vištiena, pažymėta „užauginta be antibiotikų“ ženklu, yra mėsa, priskiriama liesų mėsų rūšiai. Nors ji turi visas tas pačias maistines medžiagas, kaip ir įprasta vištiena, papildomų ir mėsoje nebūtinų medžiagų tokioje paukštienoje yra mažiau“, – sako gydytoja.

Kokybiškos vištienos pasirinkimas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą ir produkto pagaminimo šalį. Taip pat, specialistės teigimu, Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos ir skiriama itin daug dėmesio mėsos kokybei.

„Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama palyginti mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso. Tai turi daug įtakos mėsos kokybei“, – akcentuoja O. Suchočeva.

Pasak jos, vištienos šviežumą galima įvertinti ją apžiūrėjus: paukštiena turėtų būti rausva, malonaus kvapo, stangri, be pastebimų sumušimų, kraujo dėmių ar nešvarumų. Perkant supakuotą produktą taip pat svarbu patikrinti, kad pakuotė būtų sandari ir nepažeista.

Ekspertė tikina, jog parsinešus vištieną namo, reikia patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas paukštienos laikymo sąlygas: „Mėsą reikėtų nedelsiant padėti į šaldytuvą, kur svarbu ją laikyti ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje.“

Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti viščiukų šlaunelių šašlyką, marinuotą su jogurtu, kuris nustebins sodriais ir neįprastais skoniais.

Viščiukų šlaunelių šašlykas, marinuotas su jogurtu

Patiekalui reikės:

  • 500 g viščiukų šlaunelių mėsos;
  • 100 g natūralaus jogurto;
  • pusės citrinos;
  • 6 mėtų šakelių (sukapotų);
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1,5 šaukštelio kario;
  • 1 šaukštelio garstyčių miltelių;
  • 0,5 šaukštelio ciberžolių miltelių;
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono;
  • 0,5 šaukštelio pipirų;
  • 1 šaukštelio druskos.

Kaip gaminti

Pasiruoškite marinatą. Česnaką nulupkite ir susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite visus išvardytus produktus. Viščiuko šlaunelių mėsą sudėkite į marinatą, išmaišykite ir padėkite šaltai mažiausiai 1–2 valandoms.

Paruoškite grilį. Ant vidutinės kaitros dėkite marinuotą viščiukų šlaunelių mėsą ir kepkite kartkartėmis pavartydami. Kepkite 12–15 minučių.

Prie viščiukų šlaunelių šašlyko garnyrui tinka ryžiai, įvairios gaivios salotos ir kepti ant grotelių vaisiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.