Kopūstų salotos su ypatingu padažu: ne tik gardu, bet ir sveika

Nieko nenustebinsiu įprastomis šviežių kopūstų salotomis. Bet šios kiek kitokios. Ne pačios daržovės kitokios, bet tai, kas dedama į daržoves. Padažiukas. Tradiciškai kopūstų salotos gardinamos majonezu arba aliejaus padažu. O aš siūlau paragauti kopūstų salotų su kreminiu tahinio padažu.

Kopūstų salotos su kreminiu tahinio padažu. <br> „Valgykime sveikiau“.
Kopūstų salotos su kreminiu tahinio padažu. <br> „Valgykime sveikiau“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-23 09:35

Kreminis tahinio padažas yra sveikesnė padažo versija, nes jam paruošti naudojami tik gryni produktai (arba kaip aš mėgstu vadinti – grynuoliai) – natūralūs, neperdirbti ir nerafinuoti. Jei daugelio padažų bazę sudaro aliejus, šiame padaže riebalams atstovauja tahinis – sezamų pasta, gaunama sutrinant sezamų sėklas, o ne išspaudžiant iš jų aliejų. Tad gauname visą, o ne dalį sezamo sėklų naudą.

Ir čia kalbama ne tik apie sveikumą, bet ir apie skonį (aš esu už skanų maistą!). Tahinis suteikia lengvo riešutinio poskonio. Citrinos sultys ir obuolių actas suteikia rūgštelės. Umami skonį sukuria nuostabioji ir mano pamėgta šviesi miso pasta (jei jums dar neteko jos naudoti, tikrai labai rekomenduoju, ja galima paskaninti įvairiausius patiekalus, jau nekalbant apie garsiąją miso sriubą). Skonio subalansavimui reikia ir šiek tiek saldumo. Jį puikiai suteikia datulės. Jei naudosite džiovintas, prieš tai palaikykite šiltame vandenyje, kad suminkštėtų.

Kaip visada, rekomenduoju pasigaminti didesnį padažo kiekį ir laikyti sandariame indelyje šaldytuve kitiems kartams. Nes šis kreminis padažas universalus ir jį galite naudoti daugeliui kitų patiekalų. Tiesa, ilgiau pastovėjęs padažas sutirštėja. Praskieskite jį šaukštu kitu vandens.

O grįžtant prie daržovių, be kopūsto, dar prireiks morkų, obuolių ir saliero stiebo. Obuolius geriausia rinktis rūgštesnius ir kietesnius. Jie salotoms suteikia gaivos, traškumo ir lengvos rūgštelės. Kopūstą ir morkas greičiausiai sutarkuosite maisto kombainu, taip pat pagelbėti gali rankinė daržovių pjaustyklė arba tiesiog aštrus peilis. O štai obuolių siūlau netarkuoti, juos geriau supjaustyti gabaliukais – kad labiau jaustųsi obuolio skonis ir traški tekstūra.

Papildomo skonio, tekstūros ir naudingų maistinių medžiagų suteikia džiovintos spanguolės ir graikiniai riešutai. Graikinius riešutus užberkite prieš pat valgymą, kad išliktų traškūs.

Kopūstų salotos sumaišytos su padažu sandariame inde šaldytuve puikiai laikosi kelias dienas. Gal net skanesnės.

Kopūstų salotos su kreminiu tahinio padažu

Reikės:

  • 1/2 mažesnio baltagūžio kopūsto, plonai supjaustyto ar sutarkuoto
  • 2 morkų, sutarkuotų
  • 2 rūgštesnių obuolių, supjaustytų gabaliukais
  • 1 saliero stiebo, supjaustyto griežinėliais
  • kelių saujų džiovintų spanguolių, gerai nuplautų
  • kelių saujų graikinių riešutų, gerai nuplautų ir lengvai apkeptų sausoje keptuvėje

Kreminiam tahinio padažui:

  • 3 š. tahinio (sezamų pastos)
  • 1 a. š. su kaupu šviesios miso pastos
  • 3 š. citrinos sulčių
  • 2 š. obuolių acto
  • 2 datulių (išmirkytų šiltame vandenyje, kad suminkštėtų)
  • apie 6 š. vandens

Kaip gaminti

Pirmiausiai pasiruošiame padažą. Visus jo ingredientus sudedame į nedidelį smulkintuvą ir sutriname iki tyrės tekstūros. Jei per tiršta, įpilame papildomą šaukštą ar kitą vandens arba citrinos sulčių (jei norisi daugiau rūgštelės).

Supjaustome obuolius ketvirčiais, tada kiekvieną ketvirtadalį išilgai į tris ar ketures skilteles ir susmulkiname kelių cm dydžio gabaliukais. Iš karto juos pašlakstome citrinos sultimis, kad neparuduotų.

Supjaustytas daržoves, obuolius ir džiovintas spanguoles užpilame padažu ir išmaišome. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis ar žiupsneliu druskos.

Graikinius riešutus užberiame prieš pat valgant, kad neprarastų traškumo.

Skanaus!

Receptu pasidalijo ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi Gali“ projektas „Nori gali“.  „Gyvi Gali“ skatina dažniau rinktis augalinį maistą ir bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos, taip prisidedant prie savo sveikatos, planetos ir gyvūnų gerovės. Tą padaryti nebus sunku, nes kiekvieną pirmadienį dalinsimės naujais augaliniais receptais, padėsiančiais pradėti savaitę sveikai, energingai ir skaniai.

Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui „Valgykime sveikiau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.