Lengvos ir gaivios salotos su braškėmis ir avokadais: vienas ingredientas dera tobulai

Lietuvoje apie prasidėjusią vasarą geriausiai praneša ne kas kita, o braškės, todėl šio sekmadienio TV3 laida „La maistas“ bus skirta būtent joms. Virtuvės šefas bei laidos vedėjas Gianas Luca Demarco aiškinsis ne tik lietuviškų braškių subtilybes, bet ir atskleis, su kuo jos geriausiai derinamos Italijoje. Žiūrovų laukia itin gaivus ir lengvas patiekalas su šiomis visų mylimomis uogomis.

 Salotos su braškėmis ir avokadu.
 Salotos su braškėmis ir avokadu.
 Braškių augintojas Valdemaras Juška ir šefas Gianas Luca Demarco.
 Braškių augintojas Valdemaras Juška ir šefas Gianas Luca Demarco.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 2:26 PM

Sunku būtų rasti kitą žmogų, kuris apie lietuviškas braškes žinotų daugiau nei Valdemaras Juška, kartu su broliu šias uogas auginantis šiltnamiuose Anykščiuose. Pasirodo, kad būtent jų užaugintos uogos kiekvienais metais būna vienos pirmųjų, pasirodančių ant Lietuvos gyventojų stalo!

Tačiau auginti braškes tikrai nėra lengva. Tą patvirtins ir Gianas Luca, kuris tai išbandė pats. Deja, nesėkmingai. O kaip prie to prisidėjo virtuvės šefo vaikai, sužinosite laidoje.

Kaip pasakos V. Juška, tie patys braškių daigai duoda du derlius. „Pirmą surinkinėjame nuo balandžio iki birželio, o vėliau, rugpjūtį, pasodiname naujus daigus. Jie braškių duoda rudenį, ir vėliau kitą pavasarį“, – pasakos jis.

Anot Valdemaro, vienos braškės savo forma skiriasi nuo kitų. Tačiau nors ir būna kitokios, jos neretai yra netgi gardesnės, nei įprastos! Su kiekvienu derliumi tokiu uogų pasitaiko apie 15–20 procentų.

Žiūrovai laidoje sužinos ir tai, kodėl braškės – ne tik skanios, bet ir be galo naudingos sveikatai. Pasirodo, jog šios uogos gali padėti tiek mažinti cholesterolį, tiek kovoti su vėžio ląstelėmis ar net aukštu spaudimu. O kaip juokaus Voldemaras, braškės gali prisidėti net prie santykių gerinimo.

„Pirkėjai ant prekystalio mūsų braškes randa praėjus maždaug dviem dienoms po jų skynimo. Nusipirkus jas rekomenduojame suvalgyti per kelias dienas, bet jei laikote šaldytuve, braškės savo mineralų ir skonio nepraranda, tad taip jas galite valgyti ir ilgiau“, – sakys jis.

Šį sekmadienį Gianas Luca žiūrovus pradžiugins dviem patiekalais – makaronais su jautiena sojų padaže bei salotomis su braškėmis. „Braškė šiandien pavirs į daržovę!“ – intriguos jis.

Norėdami pasigaminti šias salotas namuose, pirmiausia supjaustykite avokadą ir braškes. Tuomet į lėkštę įdėkite buratą ir ją įpjaukite, kad sūris šiek tiek atsivertų. Aplink buratą pradėkite dėlioti braškes, avokado skilteles bei rankomis plėšytas salotas. Galiausiai berkite smulkintų lazdyno ir kedro riešutų, užpilkite aliejaus, salotas pagardinkite druska ir pipirais.

„Nepamirškite balzaminio acto! Braškės ir balzaminis actas Italijoje – kaip moteris ir vyras. Visuomet kartu“, – tobulą derinį atskleis Gianas Luca.

Ir tai – viskas! Lengvos ir gaivios salotos su braškėmis jau paruoštos jūsų vasariškam stalui. O kaip pagaminti makaronus su jautiena, išvysite laidoje.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.