Jogurtinis padažas tiks bet kokiai mėsai: kulinaras pasidalijo paprasčiausiu receptu

Šylant orams lauke vis dažniau pasklinda ant kepsninės kepamų gėrybių aromatai. Norėdami atskleisti tikrąjį grilyje ruošiamų gaminių skonį, dažnai juos gardiname įvairiais padažais ar marinatais. Įprastas pomidorų padažas, barbekiu, majonezas, garstyčios ar skirtingi jogurto pagrindu paruošti pagardai suteikia patiekalui ne tik papildomo skonio, bet ir aromato.

 Jogurtinis padažas.<br> 123rf nuotr.
 Jogurtinis padažas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 5:29 PM

Nors šių pagardų pasirinkimas prekybos centruose didelis, ekspertai pataria, kad prieš juos perkant, derėtų labiau įsigilinti į gaminių sudėtį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad kuo daugiau padažas turi sudedamųjų dalių – tuo jo maistinė vertė prastesnė.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi keliais patarimais, padėsiančius ne tik tinkamai išnaudoti nusipirktus padažus, bet ir pasigaminti juos namuose.

Sveikiausia pomidorų pasta

Daugelis mėsos ant kepsninės kepėjų galėtų įvardinti savo mėgstamiausią padažą. Nors jų pasirinkimas didelis, dažniausiai Lietuvoje vyrauja įprasti, jau ilgas vartojimo tradicijas turintys pagardai. Vienas tokių – pomidorų padažas, pasižymintis įvairia sudėtimi ir plačiomis pasirinkimo galimybėmis prekybos centruose. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vieni šio padažo variantai yra sveikatai palankesni už kitus.

„Padažų vertę nusako sudėtinių dalių kiekis. Esminė taisyklė – kuo mažiau sudedamųjų dalių ir kuo jos natūralesnės – tuo geresnė gaminio kokybė. Analizuojant šiuos pagardus galime pastebėti, kad pomidorų pasta yra turbūt mažiausiai kitų priedų turintis pomidorų padažo variantas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad jos vartojimo kiekiai neturėtų būti dideli ir ją reikėtų naudoti tik kaip pagardą“, – sako gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Prieš perkant padažus, be galo svarbu juos tinkamai atsirinkti. Anot gydytojos dietologės, svarbiausia informacija nurodyta produkto sudėtyje: „Skaitant ženklinimo informaciją svarbu ieškoti, kokią dalį procentais padaže sudaro pomidorai (kuo jų daugiau – tuo geresnis padažas), kiek cukraus, saldiklių, skonį gerinančių priemonių. Kuo mažiau priedų, tuo padažas sveikesnis ir natūralesnis. Alergiškiems žmonėms įvairūs padažai gali sukelti ūminę reakciją, todėl jie ženklinimo informaciją turėtų skaityti itin atidžiai.“

Vartojant majonezą svarbiausia saikas

Majonezas – vienas iš padažų, vasarą atsiskleidžiančių kitomis spalvomis. Jį ypač pamėgę mėsainių mėgėjai, tepantys jį tarp bandelės ir paplotėlio. E. Gavelienė teigia, kad ir sveikuoliams majonezo baimintis nereikėtų, svarbiausia – jį vartoti su saiku.

„Tai tiesiog riebus padažas, kurio kiekvienas komponentas atlieka savo funkciją. Aliejaus dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynys – tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti. Pasirinkus tinkamą majonezą, jis neturėtų būti „baubas“, net ir norintiems gyventi sveikiau. Žinoma, toks padažas – tai papildomi riebalai, todėl, kaip ir vartojant visus riebius produktus, pageidautinas saikas. Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys ar turintys polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nes toks padažas kaloringas, o ir cholesterolio kiekis dėl sudėtyje esančių kiaušinių jame didesnis“, – pažymi gydytoja dietologė.

Garstyčios – dar viena dažna padažų, tarp jų ir majonezo, sudedamųjų dalių. Dėl išskirtinio skonio garstyčios tinka beveik visai mėsai. Pasak gydytojos dietologės, jose galima rasti nemažai organizmui naudingų medžiagų: „Garstyčių sėklose randama vitaminų A, B6, B9, C ir D, omega-3 riebalų rūgščių bei mineralų: magnio, kalio, seleno, mangano, vario. Tačiau reikėtų prisiminti, kad grūdeliuose gali būti ir žmogui toksiškų medžiagų, tokių kaip eruko rūgštis. Vis dėlto vartojant garstyčias saikingai, kaip pagardą, jos sveikatai žalos nepadarys, bet prisidės prie skonio gerinimo.“

Ekspertai rekomenduoja švelnesnius padažus

Padažų pasirinkimas prekybos centruose didelis – galima rasti tiek ant grilio keptai mėsai pritaikytus pagardus, tiek ir įvairius pasirinkimus norintiems eksperimentuoti.

Tiesa, nepaisant didelio pasirinkimo, „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika siūlo rinktis švelnesnius padažus, labiau atskleidžiančius mėsos skonį: „Naudojant įvairius padažus rekomenduočiau įvertinti, ar jis neužgoš iškeptos mėsos skonio savybių. Iš savo patirties galiu pastebėti, kad labiausiai šalia kepsninėje keptų gėrybių dera lengvi, švelnūs pagardai. Jie ne tik padeda labiau atsiskleisti mėsos skoniui, bet ir papildo ją savo naudingosiomis savybėmis, džiuginančiomis mūsų skonio receptorius.“

Dažnas galvoja, kad padažais ne tik galima pagardinti mėsą, bet ir ją marinuoti. Anot V. Nadzeikos, norint mėsą juose išmarinuoti, prireiks papildomų priedų. „Jei padažai yra skirti pagardinti keptai mėsai, jie bus silpnesni ir marinavimo metu juos reikėtų sustiprinti. Tarkime, pasirinkus marinavimo pagrindu pomidorų padažą – įdėti šiek tiek druskos, pipirų, kitų prieskonių“, – pataria šefas.

Pasigaminti padažą namuose – nesudėtinga

Norintiems natūralesnio skonio V. Nadzeika kviečia padažus gamintis namuose. Nors taip sugaištama daugiau laiko, tačiau procesas suteiks džiaugsmo eksperimentuojant ir atrandant savo mėgstamus skonius.

„Norėčiau visus pakviesti namuose pasigaminti paprastą jogurtinį padažą, kuris puikiai tiks prie mėsos. Padažui prireiks natūralaus jogurto – į jį įmaišykite česnako, druskos arba citrinos ir ragaukite.

Natūralius padažus gaminti yra labai paprasta, nes paragavus lengvai galima pridėti trūkstamų ingredientų ir išgauti sau labiausiai patinkantį skonį“, – pabrėžia kulinarijos technologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.