V. Radzevičius pasidalijo ypatingu žuvienės receptu: išbandykite ir jūs

Vasara neatsiejama nuo žvejybos, tad būtent dabar galima pasimėgauti itin dideliu žuvies pasirinkimu. Po prabėgusių Joninių dažnas jau iki soties yra prisivalgęs mėsos patiekalų, todėl sveikesne alternatyva gali tapti lengvai ir greitai grilyje paruošiama žuvis.

 Žuvienė.<br> 123rf nuotr.
 Žuvienė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 1:11 PM

Net ir nesuvalgius visos sužvejotos žuvies keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius turi patarimą, kaip sumaniai panaudoti jau iškeptos žuvies likučius.

Keliautojas ir prekybos tinklo „Lidl“ ambasadorius V.Radzevičius teigia, kad ir pats labai mėgsta įvairių rūšių žuvį, iš kurios galima pasigaminti begalę gardžių patiekalų: „Žuvies valgau daug ir įvairios, neatsisakau nei gėlavandenių, nei jūrinių žuvų.“

V. Radzevičius primena, kad tiek kasdienybėje, tiek švenčiant įvairias progas, žuvį galima valgyti ne tik gamintą šviežiai, bet ir iš jos likučių pagaminti puikių patiekalų. Tai geriausias būdas išvengti maisto švaistymo.

„Anksčiau po švenčių stalai lūždavo nuo įvairių patiekalų gausos, o baltas mišraines valgydavome net kelias dienas. Bet dabar šeimoje turime sutarimą, kad maisto nebūtų per daug ir išvengtume jo švaistymo. Susiplanuojame, kas, ką ir kiek gamins. Jei norisi daugiau patiekalų, gaminame mažesniais kiekiais“, – savo asmenine patirtimi dalijasi V. Radzevičius.

Jeigu liko maisto, ruošto keptuvėje ar grilyje, keliautojas neretai su šeima pasigamina įvairių naujų patiekalų, kurie irgi gali išsiskirti skoniu ir kokybe.

„Jei lieka paukštienos, ją dažniausiai pašildome keptuvėje svieste su svogūnais ir grietinėle. Labai paprastas ir skanus patiekalas. O jei lieka keptos žuvies – gaminu gardžią žuvienę, kurios receptą nusižiūrėjau Turkijoje ir Vengrijoje. Abiejose šalyse ji gaminama panašiai, tad turbūt gali būti Osmanų imperijos palikimas“, – aiškina pasaulį išnaršęs keliautojas.

Ypatingą minėtos žuvienės receptą tiek iš šviežios, tiek iš keptos žuvies V. Radzevičius skatina išbandyti ir patiems. Kaip teigia keliautojas, gaminant šį patiekalą svarbiausia tai, kad žuvies pakankamai gausu.

„Gamindamas šią žuvienę stengiuosi, kad joje būtų kuo daugiau žuvies ir mažiau kitų ingredientų. Nededu bulvių ar kruopų – tada žuvies skonio būna daugiau“, – patarimais dalijasi žinovas.

Pasigaminti šį patiekalą 4 valgytojams reikės:

  • 1 kg gėlavandenės žuvies arba keptos žuvies likučių
  • 1 didelio svogūno
  • 1 litro vandens
  • 2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 mažos aitriosios (čili) paprikos
  • druskos pagal skonį

Jei žuvienę gaminsite iš šviežios žuvies, pirmiausia ją nuvalykite, išdarinėkite ir pasūdykite. Kaip pataria keliautojas V. Radzevičius, kraujo iš žuvies galima ir neišplauti – tai suteiks daugiau skonio ruošiamai sriubai. Taip paruoštą žuvį palikite pastovėti apie valandą.

Vėliau sudėkite supjaustytą žuvį į puodą, įdėkite perpus padalintą svogūną, užpilkite vandeniu ir virkite ant stiprios kaitros.

Kai žuvienė užvirs, sumažinkite kaitrą, įdėkite šaukštelį paprikos, aitriąją papriką ir nemaišydami virkite uždengę puodą ant mažos ugnies apie 25 minutes. Likus maždaug 5 minutėms iki virimo pabaigos įdėkite antrą paprikos šaukštelį ir druskos pagal skonį.

Pagal tą patį receptą V. Radzevičius žuvienę ruošia ir kai lieka grilyje keptos žuvies. Keliautojas žuvienės sultinį išverda tuo pačiu metodu – iš galvų ir pelekų, likusių išvalius žuvį. Kai sultinys išverda, į lėkštę gausiai deda keptos žuvies likučių ir viską užpila karštu žuvies sultiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.