Pyragas, kuris puikuojasi ir ant karalių stalo: nesigailėsite išbandę šį receptą

Šiais laikais net ir karaliai vertina paprastumą. Paprasta – dar nereiškia, kad prasta. Pavyzdžiui, naujojo Jungtinės Karalystės monarcho Karolio III oficialiu karūnavimo patiekalu tapo kišas, kuris gaminamas iš visai nebrangių produktų. Jį Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai nesunkiai kiekvienas gali pasigaminti namuose, o visą šeimą pamaitinsiančiam kvapniam ir sočiam kepiniui nereikės išleisti nė 10 eurų.

 Pikantiškas pyragas.
 Pikantiškas pyragas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 10:06 AM

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, liepos 6-ai lietuviai paprastai ruošiasi atsakingai ir perka tiek daugiau kasdienių produktų, tiek dairosi išskirtinesnių skonių.

„Vasaros švenčių metu gerokai išauga įprastų griliui tinkamų mėsų – kiaulienos, vištienos, jautienos – pardavimai. Tačiau matome, kad lietuviai per šventes ir noriai žengia eksperimentų keliu. Renkasi ir žvėrieną, triušieną, taip pat ieško vegetariškų alternatyvų. Išskirtinės dienos tampa puikia proga išbandyti kažką nekasdieniško ir labiau gurmaniško“, – pastebi V. Budrienė.

Ką valgo Karolis III?

Istorikų teigimu, Lietuvos karaliaus Mindaugo racione daugiausiai vyravo mėsos patiekalai. Prieš 770 metų per jo karūnavimo pokylį svečiai galėjo būti vaišinami naminių gyvulių, pirmiausiai – jautienos patiekalais, taip pat populiari buvo ėriena ir vištiena. O štai daržovės nesulaukdavo daug dėmesio – priešingai nei šiuolaikinių monarchų mityboje.

Ką valgo dabartiniai karaliai? Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės monarcho dieta – lengva, subalansuota. Daug metų jo virėja dirbusi Carolyn Robb yra atskleidusi, kad racione vyrauja daržovės, o mėsos karalius vartoja saikingai. Jis mėgsta naminius patiekalus, pagamintus iš šviežių ingredientų, renkasi sezoninius daržoves ir vaisius. Todėl, pavyzdžiui, žiemą ant jo stalo nerasite braškių.

Kišas oficialiu prieš du mėnesius vykusio karūnavimo patiekalu tapo ne be reikalo – pasirodo, šis sotus, aromatingas ir skanus patiekalas yra vienas Karolio III mėgstamiausių, ir jis pats asmeniškai su savo žmona Kamila jį pasirinko iškilmėms.

Jo asmeninė virėja yra pasakojusi, kad kišui gaminti ji dažnai naudodavo kitų patiekalų likučius – net ir rūmų virtuvėje yra stengiamasi nešvaistyti maisto.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovės Vilmos Juodkazienės teigimu, kišas likučių sunaudojimui idealiai tinka. Šis iš Prancūzijos kilęs patiekalas yra puikus pasirinkimas įvairioms interpretacijoms ir kūrybai.

„Kišą sudaro trapios tešlos pagrindas, pikantiško skonio įdaras, kiaušinių masė ir sūris. Tešla paprastai gaminama tokia pati, tačiau įdarui galima naudoti pačius įvairiausius ingredientus – daržoves, mėsą, žalumynus, žuvį. Tiks kone viskas, ką turite šaldytuve ar auginate darže“, – sako V. Juodkazienė.

Karališko kišo su špinatais gamyba

Kad kišas yra nebrangus ir gardus, įrodo ir Karolio III karūnavimo receptas. Jam tereikės ir lietuvių virtuvėje įprastų ingredientų, kurių dažnas jau turi namų šaldytuve ar spintelėje: špinatų, kiaušinių, pupų, sūrio. Receptas sulaukė didelio susižavėjimo Jungtinėje Karalystėje, mat naudojami pigūs produktai – vienam kišui nereikės nė 10 eurų, o jo pakaks visai 3–4 asmenų šeimai.

„Šis receptas visai nesudėtingas, tačiau skubėti nepavyks – reikės luktelti, kol pastovės tešla, kol iškeps pagrindas, o tuomet ir pačiam kišo kepimui prireiks maždaug pusvalandžio. Tačiau laiko skirti tikrai verta, kadangi rezultatas bus kvapus, gardus ir sotus“, – patikina maisto žinovė.

Karališkam kišui reikės:

Pagrindui:

  • 125 g kvietinių miltų
  • 50 g šalto sviesto
  • 2 šaukštų pieno
  • žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 180 g lengvai pakeptų ir pasmulkintų špinatų
  • 60 g virtų pupų (jeigu jų neturite – naudokite pupeles)
  • 100 g čederio sūrio (tiks ir kitas intensyvaus skonio, gerai tirpstantis sūris, pavyzdžiui, „Gouda“)
  • 175 ml 30 proc. riebumo grietinėlės
  • 125 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukšto smulkintų šviežių peletrūnų arba petražolių
  • druskos ir pipirų

„Visų pirma reikės pasiruošti tešlą pagrindui. Miltus ir druską persijokite į dubenį. Sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą ir energingai viską išminkykit pirštų galiukais. Turėtų išeiti į duonos trupinius panaši tekstūra. Palengva pilkite pieną ir mišinį suminkykite į tešlą. Suformuokite rutulį, uždenkite ir 30–45 min. padėkite į šaldytuvą“, – apie gamybos procesą pasakoja „Iki“ atstovė.

Tešlai pastovėjus, perkelkite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite į apvalią formą, kuri būtų šiek tiek didesnė nei jūsų naudojamas indas. Tešla turėtų būti maždaug 5 milimetrų storio. Ja kruopščiai išklokite formos dugną ir šonus, tačiau būkite atsargūs jos nepažeisti ir nepalikti plyšių. Įdėkite į šaldytuvą dar pusvalandžiui, tada išimkite ir užklokite kepimo popieriumi. Ant jo suberkite keramikinius kepimo rutuliukus. Jeigu jų neturite – puikiai tiks ryžiai, pataria maisto žinovė.

Dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Jeigu matote, kad pagrindas nėra visiškai išdžiūvęs, atsargiai nuimkite popierių su rutuliukais ar ryžiais ir dar pakepkite pagrindą orkaitėje 5 minutes.

„Kitas žingsnis – paruošti įdarą. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę ir pieną, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite smulkintas žoleles ir gerai išmaišykite. Tuomet laikas kišo sudėliojimui. Ant iškepto pagrindo berkite pusę turimo tarkuoto sūrio. Ant jo dėkite keptus špinatus, virtas pupas. Viską užpilkite kiaušinių mišiniu, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Galiausiai ant viršaus užberkite likusį tarkuotą sūrį. Dėkite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20–30 minučių, kol lengvai apskrus“, – sako V. Juodkazienė.

Patiekite dar šiltą, tačiau jis yra skanus ir atvėsęs. Šalia puikiai derės žalios salotos arba virtos jaunos bulvytės. Kadangi kišas yra tvirtas, jis gali būti ir puikus pasirinkimas piknikui ar kelionei. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.