Soti, gardi ir naudinga raugintų kopūstų sriuba su kiauliena

Ukrainiečių virtuvė garsi ne tik visiems žinomais ir mėgstamais tradiciniais barščiais – įvairiose šalies vietose ne mažiau populiari ir kita, raugintų kopūstų bei kiaulienos sriuba „Kapusnyak“. Nors kartais, priklausomai nuo regiono, skiriasi jos ingredientai, o ši sriuba verdama ne su mėsa, bet su žuvimi arba grybais, jos receptas vis tiek neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų.

 Raugintų kopūstų sriuba su kiauliena.<br> 123rf nuotr.
 Raugintų kopūstų sriuba su kiauliena.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 5:24 PM

Tai – rudens ir žiemos patiekalas, kai norisi šilto, sotaus bei aromatingo maisto.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja, kad rauginimas, dėl maiste susidarančių gerųjų bakterijų, mūsų sveikatai yra vienas geriausių konservavimo būdų.

Nepamirškime į racioną įtraukti raugintų produktų

Kopūstų raugimo tradicijos gyvos ne tik pas mus, bet ir netolimose šalyse, o kopūstienės variantų turi ir lietuviai, ir lenkai (ten populiaru tokią sriubą virti su dešra), ir ukrainiečiai. Tradicinis ukrainietiškas „Kapusnyak“ verdamas su kiaulienos šonkauliais, bet galima rinktis ir kitas kiaulienos dalis.

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų, vadinamų „gerosiomis bakterijomis“. Tad ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną, ypač šaltojo sezono metu.

„Vartodami raugintus produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų – šaltinis. Be visa ko, raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos. Kaip žinia, virškinimo sistema yra vienas pagrindinių žmogaus imunitetą formuojančių organų, o ten gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai ar net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė.

Ji įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgiant į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra ir nemažai druskos.

„Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Būtinai patikrinkite ar gamintojas nepridėjo skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, kad gaminys būtų saldesnis. Taip pat dėmesį atkreipkite ir į druskos kiekį pasirinktame produkte“, – pataria gydytoja dietologė.

Padeda sutaupyti ir nešvaistyti maisto

Kai rudenį uždera daugybė lietuviškų daržovių, turimą jų perteklių daugelis konservuoja namuose. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, taip galima ir sutaupyti, nes daržovių sezono įkarštyje jos būna pigiausios.

„Rauginimas – paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas. Jis padeda ir nešvaistyti daržovių derliaus bei leidžia skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias daržo gėrybes visus metus. Nepasiruošusiems atsargų žiemai, turime pasiūlyti kelių rūšių tradicinių raugintų kopūstų, pagardintų morkomis ar spanguolėmis, raugintų ir troškintų kopūstų, taip pat raugintų agurkų. Raugintus kopūstus reikėtų laikyti šaltai – rūsyje arba šaldytuve, be to, svarbu, kad jie būtų apsemti skysčiu“, – pataria O. Suchočeva.

Kulinarijos technologai siūlo raugintų kopūstų sriubai panaudoti įvairias šaknines daržoves: ne tik morkas, bet ir ropes, pankolius, salierus ir ridikus.

Ukrainietiška raugintų kopūstų sriuba „Kapusnyak“

Sriubai reikės:

  • 1 kg kiaulienos šonkaulių;
  • 4 puodelių raugintų kopūstų;
  • 1 didelio susmulkinto svogūno;
  • 2 didelių susmulkintų morkų;
  • 4 didelių bulvių, supjaustytų kubeliais;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • keleto lauro lapų;
  • 1 šaukšto šviežių pasmulkintų krapų (nebūtina).

Kaip gaminti

Į didelį puodą su vandeniu sudėkite kiaulienos šonkauliukus ir lauro lapus. Užvirinkite vandenį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite 45 minutes.

Tuo metu įkaitinkite didelę keptuvę, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos maždaug 4 minutes, retkarčiais pamaišydami.

Išimkite kiaulienos šonkauliukus iš puodo, atidėkite į šalį. Į puodą su sultiniu suverskite troškintas daržoves, bulves, raugintus kopūstus, užberkite druskos ir pipirų. Užvirkite ir virkite uždengę ant mažos kaitros 20 minučių arba kol bulvės bus minkštos.

Tuo metu atvėsusią mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite supjaustytą mėsą į sriubą, išmaišykite, išmeskite lauro lapus ir pagal skonį pasūdykite.

Patiekite sriubą karštą su trupučiu grietinės ir riekele ruginės duonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.