Vynuogių ir figų gardėsis su žemės riešutais: bus ir užkandžiams, ir dovanoms

Idėja, įkvėpta Rytų. Teisingiau Rytų turgaus, kuriame dar visai neseniai žavėjausi spalvomis ir kvapais, jame dažniausiai perku prieskonius ir jų mišinius.

 Vynuogių ir figų gardėsis su žemės riešutais.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Vynuogių ir figų gardėsis su žemės riešutais.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Oct 11, 2023, 12:45 PM

Tačiau šįkart einant per mano retai lankomus saldumynų skyrius stabtelėjau. Pardavėjas buvo kaip reta neįkyrus ir malonus, leido man ilgai rinktis, ko noriu paragauti. O kol rinkausi, mielai papasakojo, kaip gaminami ryškiai raudoni, geltoni, žali gardėsiai su riešutais. Lėtai vardijo, kaip ir iš ko pagaminta – iš vyšnių, vynuogių, kivių, granatų ir... obuolių. Ir tuomet man toptelėjo, kad tai yra mūsų obuolių sūrio pusbroliai.

Grįžusi namo ilgai dėliojau mintis – kaip greičiau be sulčių spaudimo ir ilgo džiovinimo pagaminti ką nors panašaus, ir mintys atvedė prie stiklainių. Kadangi dabar yra tobulas vaisių sezonas, užsukau į vaisių bazę, nupirkau raudonųjų besėklių vynuogių, nukainotų ir pradėjusių vysti figų, žemės riešutų ir ėmiausi eksperimento.

Pavyko tiesiog puikiai, ne per saldžiai, gardėsis gavosi natūraliai tirštas, o beragaujant netgi pakvipo Kalėdomis, tai bus išties puiki dovana saldumynų mėgėjams. Tiks tiesiog ragauti iš stiklainio, užsidėti ant sūrio gabaliuko ar skrudintos kvietinės duonos.

Gaminu iš:

  • 2 kg raudonųjų besėklių vynuogių
  • 20 figų
  • 1 kg rudojo cukraus
  • 300 g žemės riešutų
  • 1 šaukštelio jūros druskos
  • 1 šaukštelio meduolių prieskonių

Vynuoges nuskabau nuo šakelių ir kruopščiai nuplaunu šaltame vandenyje, figoms nupjaunu viršūnes ir pjaunu perpus. Viską sudedu į virtuvinio kombaino smulkintuvą ir sumalu į tyrę. Ją supilu į storasienį puodą ir vis pamaišydama verdu, kol masė pradeda burbuliuoti.

Beriu cukrų, druską, riešutus ir prieskonius, verdu apie 20–30 minučių ir nedelsiant supilstau į švarius stiklainius, užsuku dangtelius, apverčiu juo žemyn ant virtuvinio rankšluosčio ir palieku iki atvės.

Iš šio kiekio produktų pagaminau septynis 330 ml talpos stiklainius.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.