Gardūs kakaviniai sausainiai: saldumynas, dėl kurio negraužia sąžinė

Ar žinojote, jog trečiasis spalio šeštadienis visame pasaulyje dar žinomas kaip Saldžiausia diena? Ji minima daugiau nei šimtmetį pamaloninant artimus ir mylimus žmones saldžiomis dovanėlėmis ir taip išreiškiant dėmesį, pripažinimą bei dėkingumą.

 Kakaviniai sausainiai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Kakaviniai sausainiai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 I.Trusovė.<br> Maxima nuotr.
 I.Trusovė.<br> Maxima nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 5:18 PM

Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi jos šeimos mėgstamiausių sveikų skanumynų receptais ir pažymi, jog sveikoje mityboje saldumynai nėra tabu – tik reikia žinoti, kaip jais mėgautis saikingai.

Saldžiausios dienos tradicija gimė Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuomet Klivlendo saldainių gamintojai subūrė „Saldžiausios metų dienos“ komitetą ir pasitelkę nebyliojo kino žvaigždes ėmėsi iniciatyvos išdalinti apie 10 tūkst. dėžučių saldumynų našlaičiams, senelių namams, įvairioms labdaros organizacijoms – tai buvo gerumo gestas žmonėms, kurie dažnai būna pamiršti. Palaipsniui šią iniciatyvą visuomenė pripažino ir ilgainiui ji tapo dar viena proga išreikšti rūpestingumą ir mažomis skaniomis dovanėlėmis padėkoti artimiesiems ar net nepažįstamiems.

Dietistė I. Trusovė, prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, įsitikinusi, kad malonumą pasmaližiauti gali sau leisti kiekvienas – tai neprieštarauja sveikos mitybos principams, tad saldumynų nereikia bijoti ir stengtis visiškai jų atsisakyti, ypač, jeigu jų norisi.

„Dažniausia visų daroma klaida – mėginimas iškart pilnai atsisakyti tam tikro produkto, net nepasidomėjus alternatyvomis. Kai kažkur labai save ribojame – darome neigiamą įtaką psichologinei būsenai, o tai dažnai lemia nemeilę sau, savigailą, nepasitenkinimą gyvenimu, pyktį. Galiausiai visus šiuos jausmus malšiname nevaldomu persivalgymu, o paskui viskas iš naujo – patenkame tarsi į užburtą ratą. Draudimų ir griežtų ribojimų kelias neatneš nei sveikatos, nei norimų rezultatų reguliuojant svorį. Todėl, manau, labai svarbu pirmiausia paieškoti sveikesnių saldumynų alternatyvų, o kartais pasimėgauti ir tradicinio pyrago gabalėliu, kuris tikrai nėra jokia nuodėmė. Balansas yra vienintelis teisingas kelias į sveiką gyvenseną“, – teigia I. Trusovė.

Sveikos mitybos specialistė saldėsius pataria valgyti pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų – pavyzdžiui, suvalgius Benedikto kiaušinį su avokadu ir pilno grūdo duonele.

„Tuomet galime mėgautis skanėstu. Labai svarbu, kad valgant saldumyną, tuo metu skirtume dėmesį tik jam. Atkreiptume dėmesį į tai, kokia jo spalva, forma, pasimėgautume kvapu ir ragaujant pagalvotume, kokius skonius jaučiame. Taip suvalgysime mažiau, bet pajusime tikrą palaimą. O jei po pasimėgavimo skanumynu išeisime bent 15 minučių pasivaikščioti gryname ore – išlaikysime stabilų cukraus lygį kraujyje, tad jausimės geriau ir saldumynų norėsime mažiau“, – pataria dietistė I. Trusovė.

Ji teigia, kad skanėstai gali būti ir naudingi organizmui – mėgaukimės uogomis ir vaisiais, namie gamintais riešutų ir sėklų batonėliais. Sveikatai palankesni yra ir kepiniai su migdolų ar avižiniais miltais, kuriuose vietoje cukraus, pavyzdžiui – bananas.

„Iš mūsų konditerinių gaminių paklausos pastaruoju metu pastebime nuosekliai augantį susidomėjimą sveikatai palankesnėmis saldumynų alternatyvomis – kepiniais be gliuteno, kuriuose naudojami migdolų miltai, veganiškais tortais, spurgomis, kur vietoje gyvulinės kilmės riebalų naudojamas migdolų aliejus, arba nekeptais saldumynais, kurių pagrindą sudaro vaisiai. Tokių konditerinių gaminių siekiame gaminti ir pasiūlyti vis daugiau, ypatingai matydami, jog mūsų šalies gyventojai mėgsta valgyti saldžiau nei kiti Baltijos šalių kaimynai“, – pasakoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė.

Dietistė I. Trusovė Saldžiausios dienos proga kviečia išmėginti jos šeimos itin mėgstamų sausainių arba sveikos naminės granolos receptą ir padovanoti artimiesiems šiek tiek saldaus malonumo.

Kakaviniai sausainiai su kokosų aliejumi ir migdolų miltais

Reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 250 g migdolų miltų,
  • 50 g kokoso aliejaus,
  • 40 ml datulių sirupo (tinka ir klevų, agavos sirupas, medus),
  • 2 šaukštų kakavos,
  • 50 ml vandens.

Gaminimo eiga:

Gerai išplakame kiaušinius su sirupu, ant mažos kaitros ištirpiname kokosų aliejų ir visus ingredientus sumaišome kartu. Turi gautis lipni masė. Jeigu masė per skysta – beriame dar miltų, jeigu per kieta, praskiedžiame vandeniu. Drėgnomis rankomis formuojame sausainius, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 15–20 minučių, vėliau paliekame dar 15 minučių atvėsti.

Granola – sveikai saldžiai dienos pradžiai

Reikės:

  • 100 g stambių avižinių dribsnių,
  • 70 g migdolų riešutų,
  • 50 g medaus,
  • 40 g moliūgų sėklų,
  • 35 g saulėgrąžų,
  • 20 g kokosų aliejaus,
  • 1 šaukštas linų sėmenų

Gaminimo eiga:

Ištirpiname kokosų aliejų ir sumaišome su medumi. Dubenyje sumaišome susmulkintus riešutus, avižinius dribsnius, moliūgų ir saulėgrąžų sėklas, į dubenėlį pilame medų su kokosų aliejumi ir gerai išmaišome. Kepame orkaitėje 150–170 laipsnių apie 20 min. – svarbu nuolat stebėti, kad nepradėtų degti. Paliekame atvėsti, suberiame linų sėmenis ir skanaujame pirmoje dienos pusėje su jogurtu, uogomis. Naminę granolą, subertą į stiklinį indą ir sandariai uždarytą, galima laikyti iki 2 savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.