Fetos sūrio užtepėlė maloniai nustebins skoniu

Rudeniškai darganai įsisiautėjant vis labiau, norisi pasinerti į vasariškus prisiminimus apie ką tik praūžusias atostogas. O kas geriau tai padeda padaryti, jei nei per atostogas skanautas maistas?

 Fetos sūrio užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
 Fetos sūrio užtepėlė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 8:14 AM

Kviečiame prisiminti vasarą gaminant Graikijos virtuvės receptus, kurie ne tik unikalūs, bet ir itin gardūs. Pavyzdžiui, savo virtuvėje prisijaukinę fetos sūrį, ne tik paruošite gaivias graikiškas salotas, bet ir prie visko tinkančią užtepėlę, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Graikų virtuvė visame pasaulyje mėgstama dėl savo paprastumo ir itin šviežių bei kokybiškų produktų. Tradiciniai graikiški patiekalai yra gaminami lengvai, greitai ir paprastai.

Jų patiekaluose dažnai naudojamos šviežios daržovės, kokybiška mėsa, daugybė sūrių, o valgiai gardinami nemažu kiekiu prieskoninių žolelių. Verta paminėti ir tai, kad be alyvuogių aliejaus beveik neįsivaizduojamas nė vienas patiekalas.

Gastronomijos žvaigždė – fetos sūris

Drąsiai galima teigti, kad fetos sūris yra tikra Graikijos gastronomijos žvaigždė – jis žinomas dėl savo unikalaus skonio ir universalumo. Šis trapus, sūrus ir kartais aštrus sūris yra vienas pagrindinių daugelio graikiškų patiekalų ingredientų, suteikiančių išskirtinio skonio ir tekstūros.

Dėl savo šiek tiek grūdėtos tekstūros fetos sūris puikiai tinka prie salotų, makaronų ir kitų patiekalų. Be to, sūris naudojamas net desertams pagardinti.

Fetos sūris turi ilgą istoriją, siekiančią net Antikos laikus. Tradiciškai feta buvo gaminama iš avių pieno, nors šiais laikais ji gali būti gaminama ir iš avies bei ožkos pienų mišinio. Šis sūris paprastai gaminamas sutraukiant pieną, naudojant natūralius fermentus arba bakterijas. Tada gauta varškė supjaustoma, nusausinama ir kelias savaites brandinama sūryme.

Vasaros gaivą primenanti fetos užtepėlė su žolelėmis

Feta yra neįtikėtinai universali. Tai yra tiek puikus užkandis prieš pagrindinius patiekalus, klasikinis graikiškų salotų priedas, tiek gali pagardinti ant grotelių keptas daržoves. Graikai ypač mėgsta gaivųjį dzadzikio padažą, taip pat įvairias užtepėles, kurioms feta taip pat puikiai tinka gaminti.

Šįkart „Lidl“ ekspertai kviečia lengvai ir greitai pasigaminti kreminę fetos sūrio užtepėlę su kvapniomis žolelėmis. Ji puikiai tiks tepti ant skrudintos duonos, taip pat skanauti su šviežiomis daržovėmis ar net keptomis bulvėmis.

Užtepėlei paruošti jums reikės:

  • 225 g fetos sūrio
  • 115 g kreminio sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. šviežių citrinų sulčių
  • 1 a. š. čiobrelių
  • nedidelio ryšulėlio smulkintų šviežių petražolių
  • nedidelio ryšulėlio smulkintų šviežių krapų
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Kaip gaminti

Pirmiausia nuplaukite ir smulkiai supjaustykite šviežias petražoles, krapus ir čiobrelius. Tuomet dubenyje sumaišykite trupintą fetos sūrį ir minkštą kreminį sūrį. Šakute arba virtuviniu kombainu sumaišykite sūrius, kol masė taps vientisa ir kreminė.

Į sūrių mišinį suberkite susmulkintą česnaką, susmulkintas žoleles, žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų, įpilkite alyvuogių aliejų, citrinos sulčių. Jei mėgstate aštriau, pagal skonį galite įdėti ir aitriųjų paprikų dribsnių.

Viską kruopščiai sumaišykite ir įdėkite šią užtepėlę į šaldytuvą bent 30 minučių, kad skoniai susimaišytų ir taptų dar sodresni.

Fetos ir žolelių užtepėlę patiekite su traškios duonos riekelėmis, duonos lazdelėmis arba kaip puikų priedą prie šiltų skrudintų bulvių.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.