Nuodėmės vertas moliūginis desertas: spalvinga, lengva ir gardu

Klasikinį ir visų mėgstamą itališką tiramisu desertą visai paprastai galima adaptuoti šaltajam sezonui: rudasis cukrus, imbieras, cinamonas ir muskato riešutai suteiks jam žiemos švenčių aromato, o moliūgų tyrė nuspalvins rudeniškų lapų spalva.

 Moliūgų tiramisu.
 Moliūgų tiramisu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 5:01 PM

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas geriausių konservavimo būdų yra šaldymas, tad užsišaldžius moliūgų tyrės žiemai vėliau ją galima panaudoti ruošiant įvairius patiekalus: nuo sriubų iki gardžių desertų.

Ir sveikiems, ir turintiems ligų

Įsibėgėjus moliūgų derliaus metui, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė rekomenduoja juos naudoti troškiniams, įvairiems kepiniams bei sriuboms, o nesunaudojus viso moliūgo – jį užšaldyti. „Moliūgai puikiai tinka įvairiems patiekalams, tačiau norint išsaugoti kuo daugiau jų maistinių savybių, svarbu moliūgų neperkepti ir nepervirti. Be to, nors tai sezoninis produktas, moliūgus vartoti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Tik reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena dr. E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, dėl maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie itin sveikatai palankių produktų, nes juose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. „Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu, liuteinu, kurie reikalingi žmogaus regai. Taip pat moliūguose galima rasti įvairių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti“, – moliūgų naudą išskiria gydytoja dietologė.

Be to, moliūgai yra nekaloringi, todėl verta juos įtraukti į valgiaraštį ir lėtinių ligų turintiems žmonėms. „Jie naudingi sergantiems nutukimu, esant padidintam cholesterolio kiekiui ar padidintam kraujo spaudimui, sutrikus regai, skydliaukės funkcijai, sergant astma. Be to, juose medžiagų, lėtinančių senėjimo procesą, gerinančių virškinimą“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Vertingi ir kiti moliūgų produktai

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pirkėjai šiuo metu gali rinktis net iš penkių rūšių moliūgų: sviestinio, paprastojo, skirto kepimui, muskatinio bei spagetinio.

„Švelnaus skonio sviestiniai moliūgai, kaip ir saldesni muskatiniai, tinka ne tik troškiniams ar sriuboms, bet ir įvairiems kepiniams bei desertams. Paprasčiausias būdas paruošti moliūgus – juos supjaustyti kubeliais ar lazdelėmis, pabarstyti norimais prieskoniais ir kepti orkaitėje ar virti garuose. Vėliau juos galima sutrinti ir patiekti kaip padažą, sutrintus atskiesti vandeniu ir pagaminti tirštą sriubą arba tyrę užšaldyti porcijomis“, – pastebi komercijos operacijų vadovė.

Itin vertingos yra ir moliūgų sėklos bei moliūgų sėklų aliejus. Pakepintos moliūgų sėklos gali tapti gardžiu užkandžiu ar ingredientu, tinkančiu padažams, salotoms bei įvairioms sriuboms pagardinti.

„Nors populiariausiu pirkėjų pasirinkimu išlieka saulėgrąžų aliejus, didėja ir alyvuogių, kokosų aliejaus pardavimai. Šalto spaudimo moliūgų sėklų aliejus pasižymi švelniu šviežių riešutų aromatu ir skoniu, tad itin tinka salotoms ir daržovių sriuboms gardinti. Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau domisi sveikatai palankesniu maistu, atidžiau nagrinėja produktų etiketes bei ieško papildomos informacijos apie aliejaus gamybos būdą.

Mėgstantys moliūgus gali išbandyti moliūgų sėklų miltus, moliūgų sėklų užtepėles su morkomis ir imbieru, moliūgų ir juodųjų serbentų tyreles, kelių rūšių moliūgų sriubas, jogurtą su moliūgais, svarainiais ir burnočių sėklomis. Taip pat saldumynų su moliūgais: saldžių juostelių, guminukų, saldainių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva.

Moliūgų tiramisu

Desertui reikės:

  • 1/2 puodelio maskarponės sūrio;
  • 2 1/2 puodelio riebios grietinėlės;
  • 200 g sausainių „Damų piršteliai;
  • 400 g moliūgų tyrės;
  • 1/2 puodelio šviesaus rudojo cukraus;
  • 3/4 arbatinio šaukštelio malto imbiero;
  • 3/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos;
  • žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
  • 2 puodelių atvėsintos kavos;
  • 3/4 puodelio cukraus;
  • šokolado drožlių ir cukruoto imbiero papuošimui.

Kaip gaminti

Maskarponę, grietinėlę ir moliūgų tyrę 30 minučių palikite kambario temperatūroje, kad būtų lengviau juos sumaišyti.

Dideliame dubenyje išplakite moliūgų tyrę su ruduoju cukrumi, imbieru, cinamonu, druska, muskato riešutu ir 1/2 puodelio paprasto cukraus. Sudėkite maskarponę ir 1 1/2 puodelio riebios grietinėlės. Elektriniu maišytuvu paplakite moliūgų mišinį vidutiniu greičiu.

Vidutiniame dubenyje sumaišykite paruoštą kavą su 2 valgomaisiais šaukštais granuliuoto cukraus, kol jis ištirps. Į kavą pamirkykite abi sausainių puses ir išdėliokite juos vienu sluoksniu pasirinktame inde. Ant viršaus užtepkite 1 puodelį moliūgų putėsių. Sluoksniavimą pakartokite dar kelis kartus, baigdami moliūgų putėsių sluoksniu. Uždenkite ir palaikykite tiramisu šaldytuve per naktį.

Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu iki standumo išplakite likusį 1 puodelį grietinėlės su likusiais 2 valgomaisiais šaukštais paprasto cukraus. Užpilkite plaktą grietinėlę ant tiramisu, papuoškite susmulkintu šokoladu ir cukruotu imbieru ir patiekite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.