Keptos mocarelos lazdelės ir dar dvi gardžių bei nebrangių užkandžių idėjos

Užkandžiai gali ne tik suteikti malonų sotumo jausmą už nedidelę kainą, bet ir paįvairinti kasdienę mitybą.

 Keptos mocarelos lazdelės.
 Keptos mocarelos lazdelės.
 Šaldytų uogų glotnutis.
 Šaldytų uogų glotnutis.
 Migdolų batonėliai.
 Migdolų batonėliai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 5:02 PM

Anot mitybos specialistės Gabrielės Urbonaitės, renkantis užkandžius, labai svarbi yra jų įvairovė: tai turėtų būti vaisiai, daržovės, pieno produktai, taip pat namie pagaminti sveikesni užkandžiai, užtepėlės ir pan.

„Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į valgių sudėtį, vengti pridėtinio cukraus ar riebalų. Užkandžiavimui verta rinktis tuos gardumynus, kuriuose gausu baltymų, skaidulų, vitaminų. Pats užkandis turėtų būti lengvas, bet maistingas, o porcija – iki 200–300 kilokalorijų. Geriausia juos valgyti tarp pagrindinių valgymų, kas 3–4 valandas“, – paaiškina G. Urbonaitė.

Pirmenybė – ne tik skoniui, bet ir finansams

Specialistės teigimu, kad maistas būtų skanus, reikėtų įvertinti, iš kokių produktų gaminami užkandžiai. Ji pataria rinktis palankesnes alternatyvas, geros sudėties ingredientus, pavyzdžiui, pienišką šokoladą pakeisti juoduoju, kuriame – ne mažiau kaip 70 proc. sausųjų kakavos medžiagų. Tuo metu vaisinį jogurtą rekomenduojama pakeisti graikišku jogurtu.

Mitybos specialistė, „Lidl“ ambasadorė taip pat atkreipia dėmesį į keletą taisyklių, kurios galioja ruošiant užkandžius ir kitus patiekalus namie. Viena jų – įtraukti daugiau daržovių ir gerųjų riebalų, gaunamų iš avokadų, sėklų, riešutų ar kitų produktų. Taip pat patariama atsižvelgti į užkandžių maistingumą ir kaloringumą, o juos gaminant nepridėti per daug cukraus, riebalų ar druskos.

„Galiausiai nepamirškite atkreipti dėmesį į produktų galiojimo laiką, kad po to nereikėtų išmesti perteklinio, nebetinkamo vartoti maisto. Todėl labai svarbu planuoti ir savo valgymus, ir apsipirkimus – tai leis ne tik sutaupyti pinigų, bet ir jaustis sočiai, energingai bei laimingai“, – tikina mitybos specialistė G. Urbonaitė.

Pasisotinti galima ir nuo užkandžių? Taip, jei tai – mocarelos lazdelės

Užkandžiai nėra vien tik gardūs intarpai tarp pagrindinių patiekalų – jų vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje pamažu tampa vis svarbesnis. Jei seniau užkandžius atstojo maisto likučiai ar lengvi patiekalai, jų pasirinkimas dabar – kaip niekad platus: sūriai, dešrelės, kumpiai ir kiti mėsos gaminiai, įvairūs kepiniai, riešutai, džiovinti vaisiai ir dar daugiau.

Tačiau daugelis, ko gero, patvirtintų, kad skaniausi – savo pačių pasigaminti užkandžiai. Todėl „Lidl“ ekspertai kviečia išmėginti tikrą užkandžių pasaulio ikoną – mocarelos lazdeles.

4–6 skanautojams reikės:

  • 500 g mocarelos sūrio
  • 50 g kvietinių miltų
  • 150 g maltų džiūvėsėlių
  • 2 kiaušinių
  • 2 a. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 a. š. maltų raudonėlių
  • augalinio aliejaus kepimui
  • mėgstamo padažo

Supjaustykite mocarelos sūrį pailgomis piršto storio juostelėmis.

Į vieną dubenį suberkite miltus ir prieskonius, išmaišykite. Į kitą dubenį suberkite džiūvėsėlius, o į trečiąjį įmuškite kiaušinius ir gerai juos išplakite.

Supjaustytas mocarelos lazdeles pirmiausia apvoliokite miltų ir prieskonių mišinyje, po to pamerkite į kiaušinių plakinį, o tada apvoliokite džiūvėsėliuose. Pakartokite šią procedūrą, kol neliks neuždengtų vietų.

Į keptuvę aliejaus įpilkite tiek, kad užsipildytų apie 2–3 cm aukščio, įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Lazdeles įmerkite į aliejų ir kepkite apie 1–2 minutes, kol apskrus ir paruduos. Jas reikia kepti taip, kad išorė būtų apskrudusi, neleidžiant ištekėti sūriui.

Iškeptas mocarelos lazdeles ištraukite iš aliejaus ir nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Rekomenduojama jas valgyti karštas su mėgstamu padažu.

Pritrūkusiems energijos – traškus migdolų užkandis

Užkandžiai neretai tampa išsigelbėjimu pritrūkus energijos. Jei ranka tarsi nejučiom tiesiasi link saldžių gardumynų, pasigaminkite sveikesnių, tačiau dar labiau energijos įkraunančių migdolų užkandžius.

Maždaug 8 batonėliams reikės:

  • 600 g migdolų
  • 300 g viso grūdo dalių avižinių dribsnių
  • 10–12 v. š. medaus
  • poros saujų sezamų sėklų

Migdolus nuplaukite ir nusausinkite. Mėsos muštuku lengvai juos paskaldykite, bet pernelyg nesusmulkinkite.

Į dubenį suberkite smulkintus migdolus ir viso grūdo dalių avižinius dribsnius. Įpilkite medaus ir gerai išmaišykite. Rankomis suformuokite vienodo dydžio batonėlius – jų turėtų išeiti apie 8. Tačiau galite formuoti ir mažesnius batonėlius – jų tuomet gausis daugiau.

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite batonėlius ir kepkite apie 20 minučių. Batonėlius vis pavartykite, kad nesudegtų. Baigiant kepti užberkite sezamų sėklų.

Iškeptus batonėlius išimkite iš orkaitės. Skanaukite pilnai atvėsusius.

Desertų būna ir lengvų: į skonio aukštumas pakylėjantis uogų glotnutis

Nors lapkritį jau persijungiame į Kalėdų laukimą, su nostalgija vis dar prisimename praėjusią vasarą. Ją primins ir lengvas bei gardus uogų glotnutis, kurį nesunkiai pasigaminsite užsinorėję ko nors saldaus.

Desertui, kuriuo mėgausis visa šeima, reikės:

  • 600 g šaldytų uogų mišinio
  • 750 ml apelsinų ar kitų mėgstamų sulčių
  • 400 g graikiško stiliaus jogurto
  • 2 bananų
  • 2 a. š. medaus
  • šaldytų uogų, pjaustytų vaisių, mėtų lapelių papuošimui

Į trintuvą supilkite sultis, graikišką jogurtą, medų, suberkite šaldytas uogas ir trinkite iki tirštos, bet tolygios konsistencijos. Jei mišinys – per skystas, įdėkite daugiau graikiško jogurto, jei per skystas, įpilkite sulčių.

Paruoštus glotnučius supilkite į taures ir papuoškite šaldytomis uogomis, mėgstamais vaisiais ar mėtų lapeliais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.