Obuolių pyragas su uogomis namus iškvėpins jaukiausiais aromatais

„Obuolių mano namuose visuomet yra“, – tvirtina žinoma maisto fotografė Giedrė Barauskienė. Meilė šiam vaisiui ją ir įkvėpė sukurti kulinarinę knygą „Viskas iš obuolių“ – kad visi galėtų atrasti, jei iki šiol dar to nepadarė, jog obuolius verta prisiminti ne tik gaminant desertus.

 Obuolių pyragas su uogomis.<br> G. Barauskienės nuotr.
 Obuolių pyragas su uogomis.<br> G. Barauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-18 21:01

„Mėgstu obuolius, todėl ilgainiui susikaupė visas pluoštas receptų, kur šie vaisiai tinka, – sako autorė. – Juk iš obuolių galima ne tik pyragus kepti. Sužinojau ir nemažai gudrybių, kurios padeda greičiau, skaniau, lengviau tuos patiekalus pagaminti. Gerai prisimenu, kaip močiutė į bulvienę ar barščius įmesdavo keletą skiltelių rūgščių obuolių, kad sriubos skonis būtų geresnis.“

Knyga praktiška ir turiniu, ir forma: „Atkreipkite dėmesį: dėl modernaus įrišimo knygą galima atsiversti, padėti ant stalo, ji neužsiverčia ir receptas puikiai matyti. Nereikia paremti puslapių jokiu stovu ar prispausti po ranka papuolusiu pirmu virtuvės įrankiu, kad būtų patogu žvilgčioti į aprašymą.“

Apetitą žadinančiomis nuotraukomis iliustruotoje knygoje „Viskas iš obuolių“ (išleido BALTO leidybos namai) tilpo 81 receptas: tai ir salotos, užkandėlės, sumuštiniai, čeburekai, mėsos ir žuvies patiekalai ir, be abejo, keksiukai, sausainiai, pyragaičiai, pyragai.

Obuolių pyragas su uogomis

6 porcijos

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 110 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 125 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 1 kiaušinio trynys

Įdarui:

  • 2–3 saldžiarūgščiai obuoliai
  • 70 g sviesto
  • 1 sauja uogų: šilauogių, juodųjų arba raudonųjų serbentų, aviečių, vyšnių, agrastų (kažkurių vienų arba jų mišinio)

Aptepti ir apibarstyti:

  • 1 kiaušinio trynys
  • 1 šaukštas vandens
  • 1 šaukštas rudojo cukraus

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Viską maigykite pirštais, kol susidarys trupiniai. Ant jų užpilkite kiaušinio ir trynio plakinį, viską suminkykite. Padėkite tešlą 1 val. į šaldytuvą.

Iš trijų ketvirtadalių tešlos iškočiokite apskritą maždaug 1 cm storio lakštą ir įklokite į 23 cm skersmens kepimo formą išimamu dugnu. Padailinkite kraštus, dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol ruošite įdarą.

Likusią tešlą taip pat iškočiokite ir iš jos paruoškite 1,5–2 cm pločio ir 23 cm ilgio juostelių. Jas sudėkite ant kepimo popieriaus ir taip pat kiškite į šaldytuvą.

Obuolius supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir pakepinkite iš abiejų pusių maždaug po 2 min. Obuolius atvėsinkite ir perkelkite ant atšaldytos tešlos kepimo formoje. Ant obuolių paskleiskite uogas.

Iš tešlos juostelių suformuokite tinklelį ir uždėkite ant kepinio. Per ilgus tešlos juostelių galus nupjaukite. Kiaušinio trynį sumaišykite su vandeniu ir šiuo mišiniu aptepkite tešlos juosteles, paskui jas apiberkite ruduoju cukrumi.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 min.

Patarimas:

Trupinius galite paruošti ir virtuviniu kombainu su peiliukų antgaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.