Šie grybai nepalieka abejingų: išbandykite makaronus su trumais

Trumai jau nuo senų laikų vertinami dėl savo išskirtinio skonio. Tai ir vienas rečiausių delikatesų pasaulyje.

 Makaronai su trumais.
 Makaronai su trumais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-30 16:15

Gurmanai teigia, kad atrasti šį retą gardumyną – išties išskirtinė patirtis: trumai auga nedideliame gylyje, pasislėpę tarp medžių šaknų, tad juos žemėje aptikti yra gana sunku. Šią paiešką iki šiol atlieka tik kiaulės arba specialiai treniruoti šunys.

Vis dėlto, trumai pamažu atranda vietą ir ant Lietuvos gyventojų šventinio stalo, taip suteikdami jam naujų spalvų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Vieni dievina, kiti nekenčia, bet abejingų nepalieka

Trumų valgymo istorija siekia dar šumerų ir senovės egiptiečių civilizacijas: trumai buvo dažnai sutinkami jų virtuvėse, neretai – net garbinami. Šumerai ir senovės egiptiečiai atradę, kad trumai skaniausi – padengti avies riebalais, negalėjo jų valgyti kitaip. Būtent šių civilizacijų gyventojai atrado, jog trumų skonį ir aromatą geriausiai atskleidžia riebūs padažai.

Tačiau viduramžiais šie grybai buvo laikomi blogio simboliu, nes Bažnyčia juos paskelbė velnio prasimanymu – jie net buvo laikomi raganoms skirtu užmokesčiu.

Renesanso laikais Prancūzijoje trumų populiarumas atgijo, o tarp aukštuomenės atstovų paplito ir iki šiol vis dar mėgstamos vadinamosios „trumų medžioklės“.

Trumai pasižymi ypatingu kvapu, kuris dažnai apibūdinamas kaip medaus, šiaudų ir žemės kvapų mišinys. Dėl specifinio skonio trumai valgomi mažais kiekiais, tačiau jie yra naudingi žmonių fizinei bei emocinei sveikatai, nes tai – puikus antioksidantas, taip pat amino rūgščių, baltymų, skaidulų ir mineralų šaltinis.

Trumai atranda vietą ant stalo per šventes

Trumų būna skirtingų rūšių, jie pasižymi sezoniškumu. Populiariausi rinkoje – juodieji trumai, kurie auga žiemą ir ankstyvą pavasarį. Jie išsiskiria savo stipriu skoniu ir yra bene dažniausiai naudojami kulinarijoje. Baltieji trumai užauga rudenį, tačiau yra ypač reti ir brangūs.

Dėl savo sezoniškumo, sudėtingos paieškos ir trumpo vartojimo laiko, trumai visada buvo brangus delikatesas. Tačiau dabar jie – nebe tokie neprieinami įprastiems pirkėjams, o ir vis dažniau atranda vietą ant lietuviško švenčių stalo. Norintiems pajusti ypatingą trumų skonį ir kvapą, „Lidl“ ekspertai siūlo pasigaminti paprastą patiekalą – makaronus su trumais.

Šventiniai makaronai su trumais

Reikės:

  • 50 g sviesto su trumais
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 1 skiltelės česnako
  • 200 g mėgiamų makaronų
  • 10 g tarkuotų trumų
  • kietojo sūrio pagal skonį

Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, kaip rekomenduoja gamintojas. Jiems verdant, keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų ir išlydykite trumų sviestą. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, kad sviestas nesudegtų.

Į keptuvę įdėkite sutrintą česnaką ir pakepkite kelias minutes. Įtarkuokite 5–10 g trumų.

Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame verda makaronai – taip padažas taps skystesnis, česnakas ir trumai neperkeps. Tuomet sudėkite išvirusius makaronus į padažą ir išmaišykite.

Paruoštą patiekalą pagardinkite trumais ir truputėliu kietojo sūrio. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.