Troškinti kopūstai su ciberžolėmis ir kmynais: ne tik skanu, bet ir figūrai naudinga

Atvėsus orams norisi šilto maisto. Tada ir prasideda: riebiau, sočiau ir... džinsai gali imti „netikėtai“ trauktis. Gerai, kad yra ir tokių variantų, kurie mūsų kūnui labai tinka ir patinka, yra sotūs ir padeda išvengti neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui, šis – troškintas šviežias kopūstas su prieskoniais – puikus patiekalas, kuris dar ir cholesterolį bei svorį gali padėti sumažinti.

 Troškinti kopūstai su ciberžolėmis ir kmynais.<br> Asmeninis albumas.
 Troškinti kopūstai su ciberžolėmis ir kmynais.<br> Asmeninis albumas.
V. Kurpienė.<br> Asmeninis albumas.
V. Kurpienė.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė, dietistė, sulieknek.lt autorė

Dec 2, 2023, 1:36 PM

Kopūstus atvėsus orams ypač verta valgyti: juose labai mažai kalorijų – vos 25 kcal/100 g ir daug vitamino C. Šio antioksidanto kiekis didelis – net 36,6 mg, palyginti su citrinos 53 mg tokiame pat kiekyje.

Kai pagalvoji, kiek galime citrinos ir kiek kopūstų suvalgyti, tampa aišku, kas geriau gali pastiprinti imunitetą. Ogi lietuviška pigi daržovė – kopūstas. Kopūstai taip pat turi kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, fitoncidų ir daug ląstelienos, kitaip tariant, skaidulų, kurios gerina virškinimą ir suteikia ilgesnį sotumo jausmą.

Kopūstuose esančios medžiagos padeda išlaikyti sveiką odą ir raumenų tonusą, skatina ląstelių savalaikį pasikeitimą, padeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, gali padėti mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, skatina žaizdų gijimą.

Taigi patiekalas vos iš 1 pagrindinio ingrediento – kopūsto – sveikai ir skaniai šeimos vakarienei.

Reikės:

  • apie 1 kg kopūsto gūžės. Ją sutarkuojame.
  • kmynų. Jų pyliau daug. Kmynai gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą, kupini antioksidantų.
  • ciberžolių – gražiai, saulėtai spalvai. Tai ir antioksidantų bomba.
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus (poros valgomųjų šaukštų)
  • verdančio arba karšto vandens pagal poreikį
  • druskos

Kaip gaminti

Stambiau sutarkuojame kopūstą, įpilame į keptuvę aliejaus ir, jam sušilus, suberiame kmynus bei ciberžoles, kad atsiskleistų skonis.

Netrukus beriame ir kopūstą. Sumaišome ir įpilame karšto vandens, kad nesviltų, nes riebalų – vos keli šaukštai. Troškiname uždengę dangčiu, prireiks 20–30 min.

Kartkartėmis pamaišome.

Su kuo valgyti?

Tokius troškintus kopūstus valgykite vienus, puikiai tinka ir pietums su bulve, bet man labiausiai patinka maišyti su baltymais. Pavyzdžiui, į savo porciją įmušiau 2 kiaušinius ir sumaišiau keptuvėje. Sotu, skanu ir sveika.

Troškinti kopūstai tinka su raudonos ar baltos mėsos gabaliukais, dera ir su pupelėmis, žirniais ar avinžirniais. Kas nebandėte tokio derinio, labai rekomenduoju.

Galima ragauti ir su kubeliais supjaustytu tofu – sojų pieno sūriu. Jį suberkite kartu kepti pačioje pabaigoje. Tad šio patiekalo variantų – daug.

Sveikai ir sočiai maitintis gali būti pigu. Tokiam patiekalui asmeniui užtenka apie 300 g šviežio kopūsto ir 2 kiaušinių. Patiekalo kaina asmeniui – iki pusės euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.