Kiaulienos nugarinė, įdaryta džiovintomis slyvomis: papuoš ir praturtins kiekvieną šventinį stalą

Per didžiąsias metų šventes ant šventinio stalo dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis. Tiesa, svarbu nepamiršti paįvairinti savo raciono žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir daržovių gausa.

Kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 1:42 PM, atnaujinta Dec 7, 2023, 1:46 PM

Tinkamai paruošta kiauliena – puikus baltymų, mineralų bei vitaminų šaltinis

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. Ekspertė kiaulieną rekomenduoja virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant griliaus.

Kiauliena – iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šaltuoju metų laiku, kai gaminame namuose, pirkėjai dažniausiai į krepšelius įsideda smulkintos kiaulienos, nedidelių fasuotų jos gabaliukų, sveriamų mėsos gaminių ar jau paruoštų kepti pamarinuotų kepsnelių.

Besirenkant mėsą parduotuvėse ekspertė pataria atkreipti dėmesį, kad kiauliena būtų šviesiai rausvos spalvos, mėsos paviršius – sausas, pakuotėje neturėtų būti skysčio: „Nusipirkę gabalą mėsos, dalį jo galite užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius.“

Kulinarijos technologai kviečia šventėms išsikepti kiaulienos nugarinę su džiovintomis slyvomis.

Kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės;
  • 200 g džiovintų slyvų;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto medaus;
  • šiek tiek apelsino arba citrinos sulčių;
  • džiovintų žolelių, druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti

Peiliu per visą mėsos gabalo ilgį padarykite įpjovą. Džiovintas slyvas nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Paspausdami sukiškite slyvas į mėsos įpjovą.

Šviežiai spaustose apelsinų arba citrinų sultyse ištirpinkite medų, suberkite prieskonius, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Marinatą užpilkite ant mėsos, ją įtrinkite ir palikite 2–3 valandoms.

Dėkite mėsą į kepimo formą, įpilkite į ją šiek tiek vandens. Mėsą pridenkite folija ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite maždaug 45 minutes. Tada mėsą atidenkite ir kepkite dar 15 – 20 minučių. Iškepusią mėsą palikite praaušti. Ji bus skani tiek šilta, tiek šalta.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.