​Grybų pyragas pagal N. Narmontaitės receptą tiks ir kasdienai, ir švenčių stalui

Aktorės Nijolės Narmontaitės (64 m.) raktas į slapčiausias savo gildijos atstovų prisiminimų skrynias – skanus maistas ir nuoširdus prisilietimas prie kiekvieno širdies.

Grybų pyragas<br> Asmeninis albumas.
Grybų pyragas<br> Asmeninis albumas.
Grybų pyragas<br> Asmeninis albumas.
Grybų pyragas<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 4:33 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 6:22 PM

Tad prieš priimdama savo namuose svečius Nijolė pasiraitojusi rankoves prigamina gardumynų ir nutildo bėgantį laiką: „Prieš ateidami žmonės sako, jog neturi daug laiko pokalbiams, kai kurie dievagojasi, kad ko nors įdomaus papasakoti nepavyks, bet neretai pasisėdėjimai užsitęsia iki paryčių, o istorijos liejasi kaip iš gausybės rago.“

Visus pašnekesius N.Narmontaitė suguldo į knygas. Ką tik pasirodė septintoji jos knyga „Aktoriai, režisieriai ir 77 laimės receptai“.

Su „Savaitgalio“ skaitytojais aktorė pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – grybų pyragas. Puikiai tiks ir kasdienai, ir šventėms, tad išbandykite!

Grybų pyragas

Reikės:

  • 5 lakštų šaldytos bemielės tešlos (4 skardai iškloti, 1 pyragui juostelėmis papuošti)
  • 650–700 g įvairių grybų (tinka švieži, šaldyti, konservuoti)
  • geros saujos apvirtų džiovintų baravykų
  • 2 svogūnų
  • 1 poro
  • 5 skiltelių česnako
  • 2 morkų
  • 100 g sviesto
  • 2 v. š. grietinės
  • 2 kiaušinių
  • 100 g kietojo sūrio (puikiai tinka „Džiugas“)
  • po žiupsnelį džiovintų salierų, petražolių, druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, muskato

Smulkiai supjaustytus svogūnus, porus, česnakus, grybus ir burokine tarka sutarkuotas morkas apkepkite svieste su druska, pipirais, muskatu, salierais, petražolėmis (jei masė per sausa, įpilkite truputį aliejaus). Į atvėsusią masę įmaišykite grietinę, išplaktus kiaušinius, sutarkuotą sūrį.

Iš šaldiklio išimtus tešlos lakštus palaikykite 10–15 minučių, kad atšiltų. Kiek pakočiokite ir 4 lakštais išklokite aliejumi pateptą skardą (turi dengti ir šonus).

Sukrėskite ant tešlos grybų ir daržovių mišinį. Vieną lakštą pakočioję supjaustykite juostelėmis ir papuoškite pyragą. Šakute apspauskite pyrago kraštus, kad jie būtų gražūs. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.