Sočios, skanios ir sveikos bulvių salotos: garsi dietistė pasidalino mėgstamu receptu

Bulvės turi sudėtinių angliavandenių, jie mums labiausiai praverčia pirmoje dienos pusėje. Bet jei bulvių suvalgome per daug, jos netinkamai pagamintos ar kartu nevalgomi produktai, kurie sulėtina angliavandenių pasisavinimą, jos gali suteikti mažiau sotumo ir paskatinti alkį jau po kelių valandų, padidinti saldumynų potraukį.

V. Kurpienės mėgstamos bulvių salotos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V. Kurpienės mėgstamos bulvių salotos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Bulvių salotos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Bulvių salotos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vaida Kurpienė Dietistė, sulieknek.lt autorė

Dec 13, 2023, 8:12 AM, atnaujinta Dec 13, 2023, 1:02 PM

Ką daryti? 3 patarimai, kad bulvės suteiktų didesnį ir ilgiau trunkantį sotumą:

  • Kai bulvės išverdamos ir atvėsinamos, krakmolo struktūra keičiasi ir jis tampa lėčiau pasisavinamas. Tiesa, jei paskui jas kepsite riebaluose, tai nepadės. Bet jei gaminsite šaltas bulves, jūsų organizmas puikiai į tai reaguos, lėčiau pasisavins ir taip sotumo jausmas užtruks ilgiau.
  • Bulves valgykite su šviežiomis termiškai neapdorotomis daržovėmis. Jei valgote karštų bulvių patiekalą ir šviežios daržovės šalia netinka, suvalgykite pirma daržoves, o paskui bulves. Skaidulos daržovėse sulėtins angliavandenių patekimą į kraują.
  • Augaliniai ar pieno baltymai, valgomi kartu su bulvėmis, irgi sulėtina pasisavinimą, taigi jis trunka ilgiau, išvengiame ir greito cukrų šoktelėjimo į kraują.

Salotoms reikės:

  • bulvių (jei didelė, pakaks ir vienos);
  • kelių valgomųjų šaukštų su kaupu virtų raudonųjų pupelių (jų galima išsivirti daugiau vienu metu ir užsišaldyti porcijomis arba atsidėti nuo prieš tai daryto troškinio, arba naudoti konservuotas, virtas garuose).

Žalumynams reikės:

  • saliero koto (ši daržovė tobulai dera su šaltomis bulvėmis, pabandykite – patiks);
  • petražolių;
  • krapų;
  • česnako arba svogūnų laiškų (jei nešitės salotų į darbą, nuo jų susilaikykite).

Padažui reikės:

  • ypač tyro alyvuogių aliejaus (1 porcija – 1 v. š.);
  • 1 a. š. raudonojo vyno acto;
  • garstyčių;
  • druskos.

Tradiciniame recepte dedama medaus, aš nenaudojau.

Kitas padažo variantas majonezo gerbėjams – grietinė arba graikiškas jogurtas, garstyčios ir druska. Jei turite, idealiai tiks juodoji druska. Skonis bus panašus į majonezo, bet nauda visai kita.

Su lupena išverdame bulves. Jei skusite, virkite garuose. Kol bulvės verda, susmulkiname daržoves ir sumaišome padažą. Išvirtas bulves atvėsiname ir supjaustome kubeliais. Viską sluoksniuojame lėkštėje ir pašlakstome padažu.

Jei salotas nešitės į darbą pietums, rekomenduoju vakare pasiruošti bulves, pupeles ir sudėti į vieną indą, kitame indelyje sumaišyti padažą, žalumynus susikapoti ryte, pašlakstyti vandeniu ir susidėti į hermetišką tarą.

Darbe atėjus pietų metui viską sumaišykite ir... skanaus! Turėsite daugiau energijos, jūsų kūnas ir smegenys padėkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.