Nostalgijos skoniai: nesunkiai pagaminami kalėdinių spalvų želė gabalėliai taps trokštamiausiu vaikų desertu

Želė dėl ryškių spalvų ir lengvai formuojamos konsistencijos yra populiarus pasirinkimas kuriant vizualiai patrauklius kalėdinius skanėstus, kuriais gali mėgautis ir vaikai, ir suaugusieji. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, tai – desertas, kuriuo saikingai mėgautis gali daugelis.

Želė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Želė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 4:55 PM

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog dėl savo unikalių savybių ji yra populiarus pasirinkimas gaminant ne tik desertus, bet ir kitus įvairius patiekalus.

Anksčiau kalėdinis stalas neapsieidavo be įvairiaspalvės želės desertų, tad ir dabar verta atgaivinti nostalgiškus skonius su keliasluoksniu kalėdinių spalvų desertu, nuo kurio nei vienas sėdintis prie šventinio stalo negalės atitraukti akių.

Unikalios maistinės savybės

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog sveikatai palankiausia, kai želė gaminama iš šviežiai spaustų vaisių sulčių, stingdant jas natūralia želatina: kuo mažiau priedų, tuo sveikatai palankiau.

„Be to, maistingumo požiūriu, paruošto deserto sudėtis priklauso nuo sudėtinių dalių. Jei desertui naudojamos vaisių sultys ir želatina, tuomet maistingumas ir yra toks kaip vaisių sulčių, tik praturtintas želatinos baltymais. Želatina – baltymingas produktas. Ji gaminama iš gyvūnų audinių, išgaunant kolageną: 100 g želatinos yra daugiau nei 85 g baltymų. Žinoma, želė porcijai želatinos reikia vos keleto gramų, tad šio deserto baltymų šaltiniu nepavadinsi, bet ir šiuo atveju galima pasidžiaugti pridėta naudinga maistine medžiaga“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kaip nustatyti tinkamą želatinos kiekį?

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog naudojant želatiną patiekalų ar desertų gamyboje ji ne visiškai sustingsta, nors yra ilgą laiką laikoma šaldytuve.

„Tuomet pirmiausia spėjame, jog neatitaikėme teisingo želatinos kiekio, tačiau tai padaryti gali būti sunku net ir tada, jei vadovausimės konkrečiomis instrukcijomis, nurodytomis ant želatinos pakuotės. Tad reikėtų galvoti apie kitus faktorius: tarkime, jei masėje, kurią stingdome, yra rūgščių vaisių, želatinos reikia dėti trečdaliu daugiau, o jei recepte bus maskarponė, rikota ar kitas minkštasis sūris, jos reikės mažiau“, – pataria ekspertė ir priduria, jog jei drebučius ar želė tieksite nedideliuose indeliuose, želatinos galima naudoti mažiau, nes svarbiausia, kad gaminys sustingtų.

Jei nusipirkote želatinos grūdelius

O.Suchočeva primena, jog nusipirkus želatinos grūdeliais, juos reikia ištirpinti tik šaltame vandenyje ir palikti išbrinkti. „Vandens turėtų būti 3 kartus daugiau nei želatinos. Prieš naudojimą reikia ištirpinti brinkintą želatiną karšto vandens vonelėje, kol ji visiškai ištirps. Taip pat, prieš dedant į kremą, reikėtų želatiną sumaišyti su nedidele dalimi kremo, kad abiejų temperatūra būtų vienoda ir želatina nesutrauktų kremo. O jei supilsite labai karštą želatiną, ji sušoks į gumuliukus, tačiau jei ji bus per šalta, gerokai apstingusi, tuomet tolygiai nepasiskirstys ir tokiu atveju nepavyks išlaikyti vienalytės konsistencijos“, – primena ekspertė.

Želatina lapeliais – kaip elgtis?

Dabar prekybos centruose galima nusipirkti želatinos ne tik grūdeliais, bet ir lapeliais: tokia želatina nėra labai populiari, bet ją verta išbandyti, nes lapeliai yra skaidrūs, be to, neturi želatinai būdingo poskonio.

„Jei, pavyzdžiui, gaminate kremą tortui arba putėsius ir nenorite į masę pilti papildomo skysčio, tai naudokite lapelius. Rekomenduoju juos išbrinkinti šaltame vandenyje (1 lapeliui reikės stiklinės, t. y. apie 250 ml šalto vandens) ir palaukti 10 min. Suminkštėjusius juos ištraukite ir nuspauskite skysčio perteklių. Išbrinkusius lapelius įdėkite į indelį ir šildykite jį karšto vandens vonelėje pamaišydami, kol jie pavirs vienalyte mase, kurią paskui įmaišysite į ruošiamą gaminį“, – aiškina komercijos operacijų vadovė.

Kai mažiau yra daugiau

O.Suchočeva pasakoja ir apie vieną augalinės kilmės želatinos pakaitalą – agarą. Anot ekspertės, jo paruošimo būdas skiriasi, nes yra „stipresnis“ už želatiną, todėl ir naudoti jo reikėtų mažiau.

„Ši medžiaga tirpsta aukštesnėje temperatūroje, todėl ją svarbu sumaišyti su vandeniu (ar kitu skysčiu) ir užvirinti, o tuomet atvėsinti ir naudoti desertų bei kitų patiekalų stingdymui. Maždaug 1 litrui vandens reikės 5 g agaro miltelių, tačiau visuomet patartina vadovautis konkretaus gamintojo rekomendacijomis. Tiesa, jeigu naudojate rūgščius vaisius, agaro, kaip ir želatinos, reikės maždaug ketvirtadaliu daugiau“, – pataria ekspertė.

Kviečiame ragauti keliasluoksnės želė deserto, kuris ne tik primins apie nostalgišką šventinių vaišių skonį, bet ir dailiai atrodys patiektas ant stalo.

Želė desertui

Reikės:

  • 1 pakelio braškių želė;
  • 395 g saldinto sutirštinto pieno;
  • 100 g baltojo šokolado;
  • 1,5 v. š. želatinos;
  • 100 ml verdančio vandens;
  • 1 pakelio kivių želė.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite raudoną želė pagal pakuotės instrukcijas.
  2. Padalykite į desertines taures. Palaikykite šaldytuve 2 valandas arba kol sustings.
  3. Ištirpinkite baltąjį šokoladą pasirinktu būdu ir įmaišykite kondensuotą pieną.
  4. Į verdantį vandenį supilkite želatiną ir suplakite, kad susijungtų.
  5. Į kondensuoto pieno mišinį įmaišykite vandens mišinį.
  6. Padalykite į desertines taures. Palaikykite šaldytuve 2 valandas arba kol sustings.
  7. Paruoškite žaliąją želė pagal pakuotės instrukcijas.
  8. Padalykite į desertines taures. Palaikykite šaldytuve 2 valandas arba kol sustings.
  9. Ant viršaus užberkite aviečių, braškių arba kitų uogų.
  10. Jei norite, kad sluoksniai sustingtų greičiau, į kiekvieną sluoksnį įmaišykite papildomą šaukštelį želatinos.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.