Šventinio stalo garnyras kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš stalą, bet ir puikiai tiks prie mėsos

Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą.

Pomidorų drebučiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pomidorų drebučiai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 11:57 AM, atnaujinta Dec 22, 2023, 11:58 AM

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.

Baltymais turtingas mėsos patiekalas

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto, tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.

„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymais, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Lėtai virškinamas maistas

Gydytoja dietologė priduria, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiaisiais riebalais, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.

„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.

„Patogus“ šventinis patiekalas

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog šaltieną paruošiama iš anksto, todėl galima efektyviai išnaudoti savo laiką įtemptu šventinio pasiruošimo laikotarpiu.

„Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį. Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis“, – pasakoja O.Suchočeva.

Kviečiame patiekti šventinio stalo garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.

Pomidorų drebučiai

Drebučiams reikės:

  • 30 g nearomatizuotos želatinos;
  • 60 ml šalto vandens;
  • 60 ml verdančio vandens;
  • 950 ml pomidorų sulčių;
  • 15 g svogūno prieskonių;
  • 5 g cukraus;
  • 5 g druskos;
  • 5 ml Vorčesterio padažo;
  • 2,5 g salierų sėklų;
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • 2 vnt. gvazdikėlių;
  • 30 ml šviežių citrinos sulčių;
  • šviežios petražolės papuošimui.

Gaminimo eiga:

Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje; palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.

Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode; užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami virkite 15 minučių.

Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį; įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.

Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas; atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.