Sūrio pyragas nepaliks abejingų: tiek daug skonių ir aromatų

Kas gali būti geriau už imbierinių sausainių traškumą, kreminio sūrio švelnumą ir ryškiaspalvių uogų gaivumą? Tik viskas viename kulinariniame šedevre. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kreminiams sūriams galioja ta pati taisyklė, kaip ir kitiems patiekalams: kuo mažiau sudėtinių dalių, tuo produktas palankesnis sveikatai.

Kreminis sūrio pyragas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kreminis sūrio pyragas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 12:47 PM

Jei skanaujame kasdien – apsiribokime 30 gramų

Nors dažnai kreminius sūrius naudojame įvairiems desertams, yra mėgstančių juos skanauti su duona ar daržovių lazdelėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad renkantis tokius sūrius, reikėtų peržvelgti jų sudėtį ir riebumo procentus: „Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas, kurį skanaudami gauname kalcio ir visaverčių baltymų. Kartais į juos pridedama daržovių, žolelių ar prieskonių, tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti produktą pagal savo skonines savybes.“

Pasak ekspertės, minkštieji sūriai gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti – taip sumažinamas gyvūninės kilmės riebalų naudojimas racione. „Tačiau skanaujant šios rūšies sūrius nereikėtų viršyti maždaug 30 gramų dienos normos, o širdies bei kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius kreminius sūrius“, – rekomenduoja E.Gavelienė.

Desertams gaminti dažnai renkamės maskarponės sūrį, kuris, pasak gydytojos dietologės, yra gerokai riebesnis už kreminį sūrį, tačiau jis yra puikus vitamino A šaltinis. „Net nedidelė (apie 30 gramų) maskarponės porcija suteikia 10 proc. vitamino dienos normos. Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio, be to, jame yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą“, – primena gydytoja dietologė.

Salotoms, desertams, užkandžiams

Desertų gamintojų taip mėgstamas maskarponės sūris gaminamas tik iš grietinėlės, todėl jo riebumas dažniausiai būna daugiau kaip 50 procentų (tradiciškai 60–75 proc). „Maskarponės sūris kilęs iš Italijos, jis pagamintas tik iš dviejų ingredientų: riebios grietinėlės ir citrinos arba vyno rūgšties. Grietinėlė pakaitinama, tada įpilama rūgšties, kad ji sustingtų ir sutirštėtų, o paskui per marlę pašalinamas skysčio perteklius. Dėl savo riebumo jis lengvai tepamas ir yra ypač šilkinės tekstūros“, – sako O.Suchočeva.

Maskarponės skonis panašus į grietinėlės ar rikotos sūrių, bet turi šiek tiek daugiau saldumo ir rūgštumo. Dėl to, anot ekspertės, jis yra universalus ingredientas tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams.

Komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad kreminio sūrio riebumas siekia nuo 30 iki 40 procentų, jis yra rūgštesnis nei maskarponė, tačiau paprastai abu šie sūriai gali būti naudojami įvairiems patiekalams.

Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti gardų ir estetišką kreminio sūrio pyragą.

Kreminis sūrio pyragas

Pyrago pagrindui reikės:

  • 400 g imbierinių sausainių;
  • 100 g sviesto;
  • Kremui reikės:
  • 4 kiaušinių;
  • 140 g cukraus;
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo;
  • 400 g kreminio sūrio;
  • 200 g grietinės;
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių.

Pyrago viršui reikės:

  • 100 g grietinės;
  • 400 g šilauogių ir aviečių.

Kaip gaminti:

Sumalkite imbierinius sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą.

Pyrago formos dugną išklokite kepimo popieriumi.

Paskleiskite sausainių masę tiek ant formos pagrindo, tiek ant šonų, paspauskite.

Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų krakmolu, išmaišykite.

Sudėkite kreminį sūrį, grietinę ir įpilkite citrinos sulčių. Viską sumaišykite ir supilkite į formą.

Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 1 valandą.

Atvėsinkite, užpilkite grietinės ir palikite per naktį sustingti šaldytuve.

Pyragą apibarstykite uogomis ir išimkite iš formos.

Galima papuošti mėtų lapeliais ir apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.