Šimtalapis pagal Irenos receptą: daug lengviau nei įsivaizduojate

„Kartą per metus kepsninėje iškepu šimtalapį ir kas kartą vis labiau tobulėju. Kas gali būti skaniau už pyragą iš krosnies?“ – klausė receptų autorė Irena Kviatkovskaja.

Kartą per metus iškepamas šimtalapis I.Kviatkovskajos šeimai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kartą per metus iškepamas šimtalapis I.Kviatkovskajos šeimai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šimtalapis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šimtalapis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2023, 6:03 PM

Pietūs ar vakarienė šioje šeimoje dažnai prasideda nuo klausimo: „O tu jau nufotografavai? Jau galima valgyti?“

„Anksčiau dar pykdavo, o dabar priprato. Net patys padeda gaminti arba nufotografuoja“, – juokėsi I.Kviatkovskaja, iš sekėjų sulaukianti daugybės komplimentų už gražias nuotraukas.

O dabar, kviečiame išmėginti pagal kepsninės karalienės šimtalapio receptą.

Šimtalapis

Tešlai reikės:

  • apie 400 g miltų;
  • 14 g sausų arba 25 g šviežių mielių;
  • 140 ml pieno;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 a. š. cukraus.

Įdarui reikės:

  • apie 300 g sviesto;
  • 1 stiklinės cukraus;
  • pusės stiklinės aguonų (nuplikykite ir sutrinkite);
  • 1 saujos spanguolių (nuplikykite).

Kaip gaminti

Iš pradžių mieles sumaišykite su cukrumi ir supilkite į šiltą pieną. Miltus persijokite į dubenį, dėkite suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėmis, suminkykite tešlą. Tešlą minkykite maždaug pusvalandį. Tuomet padalinkite ją į 5 dalis, suvoliokite rutuliukais (man vienas išėjo maždaug 130 g), aptepkite aliejumi ir palikite šiltai, kad pakiltų. Rutuliukus iškočiokite ir ištampykite, kol tešla taps permatoma.

Ištampytą tešlą klokite ant miltuoto stalo, visą plotą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Taip paruoškite visus 5 lakštus, dėdami vieną ant kito ir pertepdami sviestu, apibarstydami cukrumi. Ant paskutinio lakšto taip pat tepkite sviesto, berkite cukrų, aguonas ir spanguoles, viską susukite į volelį.

Šimtalapį dėkite į kepimo popieriumi išklotą apvalią skardą, suformuodami apskritimą, į vidurį įdėkite nedidelį apvalų indelį, kuris padės išlaikyti formą. Visą aptepkite sviestu.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Jei kepsite kepsninėje, sistema – kaip picai kepti (grotelės, deflektoriai, puodų laikiklis, picos akmuo).

Praėjus pusei kepimo laiko šimtalapį vis palaistykite susidariusia karamele – bus traškus karamelinis paviršius.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.