Ypatingo skonio Velingtono kepsnys: nustebinkite šeimą ir svečius

Jautienos mėsa išlieka ne tik gardaus skonio, bet ir sveikatai palankios mitybos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų, geležies, B grupės vitaminų bei mikroelementų.

Velingtono kepsnys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Velingtono kepsnys.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 1:59 PM

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti aukštos kokybės lietuvišką jautieną ir ją tinkamai pagaminti vakarienei –ypatingo skonio Velingtono kepsnys nepaliks abejingų.

Aukštos kokybės baltymų šaltinis

Mėsos įvyniojimas į tešlą jau daugelį amžių mėgstamas kulinarinis metodas. Nors yra daugybė Velingtono kepsnio teorijų, viena jų – kad šis patiekalas buvo sukurtas pirmojo Velingtono hercogo Artūro Velslio ir jo pergalės Vaterlo mūšyje 1815 m. birželio 18 d. proga. Tokią ikonišką asmenybę reikėjo įamžinti, todėl manoma, kad jo vardu buvo pavadintas šis jautienos patiekalas.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautiena yra raudona mėsa, kurioje gausu aukštos kokybės baltymų, būtinų raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Joje taip pat gausu organizmui būtinų mineralų, pavyzdžiui, geležies ir cinko.

„Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Šie vitaminai yra būtini baltymų, energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti. Šios rūšies mėsa yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, šaltinis. Be to, jautiena turi devynias nepakeičiamas aminorūgštis, kurių organizmas negali pasigaminti pats. Šios aminorūgštys yra baltymų sudedamosios dalys, tad būtinos įvairiems fiziologiniams procesams“, – maistines savybes atskleidžia gydytoja dietologė.

Nors liesa jautiena yra sveikatai palanki mėsa, dr. E. Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į suvalgomos porcijos dydį. „Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis paprastai yra apie 85–113 g ir ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį. Tuo tarpu asmenims, sergantiems širdies ligomis, turintiems aukštą kraujospūdį ar padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat sergantiems tokiomis lėtinėmis ligomis kaip cukrinis diabetas, būtų naudinga apriboti raudonos mėsos, įskaitant jautieną, vartojimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Pataria, kaip išsirinkti kokybišką jautieną

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai vis labiau vertina lietuvišką produkciją, o jautiena šiuo metu yra ant didelės populiarumo bangos: „Kruopščiai atrenkame tiekėjus, tad lietuviškos produkcijos asortimentas pas mus atkeliauja tik iš ekologiškų ir aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, per ypatingai trumpą laiką.“

Renkantis jautieną, O.Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į mėsos spalvą. „Aukštos kokybės jautiena turi būti ryškios, vyšnių raudonumo spalvos. Tačiau venkite pernelyg tamsios ar rudos mėsos, nes tai gali reikšti, kad mėsa sensta arba yra netinkamai laikoma. Be to, ji turi būti standžios tekstūros, tad venkite pernelyg minkštos ar lipnios mėsos“, – patarimais dalijasi specialistė.

Jei neketinate iš karto naudoti įsigytos jautienos, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja ją laikyti šaldytuve, originalioje pakuotėje, apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais. „Šaldytuvo temperatūrą nustatykite nuo 0 °C iki 4 °C. Taip jautiena išliks atvėsinta ir joje sulėtės bakterijų dauginimasis“, – pataria O.Suchočeva.

Kulinarijos technologai vakarienei kviečia svečius nustebinti ypatingo skonio Velingtono kepsniu, kuris nepaliks abejingų.

Velingtono kepsnys

Kepsniui reikės:

  • 1 kg jautienos filė;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 250 g rudųjų pievagrybių;
  • 50 g sviesto;
  • 1 didelės šakelės šviežių čiobrelių;
  • 100 ml baltojo sauso vyno;
  • 12 riekelių prosciutto kumpio griežinėlių;
  • 500 g sluoksniuotos tešlos pakuotės (atšildytos);
  • žiupsnelio miltų;
  • 2 kiaušinių trynių, išplaktų su 1 šaukšteliu vandens.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

1 kg jautienos filė išdėliokite ant kepimo skardos, patepkite 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus, pagardinkite pipirais ir kepkite 15 min., kad būtų vidutiniškai iškepusi. Kai jautiena bus iškepusi pagal jūsų skonį, išimkite iš orkaitės, kad atvėstų, tada apie 20 min. atvėsinkite šaldytuve.

Kol jautiena atvės, kuo smulkiau susmulkinkite 250 g rudųjų pievagrybių, kad jų tekstūra būtų kaip stambių džiūvėsėlių.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir 50 g sviesto ir kepkite grybus ant vidutinės ugnies su 1 didele šviežio čiobrelio šakele apie 10 min. dažnai maišydami, kol suminkštės.

Grybų mišinį pagardinkite prieskoniais, supilkite 100 ml sauso baltojo vyno ir troškinkite apie 10 min., kol įsigers visas vynas. Maišant mišinys turi išlaikyti formą.

Išimkite grybus iš keptuvės, kad atvėstų ir išmeskite čiobrelius.

Ant didelės pjaustymo lentos uždenkite du maistinės plėvelės lapus. Ant maistinės plėvelės išdėliokite 12 riekelių prosciutto kumpio, šiek tiek užlenkdami jas į dvi eiles.

Pusę grybų mišinio užtepkite ant prosciutto, viduryje padėkite atšaldytos jautienos filė gabalą ir aptepkite jį likusiu grybų mišiniu. Suimkite abu maistinės plėvelės kraštus ir juos atsargiai tempkite į vidurį, skirtingose pusėse buvę vytinto kumpio juostelės turėtų susiliesti. Kumpio, jautienos ir grybų vyniotinis savo forma turi priminti dešrą, todėl maistinę plėvelę susukite kuo stipriau. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek pravėstų.

Virtuvės stalviršį pabarstykite miltais, nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinių trynius su šaukšteliu vandens. Atskirkite trečdalį visos sluoksniuotos tešlos ir iškočiokite maždaug 18x30 cm dydžio juostelę – ją padėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Likusią tešlą iškočiokite iki maždaug 28x36 cm dydžio. Mažesnės tešlos juostelės viduryje padėkite iš maistinės plėvelės išvyniotą jautienos filė su pagardais, tešlos šonus aptepkite kiaušinių trynių plakiniu. Atsargiai perkelkite didesnę tešlos juostą ant jautienos filė ir gerai suspauskite kraštus, tešlos perteklių nupjaukite peiliu (kiekviename šone turi likti bent po 4 cm tešlos), o kraštus dar kartą suspauskite šakute.

Visą kepsnį aptepkite kiaušinių trynių plakiniu ir tešlos paviršiuje peiliu padarykite nedideles įstrižas įpjovas. Kepsnį laikykite šaldytuve bent 30 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, Velingtono kepsnį dar kartą aptepkite kiaušinių trynių plakiniu ir kepkite apie pusvalandį, kad mėsa pasiektų vidutinį iškepimo lygį.

Prieš patiekdami palaukite bent 10 minučių ir tik tada pjaustykite kepsnį storomis juostelėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.