Vištiena, ryžiai ir daržovės viename puode: ilgąjį savaitgalį į namus įsileiskite Lotynų Amerikos skonius

Ar kada nors teko patirti kelionę per skirtingus skonius ir aromatus, net neišeinant iš savo namų? Kitų šalių maisto gaminimo tradicijos gali atverti pasaulio įvairovę ir praturtinti kasdienybę, todėl ilgąjį savaitgalį verta į savo virtuvę įsileisti Lotynų Amerikos skonius bei pasigaminti pigų patiekalą – vištieną su ryžiais ir daržovėmis.

Vištiena su ryžiais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vištiena su ryžiais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 3:05 PM

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ryžiai – puikus energijos šaltinis, tačiau vertėtų prisiminti, jog ne visos jų rūšys yra vienodai maistingos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose laikyti ryžius, kad juose neatsirastų kenkėjų.

Puikus energijos šaltinis

„Arroz con pollo“ yra tradicinis Lotynų Amerikos ir Ispanijos patiekalas, verčiamas kaip ryžiai su vištiena. Šis klasikinis patiekalas gali skirtis priklausomai nuo šalies regiono ar šeimos recepto. Pavyzdžiui, Peru būdinga ruošti ryžius su morkomis, žirneliais ir, priklausomai nuo recepto, net paprikomis ar kukurūzais.

Tuo tarpu Argentinoje jis ruošiamas į ryžius įdedant padažo, paprastai pagaminto iš pomidorų tyrės, daržovių ir vištienos gabalėlių. Viskas pagardinama troškiniams naudojamais prieskoniais, pavyzdžiui, paprika, kmynais ir lauro lapais.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ryžiai – puikus energijos šaltinis, tačiau ne visos jų rūšys yra vienodai maistingos. Nors daugelis renkasi baltuosius ryžius, nes jie greičiau išverda, ekspertė rekomenduoja pirmenybę teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems arba nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems.

„Mažai apdorotuose ir nešlifuotuose ryžiuose yra daugiau skaidulų ir didesnis B grupės vitaminų kiekis. Į racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes jie apdirbimo metu nėra šlifuojami bei poliruojami, tad išsaugo maistingas medžiagas. Tokius ryžius galima naudoti salotoms arba maišyti su kitomis ryžių rūšimis“, – pataria dr. E.Gavelienė.

Palankiausia – atsisakyti riebios odelės

Nors ryžiai yra pagrindinis maisto šaltinis beveik 60 proc. pasaulio gyventojų, jie toli gražu nėra visavertis maistas. Todėl geriausia, kad jie būtų valgomi su kitais maisto produktais, kurie papildo ryžių maistines savybes, o vienas iš tradiciškiausių tokių produktų, be abejo, yra vištiena.

Kaip teigia dr. E.Gavelienė, vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia jos dalis – krūtinėlė. Be to, sveikatai palankiausias būdas valgyti šios rūšies mėsą – atsisakyti riebios odelės bei pasirinkti virimą ar lėtą kepimą orkaitėje.

„Vištienoje gausu lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų. Ši mėsa taip pat pasižymi mažu riebalų kiekiu. Būtent dėl šių savybių ji laikoma sveikatai palankesne nei raudona mėsa“, – sako gydytoja dietologė.

Prieš verdant – perskalauti vandeniu

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad ryžiai yra pigus garnyro pasirinkimas, o parduotuvėse jų asortimentas – itin platus. Pirkėjai gali įsigyti plikytų, ilgagrūdžių, apvaliagrūdžių, laukinių, rudųjų, raudonųjų ar ekologiškų ryšių. Lietuviai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal jų paskirtį ir noriai išbando asortimento naujienas.

„Gaminant skirtingų rūšių ryžius, reikėtų atkreipti dėmesį į jų paruošimo instrukciją, o prieš verdant – gerai perskalauti vandeniu. Taip bus nuplaunamas susikaupęs krakmolas, pašalintos dulkės ar kiti nepageidaujami nešvarumai“, – pažymi specialistė.

O.Suchočeva atkreipia dėmesį, kad namuose ryžius reikėtų laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, kuo sausesnėje vietoje, kambario temperatūroje. Be to, kaip ir visi sausi produktai, ryžiai greitai sugeria perteklinę drėgmę iš aplinkos, tad pradarius pakuotę rekomenduojama juos perpilti į sandarias stiklines talpas, kad neįsigertų drėgmė ir kvapai, o kruopose neatsirastų kenkėjų.

Siūlome pasigaminti Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje mėgstamą patiekalą „Arroz con pollo“, kuris maloniai nustebins savo skoniu.

Vištiena su ryžiais

Patiekalui reikės:

  • 3 vištienos šlaunelių ir blauzdų su kaulais bei oda;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 šaukštelių maltų kmynų;
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • 1 šaukštelio česnako miltelių;
  • 1/2 šaukštelio Kajeno pipirų;
  • 3 valg. šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 didelio svogūno (susmulkinto);
  • 2 susmulkintų paprikų;
  • 4 skiltelių smulkinto česnako;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • 1 puodelio ilgagrūdžių ryžių;
  • 1 1/4 puodelio vištienos sultinio;
  • 1 skardinės supjaustytų pomidorų;
  • 1 lauro lapo;
  • šviežiai susmulkintos kalendros (papuošimui).

Gaminimo eiga:

Vištieną nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, tada visą paviršių pagardinkite druska ir pipirais. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kuminą, raudonėlį, česnako miltelius ir kajeno pipirus. Įtrinkite mišinį į vištieną.

Didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištieną ir kepkite tol, kol ji taps auksinė (po 5 minutes iš kiekvienos pusės). Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į lėkštę.

Į tą pačią keptuvę ant vidutinės ugnies sudėkite svogūną ir papriką. Kepkite 5 minutes, kol suminkštės. Sudėkite česnakus ir kepkite, kol jie taps kvapnūs dar 1 minutę, tada įmaišykite pomidorų pastą.

Suberkite ryžius ir virkite 3 minutes, kol gerai apskrus ir apkeps. Supilkite vištienos sultinį, kubeliais supjaustytus pomidorus ir lauro lapą, išmaišykite nuo keptuvės dugno likusius gabalėlius. Užvirinkite, tada sudėkite vištieną atgal į keptuvę. Sumažinkite ugnį ir uždengę leiskite troškintis, kol vištiena išvirs, o ryžiai suminkštės (30 minučių). Retkarčiais pamaišykite, kad ryžiai nepriliptų prie keptuvės dugno. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens arba sultinio.

Išimkite lauro lapą ir patiekite su kalendromis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.