Bulvėmis ir žirneliais įdaryti pyragėliai: V. Radzevičius pamokė, kaip gaminti indiškas samosas

Žurnalistas Vytaras Radzevičius (56 m.) prisipažino, kad jam Indija – meilė iš pirmo žvilgsnio. Kartais ilgesys šiai šaliai ima spausti širdį, todėl rengdamas Merkinės fabriko Kepsnių ceche degustacijas vieną vakarą žurnalistas skyrė didingai Indijai.

Žurnalistas Vytaras Radzevičius (56 m.) prisipažino, kad jam Indija – meilė iš pirmo žvilgsnio.<br>Lrytas.lt koliažas.
Žurnalistas Vytaras Radzevičius (56 m.) prisipažino, kad jam Indija – meilė iš pirmo žvilgsnio.<br>Lrytas.lt koliažas.
Samosos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Samosos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Samosos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Samosos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytaras Radzevičius.<br>LR archyvo nuotr.
Vytaras Radzevičius.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 5:35 PM

Kolekcionuodamas receptus iš įvairių šalių, kuriose apsilanko, laidos „Pasaulio puodai“ kūrėjas parsivežė namo ir tradicinių indiškų pyragėlių – samosų receptą. Jie būna iš traškios tešlos, įdaryti daržovėmis.

Samosos yra tarsi įžanga į indišką virtuvę. Juos lengva pasigaminti namie arba galima prekybos centre įsigyti šaldytos tešlos. Tačiau kiekvienas save gerbiantis indas stengiasi iškočioti kuo plonesnę tešlą ir iš jos sulipdyti trikampius pyragėlius.

Įdarui naudojamos virtos bulvės ir žalieji žirneliai, o pagrindiniai prieskoniai – į kmynus panašūs kuminai ir kalendrų sėklos. Kartais į įdarą būna įspausta šviežių citrinų sulčių.

Galite nusipirkti šaldytos filo tešlos, tai ploni lakštai iš kvietinių miltų, naudojami rytietiškiems saldumynams. Jei tešlą ruošite patys, žiūrėkite receptą.

Samosos

Reikės (350 g tešlos):

  • 1 v. š. manų kruopų;
  • 80–100 g lydyto sviesto;
  • druskos;
  • 300–350 g miltų.

Gaminimas:

Miltus, manų kruopas ir druską sumaišykite, pakaitinkite sviestą, kad ištirptų. Minkykite tešlą, kol neliks sausų miltų. Pamažu įpilkite šilto vandens, užminkykite tąsią tešlą ir padėkite ją valandai brinkti. Jei naudojate filo tešlą, pasiruoškite 14 išvyniotų lapų, turėkite lydyto sviesto aptepti.

Įdarui reikės:

  • 3 didelių virtų ir sutrintų bulvių;
  • 0,5 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
  • 1 a. š. trintų kalendrų sėklų;
  • 2 aitriųjų paprikų;
  • supjaustytų kalendrų ir mėtų lapų – po 2 v. š.;
  • citrinos sulčių;
  • druskos.

Gaminimas:

Paruoškite įdarą, iškočiokite tešlą, suformuokite trikampius, šaukštu dėkite įdarą ant kampo ir užlenkite, paskui vėl sulenkite, kol visi trikampio kraštai bus užlenkti. Tešlos kraštus sulipdykite, patepkite lydytu sviestu. Kepkite pyragėlius iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 10–15 min., kol jie pasidarys aukso spalvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.