Gardus ir pigus desertas skubantiems: sluoksniuotos tešlos pyragėliai su persikais

Greičiausiai jokie kiti vaisiai taip neprimena šiltų orų, kaip sultingi, saldūs ir kvapnūs kaulavaisiai: persikai, abrikosai, nektarinai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šios grupės vaisiai turi teigiamų savybių mūsų sveikatai – persikuose gausu skaidulų, įvairių vitaminų ir mineralų.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su persikais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su persikais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 5:36 PM

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip šviežius persikus bei kitus kaulavaisius laikyti, nokinti namuose ir primena, kad laukiant jų sezono pradžios dabar galima skanauti konservuotų persikų puseles. Jos puikiai tiks ir greitiems bei paprastiems desertams su sluoksniuota tešla.

Apsaugos nuo ankstyvo senėjimo

Iš senovės Kinijos kildinami persikai – vieni seniausių žmonijos istorijoje žinomų vaisių, o daugelyje kultūrų jie laikomi ir ilgo gyvenimo bei geros sveikatos simboliu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kaip ir kiti kaulavaisiai, persikai išties pasižymi ankstyvą senėjimą mažinančiomis savybėmis ir kitais mūsų sveikatai palankiais aspektais.

„Persikai yra maistingi ir turtingi vitaminais: C, kuris stiprina imuninę sistemą ir A bei E, kurie yra naudingi akims bei odai. Persikuose yra ir įvairių mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Šiuose kaulavaisiuose gausu ir skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą.

Be to, persikuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių žmogaus organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Svarbu paminėti ir tai, kad persikai yra mažai kaloringi ir padeda organizme palaikyti tinkamą skysčių balansą, nes didžiąją jų dalį sudaro vanduo“, – apie persikus naudą sveikatai pasakoja gydytoja dietologė.

Dėl šių priežasčių persikus tikrai vertėtų įtraukti į mitybos racioną, skanauti dažniau ir įvairiais pavidalais: tiek trintus kokteiliuose, tiek šviežius salotose, džiovintus užkandžiuose, o kartais galima skanauti ir konservuotus desertuose bei įvairiuose kepiniuose.

Kaip nokinti kaulavaisius?

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kaulavaisiai būna įvairių rūšių, spalvų ir skonių, bet pagal saldumą jie rikiuojasi taip: saldžiausi yra persikai ir nektarinai, o šiek tiek rūgštesni – abrikosai.

„Saldesni kaulavaisiai skaniausi švieži, juos galima konservuoti, kepti ar šaldyti, o kiek rūgštesni puikiai tiks uogienėms ir džemams. Tiesa, šie vaisiai skaniausi tik visiškai prinokę, tad jei nusipirkote pilnai nesunokusių kaulavaisių, nokinkite juos kambario temperatūroje.

Jei laikysite juos šaldytuve, vaisių odelė gali susiraukšlėti, o minkštimas praras sultingumą ir taps miltingas. Jau prinokusius persikus, abrikosus ir nektarinus galima perkelti į šaldytuvą, tačiau patartina vaisius suvalgyti per kelias dienas, antraip jie praras savo tekstūrą ir skonį“, – primena O.Suchočeva.

Žiemą šviežių kaulavaisių parduotuvių lentynose įprastai nebūna, nes jų sezonas Europoje jau yra praėjęs ir kainos būna labai aukštos, tačiau komercijos operacijų vadovė sako, kad nenuskriaudžiant piniginės galima rinktis kitas šių vaisių alternatyvas: „Savo asortimente turime džiovintų abrikosų, kuriuos galima naudoti kepiniams, valgyti kaip užkandį ar dėti į pusryčių košes.

Pirkėjai taip pat renkasi konservuotas persikų arba abrikosų puseles sirupe. Jos kainuoja mažai, bet yra išties skanios ir praverčia gaminant skirtingus desertus ir kepinius, o kai kurie konservuotais persikais paskanina net salotas arba silkę.“

Receptas taupantiems laiką ir pinigus

O.Suchočeva sako, kad namuose turint konservuotų persikų skardinę ir šaldytos sluoksniuotos tešlos – pusė darbo jau padaryta ir skanų desertą pasiruošti užtruksite tik apie 5 minutes.

„Šaldyta sluoksniuota tešla – patogus ingredientas skubantiems ar tiesiog nemėgstantiems tešlos gaminti bei minkyti patiems. Renkantis sluoksniuotą tešlą reikėtų atsižvelgti į keletą veiksnių: pirmiausia patikrinkite, ar ingredientų sąraše yra sveikatai palankių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, sviesto, o ne margarino, nes jis suteikia sodresnį skonį ir „dribsnių“ tekstūrą.

Tam, kad skonis būtų natūralesnis, rinkitės tešlą su kuo mažiau priedų. Šiuo metu asortimente turime išties platų šio produkto pasirinkimą: greitai užšaldytos sluoksniuotos bei mielinės tešlos, sviestinės mielinės tešlos, kuri tinka daugeliui kepinių, taip pat filo tešlos ir imbierinių sausainių tešlos“, – teigia komercijos operacijų vadovė.

Kviečiame pasigaminti greitai paruošiamą, skanų ir pigų desertą su sluoksniuota tešla ir konservuotų persikų puselėmis.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su persikais

Kepiniui reikės:

  • 500 g bemielės šaldytos sluoksniuotos tešlos;
  • 1 skardinės konservuotų persikų;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 100 g cukraus pudros;
  • 1 citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

Sluoksniuotą tešlą apie 20 minučių palikite kambario temperatūroje, kad atitirptų.

Tuomet supjaustykite tešlą kvadratais.

Tešlos kraštus aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir per vidurį sudėkite persikų puseles.

Pyragėlius kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 15–20 min.

Cukraus pudrą sumaišykite su citrinos sultimis, gautu glajumi apšlakstykite pyragėlius.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.