Zuikio pyragas patiks ir mažiems, ir dideliems: iškepti sugeba net vaikai

Sasnavos miestelyje netoli Marijampolės įsikūręs Zuikių muziejus – vienintelis Europoje. Dar vienas panašus yra anapus Atlanto, Pasadinoje (Kalifornija).

 Zuikio pyragas.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Zuikio pyragas.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Edukacija.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
 Edukacija.<br> Asmeninio archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2024, 9:10 AM

Nuo eksponatų su zuikių atvaizdais raibsta akys: žaislai, puodeliai, dekoratyvinės lėkštelės, rašikliai, muilai, žvakės, rankšluosčiai, drabužiai, taupyklės, papuošalai, servetėlės, atvirukai, knygutės ir net tualetinio popieriaus pakuotė.

Daugiau apie muziejų skaitykite čia.

Muziejų įkūrė ir jam vadovauja ilgametė Sasnavos bendruomenės pirmininkė, pradinių klasių bei dailės pedagogė Daiva Truncienė.

Su bendramintėmis „zuikienėmis“ ji pradėjo organizuoti edukacijas, kurios beregint sulaukė didžiulio populiarumo.

Vaikai ne tik mielai klausosi pasakų ar žaidžia muziejaus kieme.

Ir maži, ir suaugusieji išbando savo kulinarinius sugebėjimus – kepa sausainius su zuikių atvaizdu arba zuikio formos pyragus.

„Vaikai patys supila produktus ir kiekvienas tešlą pamaišo tiek kartų, kiek jam metų. Vyriausias mūsų edukacijos dalyvis buvo 99 metų senjoras iš Kalvarijos. Jis rūpestingai kepė sausainius, kiškučius.

Kepinius visi gali parsivežti namo kaip zuikio lauktuves arba pasivaišinti pas mus su arbata, – pasakojo Daiva. – Pastaruoju metu kepame pyragus, kur nereikia rankų kontakto. Taip nusprendėme po karantino.“

Muziejaus virtuvėje dažniausiai šeimininkauja savanorė R.Jarumbavičienė. Ji pataria pyragų kepėjams, supažindina su kulinariniu paveldu, papasakoja, kaip šiais laikais galima mušti sviestą.

Zuikio pyragas

Sasnavos Zuikienės pasidalino muziejuje per edukaciją vaikų kepamo zuikio pyrago receptu.

Reikės:

  • 2 kiaušinių
  • stiklinės cukraus
  • stiklinės uogienės (geriau rūgštesnės)
  • 2 šaukštelių sodos
  • išspaustų citrinos sulčių (sodai nugesinti)
  • stiklinės grietinės
  • stiklinė tarkuotų morkų
  • 2 stiklinių miltų
  • 2 šaukštelių cinamono

Sumaišykite visus produktus, gautą masę supilkite į skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Jei skarda didesnė, visų produktų reikės dvigubai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.