4 gardaus ir lengvai paruošiamo kario receptai: su daržovėmis, žuvimi, vištiena arba krevetėmis

Karis – patiekalas, su kuriuo gaunama daug daržovių ir skaidulinių medžiagų. Patiekalai yra išraiškingo skonio ir kvapo, tinkami ne tik kasdienėje mityboje, bet ir svečiams atvykus. Dar vienas privalumas – jie labai greitai paruošiami.

R. Bogušienė dalijasi išbandytais keturiais kario receptais.<br>Lrytas.lt koliažas
R. Bogušienė dalijasi išbandytais keturiais kario receptais.<br>Lrytas.lt koliažas
R. Bogušienė.
R. Bogušienė.
Daržovių karis.
Daržovių karis.
Daržovių karis.
Daržovių karis.
Žuvies karis.
Žuvies karis.
Daugiau nuotraukų (5)

Dietistė, maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė

May 10, 2024, 12:32 PM

Karis – bendras iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilusių valgių, šiuo metu paplitusių daugelyje šalių, pavadinimas. Daugeliu atvejų tai su ryžiais arba duona valgomi troškiniai, o kartais ir tirštos sriubos, kurių gamyboje naudojami įvairūs prieskonių mišiniai, suteikiantys specifinį, neretai aštrų skonį. Yra daugybė kario rūšių, besiskiriančių sudėtinėmis dalimis ir prieskoniais. Jis gali būti tiek vegetariškas, gaminamas iš įvairių daržovių, tiek ir su mėsa, žuvimi.

Juose naudojamas mano mėgstamiausias prieskonis – ciberžolės. Ciberžolių nauda sveikatai žinoma jau daug metų, labiausiai – dėl jų sudėtyje esančio kurkumino, kuris yra itin stiprus antioksidantas. Ciberžolės teigiamai veikia virškinimo sistemą, laikomos natūraliais antibiotikais, netgi manoma, kad gali užkirsti kelią tokioms ligoms kaip vėžys, senatvinė demencija. Žinoma, geriausiai šis prieskonis veikia kaip prevencinė priemonė, papildydamas mūsų maistą.

Ciberžolės veiksmingai šalina iš kūno toksinus, grybelį, stiprina imuninę sistemą ir bendrą organizmo atsparumą, turi antibakterinių savybių, todėl padeda kovoti ir su virškinimo sistemos infekcijomis. Be to, jos turi apsauginį poveikį kepenų ląstelėms, mažina cukraus kiekį kraujyje ir stimuliuoja tulžies bei virškinimo fermentų sekreciją.

Tiesa, vartojant ciberžoles dideliais kiekiais tos pačios medžiagos, kurios palaiko virškinimo sistemą, gali ją ir sudirginti. Vengti padauginti ciberžolių turėtų ir vartojantieji kraują skystinančius vaistus, tokius kaip varfarinas („Coumadin“), nes, pasak mokslininkų, ciberžolės skystina kraują.

Daržovių karis

Reikės:

  • 400 ml (1 skardinės) kokosų kremo
  • 310 g (1 skardinės) garuose virtų avinžirnių
  • 1 nedidelės cukinijos
  • 0,5 brokolio
  • mažiau nei pusės kalafioro (tinka šviežias arba šaldytas)
  • po 0,5 raudonos, žalios ir geltonos paprikos
  • 0,5 citrinos (spausime sultis)
  • 2 v. š. pomidorų tyrės
  • 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio
  • 5 česnako skiltelių
  • šiek tiek šviežio imbiero
  • šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio ciberžolių, kario prieskonių, raudonos rūkytos paprikos, juodųjų pipirų, druskos, cukraus
  • šiek tiek šviežių kalendrų
  • „Basmati“ ryžių patiekti

Cukiniją perpjauname į keturias dalis ir susmulkiname, atskiriame brokolio žiedynėlius, paprikas supjaustome smulkiais kubeliais.

Imbierą, česnaką smulkiai supjaustome (jei norime aitriau, galima jų įdėti daugiau). Įkaitiname keptuvę su aliejumi ir juos trumpai pakepiname.

Tada dedame paruoštas paprikas, cukiniją, kalafiorus. Sudedame avinžirnius, pilame kokosų kremą, beriame prieskonius.

Ištirpiname daržovių sultinį pusėje stiklinės verdančio vandens ir supilame į puodą. Tada dedame pomidorų tyrę, išspaudžiame citrinos sultis ir troškiname užvirus apie 20 min., likus 5 min. sudedame brokolį.

Pabaigoje dedame smulkintas šviežias kalendras. Galima patiekti su virtais „Basmati“ ryžiais.

Žuvies karis

Reikės:

  • 1 kg baltos žuvies filė (menkės arba lydekos)
  • 0,5 svogūno
  • 3–4 česnako skiltelių
  • 50 g sviesto
  • 1 skardinės kokosų kremo
  • 1 kubelio daržovių sultinio
  • 50 g kietojo sūrio
  • 0,5 stiklinės vandens (sultiniui tirpinti)
  • 0,5 citrinos
  • 0,5 a. š. nerafinuoto cukraus
  • šviežių kalendrų
  • šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos, pipirų, ciberžolių, raudonos paprikos, aštrios raudonos paprikos, kuminų, česnakų granulių
  • „Basmati“ ryžių
  • šviežių daržovių patiekti
  • Žuvies filė supjaustome kvadratiniais gabaliukais.

Svogūną ir česnaką nulupame, susmulkiname ir pakepiname su aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tada sudedame žuvį ir prieskonius.

Šiltame vandenyje ištirpdome sultinio kubelį ir supilame ant apkepintos žuvies.

Galiausiai sudedame sviestą, pilame kokosų kremą, beriame dar druskos, pipirų, ciberžolių, šviežių smulkintų kalendrų, tarkuoto sūrio, dedame cukraus ir išspaudžiame citrinos sulčių.

Tiekiame su ryžiais ir daržovėmis.

Vištienos filė karis

Reikės:

  • 800 g vištienos filė
  • 800 ml kokosų pieno
  • 2 didelių morkų
  • 1 didelės raudonos arba geltonos paprikos
  • 300–400 g brokolių
  • 100 g konservuotų kukurūzų
  • 4 skiltelių česnako
  • trupučio šviežio imbiero
  • 1 citrinos arba žaliosios citrinos
  • trupučio ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • ciberžolių, juodųjų pipirų, druskos, aštrios paprikos, švelnesnės paprikos, česnakų granulių

Vištieną supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Morkas nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais arba juostelėmis. Papriką nuplauname, išvalome ir supjaustome juostelėmis arba kubeliais. Brokolius suskirstome į nedidelius žiedynus. Česnaką ir imbierą nulupame ir smulkiai sukapojame.

Didelėje keptuvėje arba giluminiame puode įkaitiname šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje aukštoje temperatūroje apkepame vištienos gabalėlius iš visų pusių iki auksinės spalvos, tada dedame prieskonius ir česnaką bei imbierą.

Toje pačioje keptuvėje arba atskirai apkepame morkas, vėliau sudedame papriką. Įpilame kokosų pieną. Gerai išmaišome, dar įdedame papildomai prieskonių.

Sumažiname ugnį ir leidžiame patiekalui troškintis apie 10 min., kol vištiena bus visiškai išvirusi, o daržovės minkštos. Likus 2–3 min. iki gaminimo pabaigos sudedame brokolius ir kukurūzus.

Patiekalo pabaigoje įspaudžiame citrinos ar žaliosios citrinos sulčių ir dar kartą išmaišome. Patiekiame šiltą.

Patiekalą galima patiekti su virtais ryžiais arba makaronais.

Krevečių karis su brokoliu, morkomis ir cukinija

Reikės:

  • 500 g išlukštentų krevečių
  • 1 brokolio
  • 1 cukinijos
  • 3 morkų
  • 400 ml kokosų kremo
  • 50 g sviesto
  • imbiero šaknies
  • druskos ir pipirų
  • ciberžolių, raudonos paprikos miltelių, raudonėlių, česnakų granulių, šviežių kalendrų
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus

Brokolį, cukiniją ir morkas nuplauname ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Imbiero šaknį nulupame ir smulkiai sukapojame arba sutriname. Krevetes išvalome, jei reikia, ir nuplauname.

Keptuvėje ar puode ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų. Įdedame sukapotą imbierą ir kepame kelias minutes, kol jis pradės skleisti aromatą. Beriame ciberžoles ir raudonos paprikos miltelius, greitai pamaišome, kad prieskoniai išsiskleistų.

Į keptuvę sudedame supjaustytas morkas ir troškiname apie 10 min., tada dedame brokolį ir cukiniją, viską gerai išmaišome. Užpilame kokosų kremą, dedame sviestą ir kaitiname, kol užvirs. Sumažiname ugnį ir leidžiame troškintis apie 5–10 min., kol daržovės suminkštės. Į troškinį suberiame pakepintas krevetes su trupučiu druskos, pipirų ir česnakų granulių ir troškiname dar keletą minučių.

Pabaigoje dar pagardiname smulkintais raudonėliais ir kalendromis, druska bei pipirais pagal skonį.

Gerai išmaišome ir patiekiame karštą su virtais ryžiais arba makaronais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.