Ieškantiems nebrangių eksperimentų virtuvėje: dūmo skonio arbūzas nustebins visus

Mėgautis vasariškais orais padės gaivūs ir ypač lengvai paruošiami patiekalai virtuvėje. O kas kitas labiau nei salotos ar arbūzas primena šiltas dienas bei suteikia taip norimo gaivumo? Pagaminti itališkas Kaprio salotas su grilyje keptomis arbūzo riekelėmis kviečiantys kulinarijos meistrai pasakoja, kad tai ne tik draugiškas piniginei patiekalas, bet ir dalinasi savo patarimais, kaip tinkamai išsirinkti skanų ir kokybišką arbūzą.

Klasikinės Kaprio (it. caprese) salotos su grilyje keptu arbūzu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Klasikinės Kaprio (it. caprese) salotos su grilyje keptu arbūzu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-24 15:08

Arbūzai – neabejotinai populiariausias gyventojų pasirinkimas šiltomis dienomis. Tai pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, kuri teigia, kad pastarosiomis dienomis šis vaisius vis labiau pastebimas ir pirkėjų krepšeliuose.

„Arbūzai yra labiausiai mūsų pirkėjų išsiilgti vaisiai, tad stebime, kad jau šiuo metu auga jų paklausa. Praėjusių metų vasara šis vaisius tapo tikrų tikriausia pirkėjų prekių krepšelio žvaigžde ir savo populiarumu nustelbė net bananus, o per visus 2023 metus pirkėjai arbūzų suvalgė net apie 6264 tonas!

Norintys pasilepinti šiuo vasaros dienas menančiu vaisiaus skoniu ar trokštantys virtuvėje atrasti naujovių, kviečiami išbandyti mūsų kulinarijos meistrų siūlomą pigų bei gaivų receptą, kurio pagrindinį ingredientą – besėklį arbūzą – šią savaitę galima rasti perpus pigiau, o smulkiavaisius pomidorus bei mocarelos sūrį įsigyti taip pat už reikšmingai mažesnę kainą“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip išsirinkti tikrai skanų arbūzą?

„Maximos“ kulinarijos meistras Vladislovas Judickis atskleidė ne tik, kaip skaniai paruošti išskirtinį patiekalą, bet ir kaip išsirinkti sultingą ir skanų arbūzą. Pasak jo, kone populiariausias būdas – stuksenimas į arbūzo paviršių.

„Jei vaisius bus sunokęs, pastuksenus arbūzo paviršių jo garsas bus skardus. Tokio arbūzo žievė turėtų būti be jokių įtrūkimų, su aiškiomis juostomis ir nedidele geltona dėme ant šono. Pasirinkę tokį arbūzą neturėtumėte nusivilti – jis bus puikaus skonio, sultingas“, – dalinasi patarimu V. Judickis.

Tuo metu daugelis kitų populiarių būdų patikrinti arbūzo kokybę, anot eksperto, nebūtinai turi rimtą pagrindą. Pavyzdžiui, tai, kad prinokęs arbūzas būtinai turėtų būti lygus ir simetriškos formos – tėra mitas. Kaip ir tai, kad labiau sunokęs arbūzas visuomet yra sunkesnis.

Kulinarijos meistras primena ir dar vieną svarbų niuansą – arbūzo skonis priklauso ir nuo to, kaip jis bus laikomas parsinešus namo. „Arbūzai, kaip ir kiti egzotiniai vaisiai, pavyzdžiui, mangai, ananasai, bananai, melionai ir pan., turėtų būti laikomi kambario temperatūroje. Žinoma, ši taisyklė negalioja tada, jei arbūzą jau esame perpjovę ir pradėję valgyti – tokiu atveju vaisius turėtų būti laikomas šaldytuve“, – paaiškina jis.

Kviečia atrasti dūmo skonio arbūzą

Išmokus tinkamai pasirinkti arbūzą bei prisiminus, kaip turėtume užtikrinti jo kokybę namuose, kulinarijos meistras V. Judickis siūlo šiuo vaisiumi mėgautis ne tik šviežiu. Atrasti naują vaisiaus skonį jis ragina pakepus arbūzą grilyje, paverčiant jį ypatingu desertu ar kone svarbiausiu patiekalo akcentu.

Išsirinkus skaniausią arbūzą ir užtikrinus tinkamą jo laikymą namuose, kulinarijos meistras V. Judickis kviečia mėgautis ne tik šviežia šio vaisiaus skiltele, bet ir pasigaminti šį tą neįprasto. Atrasti naują vaisiaus skonį jis ragina pakepus arbūzą grilyje, paverčiant jį ypatingu desertu ar kone svarbiausiu patiekalo akcentu.

„Vaisiai bei kiti saldūs produktai, ruošiami grilyje ar kepami ant grotelių, įprastą patiekalą gali prikelti patiems netikėčiausiems skoniams. Laužo dūmas vaisiams suteikia išskirtinį aromatą, kuris abejingais nepalieka net ir išrankiausių. Be to, kai kurie tikina, kad kepto arbūzo skonis toli gražu neprimena desertų, o greičiau net mėsą ar žuvį. Kviečiu atrasti netikėtą šios daržo gėrybės skonį bei nepabijoti su ja paeksperimentuoti. Na, o ieškant nebrangių bei išskirtinių atradimų virtuvėje, tam puikiai tiks klasikinis Kaprio salotų patiekalas, kurio pažiba ir bus grilyje keptos arbūzo riekelės“, – sako V. Judickis.

Klasikinės Kaprio (it. caprese) salotos su grilyje keptu arbūzu

Norint paruošti gaivias Kaprio salotas su ant grilio keptu arbūzu, kuriomis galės pasimėgauti visa šeima, reikės:

  • 500 g smulkiavaisių pomidorų;
  • pusės besėklio arbūzo;
  • 1 vnt. mocarelos sūrio (arba 1 indelio mocarelos rutuliukų);
  • medaus ir citrinos sulčių mišinio (arbūzo glazūrai);
  • alyvuogių aliejaus (pašlakstymui);
  • balzaminio acto (pašlakstymui);
  • kelių šviežio baziliko lapelių;
  • druskos (pagal skonį);
  • pipirų (pagal skonį).

Pirmiausiai tinkamai pasiruoškite šviežias daržo gėrybes – nuplaukite pomidorus, besėklį arbūzą ir šviežius baziliko lapelius. Įkaitinkite grilį, o kol jis kais – arbūzą supjaustykite į stambesnes riekeles ir šiukštu nenupjaukite jo žievelės, kurioje gausu mineralų ir vitaminų.

Patarimas: arbūzo minkštimą galite supjaustykite ir 2–3 cm kubeliais bei suverti juos ant iešmelio. Kepant bus patogiau padėti, vartyti, nuimti, o ir lėkštėje atrodys gražiau.

Kad arbūzas įgautų ryškesnį skonį – aptepkite supjaustytas jo riekeles citrinos sulčių ir medaus mišiniu bei kepkite ant grotelių vidutinėje kaitroje po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol atsiras grilio įspaudai. Beje, neturintys grilio, tačiau norintys pajusti kepto arbūzo skonį, tai gali padaryti ir namuose, ant keptuvės.

Kol arbūzas kepa, ruoškite tradicines Kaprio salotas: griežinėliais supjaustykite mocarelos sūrį (jei naudosite ne mocarelos rutuliukus), o smulkiavaisius pomidorus perpjaukite pusiau. Kai arbūzo riekelės apkeps, leiskite joms atvėsti, tuomet jas šiek tiek nusausinkite, kad arbūzas neištižtų.

Arbūzo riekeles patiekite lėkštėje. Atskirai sumaišykite pomidorus, sūrio riekeles ar burbuliukus bei baziliko lapus. Pagardinkite druska, pipirais, aliejumi bei balzaminiu actu. Nieko nelaukite ir išsyk ragaukite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.