Išskirtinis desertas nebijantiems iššūkių – levandinis maskarponės tortas

2024 m. rugsėjo 9 d. 12:52
Receptas

Kur tik matai – laukai nusidažę violetine spalva. Toks vaizdas pasitinka Mockūnuose, Biržų raj. įsikūrusiame levandų ūkyje, kuriame gimsta maisto receptai ir gaminiai su levandomis.

Daugiau nuotraukų (1)
„Čia niekas nėra lengva“, – prisėdus pakalbėti Mockūnuose, Biržų raj., puoselėjame levandų ūkyje sako Otilija Stirkienė. Kartu su ja – dukra Giedrė Rybalko. Jos abi – ūkio šeimininkės.
O levandoms užaugus pradėjo žiūrėti, ką iš jų galima padaryti – mesti gi gaila. Ko tik moterys negamina dabar: pradėję nuo muilų, kvapnių maišelių, asortimentą išplėtė iki hidrolatų, kūno šveitiklių, vonios druskų, arbatų, prieskonių, levandų sirupo... Ir ne tik gaminių su levandomis rasite.
Yra čia ir, pavyzdžiui, moliūgų miltų. Giedrė tikina: tai – puikus antioksidantas, tinkamas dėti į tešlas, verdant košę, sriubą. Otilija ir savo vardo kvepalus sukūrusi.
Norintiems tikro iššūkio – Otilija ir Giedrė siūlo pasigaminti išskirtinį tortą tiek skoniu, tiek ir vaizdu.
Levandinis maskarponės tortas
Biskvitui reikės:
  • 3 kiaušinių
  • 30 g miltų
  • 30 g krakmolo
  • 50 g cukraus
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. levandų žiedų (geriau sumaltų kavamale)
Kremui reikės:
  • 500 g maskarponės
  • 400 g 36 proc. riebumo grietinėlės
  • 200 g jogurto be priedų
  • 1/2 a. š. vanilinio cukraus
  • 160–180 g miltelinio cukraus
  • 3–4 a. š. levandų žiedų sirupo
  • 1 citrinos sulčių
  • 30 g želatinos
Biskvitui baltymus išplakite iki putų, berkite cukrų ir plakite iki standžių putų. Po vieną įmaišykite trynius. Išsukite iki vientisos masės.
Miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais. Persijokite ir berkite į kiaušinių masę. Sudėkite levandų žiedelius. Gerai išmaišykite.
Pilkite tešlą į 26 cm skersmens torto formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.
Iškepusį biskvitą atvėsinkite.
Gamindami kremą želatiną užpilkite 100 ml šalto vandens ir palaikykite, kol išbrinks. Išplakite sumaišytus jogurtą, citrinos sultis, miltelinį ir vanilinį cukrų, levandų žiedų sirupą ir maskarponę.
Ant silpnos ugnies ištirpinkite želatiną ir atvėsusią supilkite į šią masę. Viską išplakite. Pastatykite į šaldytuvą, kad pradėtų stingti. Šaldykite, kol pasidarys drebučių tirštumo. Masė stingsta labai greitai, svarbu neperlaikyti! Iki standumo išplakite grietinėlę ir įmaišykite ją į pradedančią stingti jogurtinę masę.
Į lėkštę, kurioje patieksite tortą, dėkite biskvitą. Apjuoskite jį torto formos žiedu. Supilkite kremą, paviršių išlyginkite arba pašiauškite. Statykite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms.
Sustingusį tortą papuoškite levandų žiedais, truputį apibarstykite milteliniu cukrumi.
tortasdesertasmaskarponė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.