Ne tik skanus, bet ir gundantis: morenginis desertas su valgomais afrodiziakais, kurių rasite visuose namuose

2025 m. vasario 14 d. 14:23
Receptas
Maistas gali būti viena iš meilės kalbų, o namuose paruošta romantiška vakarienė – puikus būdas nustebinti mylimą žmogų. Maisto kultūros vizionierius, restoranų tinklo ir gastrobaro įkūrėjas bei vadovas Laurynas Šauklys sako, kad maisto gaminimas artimam žmogui yra graži dėmesio išraiška, o juk dėmesys ir yra romantiškų santykių pamatas, rašoma pranešime spaudai.
Daugiau nuotraukų (4)
Anot paprastą, bet kokybišką ir estetiškai pateiktą maistą vertinančio restoranų tinklo „Laurus“ ir gastrobaro „The Spot“ vadovo, romantiškai vakarienei reikėtų rinktis jau patikrintus ir antrosios pusės mėgstamus patiekalus.
„Rekomenduoju nepersistengi ir neužsimoti gaminti tūkstančio ir vieno patiekalo, pakanka užkandžio ir karšto patiekalo. Ruošiant vakarienę mylimam žmogui, ne laikas eksperimentuoti su naujais, sudėtingais receptais, geriau gaminti tai, kas puikiai pavyksta ir patinka tam žmogui, kurį norite pradžiuginti, – pataria maisto kultūros vizionierius. – Svarbu pasilikti laiko ir apgalvoti kiekvieną detalę, nes taip pat labai svarbus yra ir patiekalų patiekimas bei aplinka, kurioje valgysite. Kadangi esu estetas, man labai svarbus vaizdas bei erdvės dekoras, todėl tam visuomet skiriu labai daug dėmesio.“
Ką gaminti šventiniam Šv. Valentino vakarui?
Maistas, kuris gali sukurti romantišką atmosferą ir vakarą paversti seksualiu, dažnai yra susijęs su tam tikromis skonio savybėmis, tekstūromis ir netgi simbolika, pavyzdžiui, braškės – savo forma primenančios širdelę, svarbiausią Šv. Valentino dienos simbolį.
„Tradiciškai romantiškai vakarienei siūloma ruošti raudoną mėsą su smidrais, šokolado desertus, o pradėti vakarienę nuo afrodiziaku laikomų austrių. Tiesa, ne visi žino, kaip jas valgyti. Tikri austrių gerbėjai pataria pirmą austrę paragauti be priedų, antrą – užgeriant šampanu, o trečią – su kruopščiai parinktais pagardais, – atskleidžia maisto kultūros žinovas. – Vakarienę galima pradėti ir nuo sūrio padėklo su įvairiais sūriais, vaisiais, riešutais ir kt. Tiesa, mes restorane sūrius patiekiame su uogomis, todėl ir mūsų pavyzdys gali būti ir puikus desertas.“
Pasak L. Šauklio, romantiškai vakarienei nebūtina rinktis egzotiškų ar super madingų patiekalų: „Labiau susitelkime į tai, ką mėgsta partneris, nes būtent jį norime pradžiuginti ir palepinti. Svarbiausia, kad būtų gaminama iš aukščiausios kokybės produktų – šviežia, kokybiška mėsa ar žuvis ir natūralios daržovės.“
Maistas dviem
Šv. Valentino vakarienės metu svarbiausia yra dėmesys vienas kitam, lengvas flirtas, viliojantys žaidimai, todėl L. Šauklys pataria gaminti patiekalus, kuriuos galima valgyti dalinantis.
„Ruošti mažus užkandukus, kuriais galima pamaitinti vienam kitą, rinktis desertus, kuriuos patogu valgyti rankomis. Kiekvienas galime pagaminti jau klasika tapusias braškes su šokoladu, o jei virtuvėje nesame visiški naujokai – pavlovą su braškėmis, maskarpone ir plakta grietinėle. Jei tingisi gaminti, tikrai rasite iš kur užsisakyti. Jei partneris nelabai mėgsta saldumynus, deserto galima ir neruošti. Arba po deserto pasiūlyti ką nors sūraus, pavyzdžiui, papjaustyti kokybiškos mėsos, kad vakarienė būtų užbaigta mylimajam gardžiausia, sūria nata, – pataria pašnekovas. – Saldūs viliojantys aromatai gali skleistis ne tik desertuose, bet ir kokteiliuose, pavyzdžiui, afrodiziaku laikomas cinamonas ar vanilė yra puikus tiek desertų, tiek karštų gėrimų (kavos, arbatos), tiek kokteilių pagardas.“
Sukurti atmosferą
Pasak keturiems restoranams vadovaujančio L. Šauklio, lietuviai vis dar labai žavisi instagraminiu maistu, lėkštėje sukurtu šou, tačiau visas pasaulis jau grįžta prie tikro, kokybiško maisto.
„Net ir prabangiausi restoranai ieško būdų, kaip pateikti paprastus produktus elegantiškai. Svarbu ne tik kompozicija lėkštėje, bet ir stalo dekoras: tekstilė, indai, žvakės, gėlės ir kt. Ruošiant romantišką vakarienę mylimam žmogui, į šias detales reikia atkreipti dėmesį, iš anksto apgalvoti. Estetiškai patiekti patiekalai, tinkamas apšvietimas ir romantiška muzika vakaro intymumui sustiprinti – labai svarbu, bet nepamirškime ir kvapų. Jei maistas skleidžia malonų aromatą, vakarienę jau galima laikyti pavykusia. Norėdami sustiprinti efektą, gaminkime tokius patiekalus, į kuriuos įeina aromatingi ingredientai, pavyzdžiui, šokoladas, vanilė. Jie vis dažniau sumanių virtuvės šefų yra naudojami ne tik desertams, bet ir mėsos bei kitiems patiekalams ruošti. Nepamirškite ir jaukią atmosferą kuriančių namų kvapų, difuzorių, – pataria gastrovirtuozas. – Romantišką vakarienę stenkitės išlaikyti paslaptyje, nes netikėtumo efektas, iš nuostabos nušvitęs partnerio veidas yra pati gražiausia Šv. Valentino vakaro akimirka.“
Morenginiam desertui reikės:
5 kiaušinių baltymų (būtinai kambario temperatūros)
200 g smulkaus baltojo cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 a. š. kukurūzų krakmolo
1 a. š. šviesaus ryžių ar baltojo vyno acto
Papuošimui:
400 ml grietinėlės (būtinai 35 proc. riebumo)
2 v. š. smulkaus baltojo cukraus
200 g braškių
200 g aviečių
100 g šilauogių
4 pasiflorų arba pasiflorų tyrės
kelių šakelių šviežios mėtos, čiobrelių
Gaminame:
Kiaušinio baltymus plakame iki putų, tuomet toliau plakdami beriame cukrų. Plakame tol, kol baltymų masė taps balta, standi.
Į baltymų masę palengva pilame actą, vanilės ekstraktą ir kukurūzų krakmolą. Ir dar šiek tiek paplakame.
Įkaitiname orkaitę iki 120 ℃.
Ant kepimo popieriaus formuojame desertą. Kad būtų lengviau, galima ant kepimo popieriaus nusipiešti maždaug 30 cm skersmens apskritimą. Iš baltymų masės formuojame pyragaitį. Paformuojame statesnius apskritimo kraštus, o per vidurį padarome negilią įdubą.
Dedame skardą su morengu į įkaitintą orkaitę (viduriniame aukštyje) ir kepame 20 min. Tuomet sumažiname kaitrą iki 100 ℃ ir kepame morengą dar apie 1 val. 30 min. Paskui išjungiame orkaitę ir leidžiame morengui visiškai atvėsti. Atvėsusį morengą atsargiai perkeliame ant lėkštės, kurioje serviruosime desertą.
Uogas, pasifloras ir mėtas nuplauname ir nusausiname. Braškes perpjauname į dvi dalis (turi priminti širdelę), pasifloras perpjauname per pusę.
Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo. Supilame ir tolygiai paskirstome ant morengo viršaus. Tuomet pilame pasiflorų ir papuošiame desertą likusiomis pasifloromis, uogomis ir čiobrelių bei mėtų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.