Yra manoma, kad šafranas turi mistinių gydomųjų savybių ir saugo nuo blogos energijos.
Todėl šis prieskonis labai populiarus persų virtuvėje ir kultūroje. Kulinarijoje juo gardinami ryžiai, mėsa, desertai ir net ledai.
Šafranas turi nuostabų saldų gėlių aromatą, kuris patiekalams suteikia medaus sodrumo pojūtį, kitą vertus, šafranui būdingas kartumas, kuris suteikia gylio ir sudėtingumo patiekalų skoniui.
Šafraninė vištiena ir ryžiai su raugerškio uogomis – persų virtuvėje branginamas patiekalas, kuris sujungia pikantišką vištieną su saldžiarūgščiais ryžiais, kad sukurtų gomurį džiuginančių skonių simfoniją. Patiekalo žvaigždė yra šafranas, auksinis prieskonis, kuris suteikia vištienai ir ryžiams sodrų aromatą ir ryškią spalvą.
Norint paruošti šį kulinarinį šedevrą, vištiena pirmiausia marinuojama jogurto, citrinos sulčių, česnako ir vištienos prieskonių mišinyje, tada troškinama iki tobulumo su svogūnais, pomidorais ir šafranu. Ryžiai verdami atskirai, prieš tai pakepinami ghee svieste. Dalis ryžių sumaišoma su vandenyje ištirpintu šafranfu.
Raugerškio uogos pakepinamos ghee svieste su cukrumi, šafranu ir skaldytomis pistacijomis. Kepintos uogos su riešutais sumaišomi su ryžiais.
Zereshk polo ba morgh – persiška šafranu pagardinta vištiena ir ryžiai su raugerškio uogomis.
Vištienai reikės:
1–1,5 kg. Vištienos kulšelių
1 valg. šaukšto graikiško jogurto
vištienos prieskonių
All spice prieskonių
Malto kardamono
Malto cinamono
Druskos
Šlakelio citrinos sulčių
6–8 skiltelių smulkinto česnako
(Prieskonių kiekis priklauso nuo poreikio, tačiau 1 kg. vištienos kulšelėms reiktų po vieną arb. šaukštelį visų išvardintų prieskonių).
Vištieną geriausia marinuoti per naktį.
Vištienos troškiniui reikės:
Marinuotos vištienos
Vieno valgomojo šaukšto pomidorų pastos
Vieno didelio saldaus svogūno
Šafrano ištirpino vandenyje
Vandens
Druskos
1/4 arb. šaukšt. šafrano tirpiname 2 valg. šaukštuose karšto vandens. Pusė masės naudojame ryžiams, likusią vištienai ir raugerškio uogoms.
Gaminimas:
pakepiname aliejuje svogūną ir sudedame vištą, kai šiek tiek apkepa, sudedame pomidorų pastą ir šafraną, troškiname, kol vištienos mėsa nusiima nuo kaulo, galima vis įpilti vandens, reguliuojame druskos kiekį.
SVARBU! Šafrano neskubėkite supilti į troškinį, juo gardiname patiekalą tik likus apie 10 min iki troškinimo pabaigos.
Ryžiams reikės:
Raugerškio uogų (džiovintų)
1 valg. šaukšto cukraus uogoms
Puodelio basmati ryžių
Druskos
Vandens
Ghee sviesto pakepti ryžiams ir uogoms
Šiek tiek skaldytų pistacijų
Šafrano ištirpinto vandenyje
Barbarisų uogų galima įsigyti riešutų ir džiovintų vaisių parduotuvėse arba visose Vidurio Rytų parduotuvėse, šafrano – „Maximoje“.
Gaminimo eiga:
Ryžius gerai nuplauname šaltu vandeniu. Ištirpiname šaukštą ghee puode ir suberiame ryžius, įdedame druskos pagal skonį. Pakepiname apie 5 min, supilame vandenį ir verdame įprastai. 2 puodeliais vandens: 1 puodelis ryžių. Išvirus dalį ryžių sumaišome su šafranu.
Barbarisų uogas nuplauname ir kepiname ghee svieste, įdedame apie 1 valg. šaukštą cukraus, dar šiek tiek pakepinus, įpilame šlakelį šafrano, ištirpinto vandenyje. Dar šiek tiek pakepame ir suberiame smulkintas pistacijas.
Ryžius patiekiame apibėrę uogomis.
Skanaus!