Kiekvienais metais Velykų stalas nukraunamas įvairiausiais vyniotiniais, salotomis, mišrainėmis, saldumynais ir, žinoma, žuvies patiekalais. Pastarieji susiję su krikščioniška tradicija Didįjį penktadienį nevartoti mėsos ir vietoje jos rinktis žuvį, kuri tampa ir viso Velykų savaitgalio akcentu.
Iš vienos nebrangiai kainuojančios žuvies galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų, o šio maisto produkto nauda sveikatai – didžiulė. Upėtakyje daug vitamino D, kuris padeda stiprinti raumenis ir kaulus, palaiko gerą savijautą.
Kitos žuvyje esančios medžiagos gali padėti gerinti imunitetą ir nervų sistemos veiklą, mažinti grėsmingų ligų riziką. Todėl mitybos specialistai žuvies patiekalus ragina į racioną įtraukti bent kelis kartus per savaitę.
Upėtakis – tobulas pasirinkimas Velykų stalui
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienėn neabejoja, kad kaip ir lašiša, taip ir upėtakis gali būti šaunus pasirinkimas Velykoms.
Pasūdžius šią žuvį Velykų rytą galima pagardinti visą gausą patiekalų – tiek sumuštinukus, tiek valgyti kartu su kiaušiniu, gaminti salotas ar sukti jį į suktinukus kartu su šviežiomis daržovėmis. Pavyzdžiui, namiškius ir svečius gali nustebinti net ir upėtakio koldūnai ar sriuba.
Namuose sūdytas upėtakis
Upėtakio marinavimui reikės:
1 kg upėtakio filė;
250 g rupios druskos;
250 g cukraus;
50 g šviežių krapų;
1 v. š. baltųjų pipirų.
Padažui reikės:
125 ml grietinėlės;
80 ml Dižono arba aštresnių garstyčių;
2 a. š. garstyčių miltelių;
druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį).
Patiekimui reikės:
ruginės duonos;
citrinos skiltelių;
žiupsnelio krapų.
Gaminimas.
Sutraiškykite baltuosius pipirus plokščiąja peilio puse arba susmulkinkite grūstuvėje. Smulkiai supjaustykite krapus. Sumaišykite pipirus ir krapus su druska ir cukrumi. Ant stalo patieskite maistinę plėvelę, kad jos užtektų suvynioti upėtakiui. Jo dydžio plote paskirstykite pusę prieš tai pasigaminto prieskonių mišinio, upėtakio filė uždėkite oda žemyn ir ant jos tolygiai paskirstykite likusį druskos, cukraus, krapų ir pipirų mišinį.
Sandariai suvyniokite upėtakį į plėvelę, įdėkite į didesnį indą, ant viršaus uždėkite lentelę ir prispauskite keliomis konservų skardinėmis ar kitais sunkesniais daiktais. Upėtakį laikykite šaldytuve 12 valandų, po to apverskite ir vėl įdėkite į šaldytuvą 12-ai valandų. Galiausiai dar kartą apverskite ir laikykite šaldytuve dar 12 valandų. Po 36 valandų sūdymo išvyniokite upėtakį, nubraukite druskos perteklių, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Prieš patiekiant supjaustykite mažais gabaliukais ir apibarstykite krapais.
Šalia upėtakio lėkštėje patiekite ruginę duoną, citrinos skilteles ir padažą, kurį gausite sumaišę grietinėle su garstyčiomis, garstyčių milteliais, pipirais ir druska.
Sūdyto upėtakio ir agurkų užkandis
Visai lėkštei šio skanaus užkandžio reikės:
120 g sūdyto upėtakio;
2 vidutinio dydžio agurkų;
120 g kreminio sūrio;
2 v. š. kapotų šviežių krapų;
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės;
0,5 a. š. šviežių citrinos sulčių;
0,25 a. š. maltų juodųjų pipirų;
žiupsnelio krapų papuošimui.
Gaminimas.
Agurkus supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais (turėtų gautis apie 24 griežinėlius). Kiekviename jų arbatiniu šaukšteliu išskobkite maždaug 1 cm gylio įdubimą ir apvertę palikite ant popierinio rankšluosčio, kad į jį susigertų perteklinė drėgmė. Sukapokite krapus ir iki vientisos masės sumaišykite su kreminiu sūriu, pipirais, citrinos sultimis ir citrinos žievele.
Į kiekvieno agurko griežinėlio įdubimą įdėkite apie 0,5 a. š. sūrio mišinio. Upėtakį supjaustykite maždaug 5 cm ilgio plonomis juostelėmis, uždėkite ant mišinio ir papuoškite šviežia krapų šakele. Šiuos vieno kąsnio sumuštinukus galite išdėlioti ant didelės plokščios lėkštės ar ilgo padėklo. O pastarąjį papildomai papuošti citrinos griežinėliais ir mažais kaparėliais, šalia patiekti šviežių traškių duonos riekelių arba krekerių.
Sūdyto upėtakio sumuštiniai su ožkos sūriu
Šiam užkandžiui reikės:
4 riekių mėgstamos duonos;
200 g sūdyto upėtakio;
100 g minkšto ožkos sūrio;
2 v. š. grietinės;
1 v. š. smulkintų laiškinių česnakų;
0,5 raudonojo svogūno;
mėgstamų žalumynų;
2 v. š. kaparėlių;
šviežiai spaustų citrinos sulčių (pagal skonį);
druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas.
Dubenyje sumaišykite ožkos sūrį, grietinę, citrinos sultis, druską ir pipirus. Plakite, kol masė taps vientisa ir kreminė. Gautą mišinį užtepkite ant duonos riekelių. Supjaustykite sūdytą upėtakį ir dėkite ant mišinio, papuoškite plonai pjaustytu svogūnu ir žalumynais. Taip pat apibarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Gražesniam patiekimui lėkštėje pridėkite įvairių spalvų daržovių, galbūt net gėlių, šalia naudokite elegantiškas servetėles.