Net vaikai neatsisakys šios žuvies, ji puikiai tiks vakarienei

2025 m. balandžio 8 d. 09:00
Receptas
„Norfos“ prekybos tinklas pirkėjams siūlo keliolikos rūšių rūkytų žuvų, tačiau pirkėjų favoritai bent kol kas nesikeičia: tai – šalto ir karšto rūkymo skumbrė, karšto rūkymo jūros lydeka bei karšto rūkymo jūros ešerys.
Daugiau nuotraukų (3)
Rūko tradiciniu būdu
„Skumbrė, jūros lydeka, jūros ešerys ir kitos žuvys, kurių neįmanoma sužvejoti Lietuvoje, į žuvies cechą atkeliauja šaldytos. Prieš rūkant žuvys atitirpinamos – šiam procesui pasitelkiama moderni žuvies atšildymo dulksna technologija. Didžiuliai ventiliatoriai ant žuvies skleidžia apie 23 laipsnių dulksną. Taikant šią technologiją, atšildoma žuvis neapdžiūna, nepraranda savo skoninių savybių“, – paaiškino „Rivonos“ žuvies cecho vadovas Antanas Šiuša.
Atšildyta žuvis sūdoma, tuomet ruošiama rūkyti. Karšto rūkymo žuvys sūdomos 2–3 valandas, šalto rūkymo – 8–9 valandas. Sūdyta žuvis, tokia kaip skumbrė arba ešerys, veriama ant iešmų, jūros lydeka yra guldoma ant grotų. Po pusvalandžio žuvis paruošta vežti į rūkymo kamerą.
Žuvis rūkoma modernioje austriškoje tunelinėje rūkykloje. Tradicinis dūmas išgaunamas nebe iš alksnio skiedrų, kaip anksčiau, bet iš svylančių buko medžio kaladėlių. Šios svilinamos gerokai žemesnėje temperatūroje, tokiu būdu rūkoma žuvis gauna mažiau degimo produktų, yra dar sveikesnė ir skanesnė – tuo gali įsitikinti „Norfos“ pirkėjai.
Metodo, kuomet žuvis „rūkoma“ mirkant ją dūmo skonio ir kvapo tirpale, „Norfos“ specialistai niekada net nesvarstė, todėl gali užtikrinti, jog jų produkcija – karšto ir šalto rūkymo skumbrės, karšto rūkymo jūros ešeriai, lydekos, vilkžuvės, silkės ir kitos žuvys – paruošiama tik natūraliu būdu.
Karšto rūkymo žuvis rūkoma maždaug tris valandas, šaltai rūkoma nuo šešių iki devynių valandų. Išrūkyta žuvis, prieš ją fasuojant, vėsinama vos valandą, tad netrukus pasiekia pirkėjus, kurie gali greičiau ir ilgiau džiaugtis ypač kokybišku produktu.
Žuvis – sveikatai ir figūrai
Jūros lydeka – ypač vertinama dėl omega-3 polinesočiųjų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina, tačiau jos ypač svarbios: lemia, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, saugo nuo uždegiminių procesų.
Balta žuvis, tokia kaip menkė, jūros ešerys ar lydeka – neriebi, jos mėsa lengvai virškinama, nekaloringa, todėl ją renkasi žmonėms, kurie meta svorį ar laikosi sveikos gyvensenos principų.
Taip pat ji – puikus baltymų šaltinis. Jūros lydekoje gausu B grupės vitaminų, niacino, fosforo ir seleno ir vitamino D, svarbaus kaulų sveikatai. Vitaminas B12 palaiko nervų funkciją ir raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą.
Jūros lydekoje nedaug kaulų, jai paruošti nereikia daug laiko, mėsa gana tvirta, o skonis švelnus, todėl ši žuvis mėgstama vaikų. Jiems puikiai tiks iš karšto rūkymo lydekos iškepti kotletukai. Žuvį tereikės nukaulinti, susmulkinti, sumaišyti su krabų lazdelėmis ar bulvių koše (ji tikrai patiks mažiesiems), svogūnu, česnaku, kiaušiniu, prieskoniais ir suformuoti kotletukus. Prieš kepant, juos galima apvolioti džiūvėsėliuose.
Jūros lydeką rekomenduojama kepti keptuvėje ar orkaitėje, naudoti pyragui ar apkepui su daržovėmis, sultiniui, virti garuose ar troškinti. Jai pagardinti prireiks tik krapų, petražolės ir citrinos – šių prieskonių rasite kiekvienoje virtuvėje.
Pyragas su rūkyta jūros lydeka
Tešlai jums prireiks:
  • 300 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • šiek tiek druskos
  • 3–4 šaukštų šalto vandens.
Įdarui jums reikės:
  • 300 g „Norfos“ rūkytos jūros lydekos filė
  • 2 svogūnų
  • 200 g špinatų
  • 2 kiaušinių
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • druskos, pipirų, krapų (pagal skonį)
  • šiek tiek aliejaus
Kaip gaminti?
Miltus sumaišykite su druska, sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą, sviestą ir trinkite tarp delnų, kol susidarys trupiniai. Įmuškite kiaušinį, įpilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
Įdarui svogūnus smulkiai supjaustykite ir apkepkite aliejuje, kol suminkštės. Špinatus nuplikykite ir susmulkinkite. Susmilkinkite rūkytos lydekos filė. Dubenyje sumaišykite lydekos filė, svogūnus, špinatus, kiaušinius, grietinėlę ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska, pipirais ir krapais.
Tešlą iškočiokite ir ja išklokite kepimo formą, palikdami kraštus. Sudėkite įdarą. Pyragą kepkite 180 °C temperatūroje apie 30–40 minučių, arba kol pyragas gražiai apskrus.
Patarimai
Jei norite sutaupyti laiko, galite naudoti pirktinę sluoksniuotą tešlą. Į įdarą galite dėti kitų mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, porų ar paprikų. Jeigu norite, galite naudoti kitokios rūšies sūrį. Pyragą valgykite dar šiltą, bet jis bus skanus ir atšalęs.
Skanaus!
Norfareceptasžuvis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.