Konservuotas tunas – ne tik skanus, bet ir itin maistingas pasirinkimas. Ši žuvis yra aukštos kokybės baltymų šaltinis, taip pat yra gausi omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios širdies sveikatai ir smegenų veiklai.
Be to, konservuotas tunas išlaiko didžiąją dalį šviežio tuno savybių, todėl tai lengvas būdas papildyti savo mitybą vertingomis medžiagomis.
„Tuną naudoju labai dažnai, pavyzdžiui, salotose ar sumuštiniuose. Kai grįžus po ilgos kelionės, žvejybos ar užsimiršus tarp darbų ūkyje reikia skaniai ir maistingai pavalgyti, o šaldytuve – vėjai, tuno konservai tampa tikru išsigelbėjimu. Iš šio produkto galima sukurti stebuklą – lengvas, nebrangias tuno salotas ar net sočią užtepėlę su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių“, – pasakoja V. Radzevičius.
Žuvis, tinkanti įvairiems patiekalams
Pasak kulinaro, tunas – itin universali žuvis, kurią nesudėtinga integruoti į įvairius patiekalus. Vienas didžiausių konservuoto tuno privalumų – jis puikiai tinka tiek šaltuose, tiek karštuose patiekaluose.
„Tunas puikiai tinka ir įvairių pasaulio virtuvių patiekalams gaminti, pavyzdžiui, sumaišius jį su ryžiais, pavyks sukurti azijietišką skonį, o įdėjus į makaronus – itališką. Jis tinka įvairiems patiekalams, tačiau svarbu jausti saiką ir nenaudoti daugybės priedų, siekiant išsaugoti tuno skonį“, – tvirtina V. Radzevičius.
Žinomo keliautojo bei kulinaro teigimu, norint mėgautis skaniu ir maistingu patiekalu, itin svarbu pasirinkti kokybišką tuną.
„Pirmiausia žiūriu, kad ant pakuotės būtų aiškiai nurodyta tuno rūšis. Atidarius skardinę kvapas turėtų būti šviežias, o tuno gabaliukai – vientisi, neprimenantys tyrės ar trupinių. Norint švelnesnio skonio, renkuosi aliejuje konservuotą tuną, tuomet žuvis būna sultinga“, – teigia V. Radzevičius.
Svarbi tuno kilmė
Pasak kulinaro, renkantis konservuotą tuną, svarbu atkreipti dėmesį ir į jo kilmę bei sužvejojimo būdą – nuo to priklauso ne tik kaina, bet ir produkto kokybė.
„Kartą teko dalyvauti naktiniame tunų aukcione Tokijuje – jame japonų žvejų pagauti tunai buvo gerokai brangesni nei kinų. Mat japonų žvejai garsėja itin kruopščiu tunų apdorojimu iškart po sugaudymo, siekiant užtikrinti geriausią žuvies kokybę. Taip pat labai svarbu, kad konservuotas tunas būtų atsakingesnės žvejybos ar tvaresnio ūkio produktas – taip ne tik galėsite mėgautis skaniu ir kokybišku, bet ir aplinkai draugiškesniu maistu“, – pasakoja V. Radzevičius.
V. Radzevičius kviečia pasigaminti paprastą, tačiau skanų patiekalą iš atsakingiau sužvejoto tuno.
Tuno salotos su pupelėmis ir daržovėmis
Ingredientai:
1 skardinė konservuoto tuno aliejuje;
1 skardinė konservuotų baltųjų pupelių;
1 raudonasis svogūnas;
Sauja vyšninių pomidorų;
Keletas šaukštų alyvuogių aliejaus;
Riekė mėgstamos duonos;
Druska, pipirai bei šviežios petražolės arba baziliko lapeliai.
Gaminimas:
Pirmiausia plonais griežinėliais supjaustykite svogūną, nupilkite skystį nuo konservuoto tuno bei pupelių. Tuomet vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau bei susmulkinkite žalumynus. Viską sumaišykite, pagardinkite druska bei pipirais, paskrudinkite duonos riekelę.
Tokie pietūs padės ne tik skaniai pavalgyti, bet ir mintimis nusikelti į atostogas prie Viduržemio jūros.