Krapai – viena populiariausių prieskoninių žolelių mūsų kraštuose.
Jie tinka daugeliui lietuviškų patiekalų pagardinti. O šis pagardas kuo puikiausiai tinka ne tik salotoms ar su pomidorais, bet ir sriubai, padažui, makaronų patiekalams ir pan.
„Tikras padažų karalius – krapesto“, – sako Elena.
Reikės:
100 g krapų
50 g kietojo sūrio
2 a.š. obuolių sidro acto (arba citrinos sulčių)
3–4 skiltelės česnakų
50 g moliūgų sėklų
70–80 ml alyvuogių aliejaus
druska
Gaminimas:
Į elektrinio trintuvo indą dedame krapus be kotų, česnakus ir moliūgų sėklas. Įpilame sidro acto ir alyvuogių aliejaus, viską sumalame iki tirštos konsistencijos. Pagardiname druska bei įdedame tarkuotą kietąjį sūrį, išmaišome ir krapesto paruoštas. Keli patarimai: Laikyti šaldytuve, suvartoti per mėnesį. Kad galiojimo laiaks būtų ilgesnis, česnakus reikia pakeisti granuliuotais česnakais arba česnakine druska. Vietoje moliūgų sėklų galima naudoti kitas sėklas ar riešutus. Druskos reikia labai minimaliai, kadangi kietasis sūris tikrai sūrus.
Skanaus, Elena Lukšaitė.