VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Pyragas pagal K. Starkienę: juo mėgaujasi graikai, garsėjantys ilgaamžiškumu

2025 m. gegužės 19 d. 09:41
Receptas
Kol už lango orai nedžiugina, Kotryna Starkienė kviečia pasinerti į Graikijos kulinarinius lobynus ir save bei artimuosius nustebinti pyragu, kurio paragavus – sunku sustoti, rašoma pranešime spaudai.
Daugiau nuotraukų (4)
„Graikiškas žolelių pyragas – ypatingas receptas, nes šiuo pyragu mėgaujasi Graikijos gyventojai, garsėjantys ilgaamžiškumu.
Plonytė tešla, daugybė žalumynų ir sūris!“ – TV3 laidoje „Kotrynos burtai“ pasakojo K. Starkienė.
Graikiškas žolelių pyragas
Ingredientai tešlai:
400 g miltų;
100 g manų kruopų;
100 ml alyvuogių aliejaus;
200 ml vandens;
šaukšto raudonojo vyno acto;
šaukštelio druskos.
Ingredientai įdarui:
500 g įvairių žalumynų (špinatų, krapų, mėtų, porų…);
250 g Feta sūrio;
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga
Pirmiausiai pagaminkite pyrago tešlą. Miltus, manų kruopas ir druską suberkite į dubenį ir išmaišykite. Supilkite aliejų ir pirštais jį įtrinkite į miltus. Trinkite tol, kol miltai taps drėgni nuo aliejaus. Supilkite actą, vandenį ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti labai minkšta, glotni ir vientisa. Padalinkite tešlą į keturias lygias dalis, uždenkite ją ir palikite, kol ruošite įdarą.
Špinatus ir kitas žoleles šiek tiek susmulkinkite. Jeigu naudojate porą, jį supjaustykite smulkiau, ir sudėję į puodą, kaitinkite ant vidutinės kaitros (be aliejaus). Kai jis šiek tiek suminkštės, suberkite visas likusias žoleles ir dar pakaitinkite, kad jos sukristų. Visą žalumą sudėkite į sietelį ir gerai paspauskite žoleles, kad ištekėtų skystis. Žoleles sudėkite į dubenį, sutrupinkite fetą, berkite druskos, pipirų ir įpilkite keletą šaukštų aliejaus. Gerai išmaišykite.
Apvalią, neaukštais kraštais kepimo formą, ištepkite alyvuogių aliejumi. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite labai plonai – tešla turi būti kuo plonesnė, beveik permatoma. Vieną tešlos lakštą įklokite į formą, patepkite aliejumi ir ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą. Tegul tešlos kraštai laisvai krenta nuo formos kraštų. Sudėkite įdarą, o tuomet, patepę aliejumi, užklokite paskutinį tešlos lakštą. Tešlos kraštus užlenkite, o pyrago viršų gausiai patepkite alyvuogių aliejumi. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45 -50 min. Pyragas skanus tiek karštas, tiek šaltas. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.